Βαγγέλης Καράλης: Εντυπωσιακή και «ανοιχτή» πόλη το Ίλιον

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο

Τη βαθιά ιστορία και την πολύ-πολιτισμική παράδοση της πόλης του Ιλίου κατέγραψε ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Καράλης μέσα από την εκπομπή του «Πάμε Τσάρκα».

Στο οδοιπορικό που έκανε στο Ίλιον κατέγραψε το έντονο στοιχείο του πρασίνου με τις 71 πλατείες της πόλης, εντυπωσιάστηκε με τον Πύργο της Βασιλίσσης Αμαλίας, προβληματίστηκε για τα θέματα που είναι προς επίλυση στο Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνης Τρίτσης. Παράλληλα συγκινήθηκε όταν έμαθε πως η πρώτη φορά που εξέπεμψε ραδιόφωνο στην Ελλάδα ήταν από την περιοχή της ραδιοφωνίας στο Ίλιον.

Ο κ. Καράλης μιλάει στη Life για αυτό το οδοιπορικό το οποίο του άφησε πολύ όμορφη γεύση.  Μάλιστα αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν για μια τόσο όμορφη και λειτουργική για τους κατοίκους της πόλη να μην υπάρχει Μετρό.

 

Η εκπομπή σου Βαγγέλη βρέθηκε στο Ίλιον όπου και έκανες ένα φοβερό αφιέρωμα στην πόλη. Τι γεύση σου άφησε και τι σου έκανε εντύπωση;

«Ευχαριστώ θερμά κατ’ αρχάς για την όμορφη συνέντευξη. Η οδοιπορική εκπομπή «Πάμε Τσάρκα» κάνει αφιερώματα σε περιοχές της Αττικής θέλοντας να παρουσιάσουμε τις ομορφιές της πρωτεύουσας, κάθε Νομού, κάθε γειτονιάς. Ειδικά μέσα στις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε, θέλουμε να δώσουμε μια «νότα αισιοδοξίας» στους τηλεθεατές με όμορφες εικόνες και ενδιαφέρουσες περιηγήσεις, στηρίζοντας και προβάλλοντας και τις επιχειρήσεις της κάθε περιοχής. Η εκπομπή μας στο Ίλιον είχε μεγάλη επιτυχία καθώς πρόκειται για μια πολύ όμορφη πόλη, με πολλή ζωή και διάφορους χώρους αναψυχής. Το Ίλιον δεν έχει την προβολή που θα έπρεπε από τα media και με την εκπομπή μας οι κάτοικοι του Ιλίου το χάρηκαν και το εκτίμησαν ιδιαιτέρως».

 

71 πλατείες και πολλοί χώροι πρασίνου. Πραγματικά δεν είναι εντυπωσιακός ο αριθμός; Θεωρείς πως το Ίλιον είναι μια πόλη ιδιαίτερα ανοιχτή για τους πολίτες της;

«Εντυπωσιάστηκα από τη ζωντάνια που έχουν οι πλατείες στο Ίλιον και από το γεγονός πως είναι πολύ προσεγμένες και καθαρές με πράσινο και ασφάλεια. Θεωρώ πως το Ίλιον οφείλει να είναι «ανοιχτό» όχι μόνο στους πολίτες του αλλά σε όλη την Αττική καθώς τα παρέχει όλα! Μπορεί να γίνει καλύτερο εάν υπάρξει μεγαλύτερη εξωστρέφεια από τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες. Είναι στο χέρι τους να κάνουν το Ίλιον νούμερο ένα «στέκι» για όλους τους κατοίκους της πρωτεύουσας».

 

Περίμενες ότι θα έβρισκες και έναν Πύργο; Ο Πύργος της Βασιλίσσης Αμαλίας είναι ένα ζωντανό κύτταρο της ιστορίας; Τι σου έμεινε από την ξενάγησή σου σε αυτόν;

«Πρόκειται για έναν πολύ εντυπωσιακό Πύργο γοτθικού ρυθμού και πολύ προσεγμένο. Συνηθίζουμε να βλέπουμε τέτοια κτίρια στη Βόρεια Ευρώπη και όχι στην Ελλάδα, οπότε από μόνο του έχει ενδιαφέρον. Από εκεί και πέρα οι νυν ιδιοκτήτες του Πύργου τον έχουν αξιοποιήσει ιδανικά και αποτελεί μια τέλεια βόλτα για να ξεφύγεις από την καθημερινότητα».

 

Σε μια εποχή που το Πράσινο και η ανάπτυξή του αποτελούν ζητούμενο, το Ίλιον  διαθέτει το Μητροπολιτικό πάρκο Αντώνης Τρίτσης. Έναν σημαντικό πνεύμονα ζωής για την Αττική. Θεωρείς από την περιήγησή σου πως πρέπει να προσεχθεί και να διαφυλαχθεί περισσότερο;

«Δυστυχώς, το πάρκο βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Είναι ντροπή ένας πνεύμονας πρασίνου να πεθαίνει λόγω της γραφειοκρατίας. Οι υπεύθυνοι οφείλουν να αποκαταστήσουν άμεσα τα λειτουργικά ζητήματα του Πάρκου και να γίνει πόλος έλξης τουριστών παγκοσμίως».

 

Πλατεία Ρίμινι, μια άγνωστη ιστορία πίσω από την πλατεία. Μπορείς να την μοιραστείς μαζί μας;

«Την ιστορία της πλατείας μας την μετέφερε πολύ εύστοχα στην εκπομπή ο αντιδήμαρχος παιδείας, κύριος Φώτης Μαρκόπουλος. Στις αρχές Απριλίου του 1944 η Ελληνική Κυβέρνηση πήρε την απόφαση να συγκροτήσει από επιλεγμένους αξιωματικούς και οπλίτες μια νέα στρατιωτική ομάδα, μια ταξιαρχία ορεινής συνθέσεως για την αναδιοργάνωση του Ελληνικού στρατού Μέσης Ανατολής. Η μάχη του Ρίμινι διήρκεσε από τις 14 ως και την 21η Σεπτεμβρίου 1944. Οι Έλληνες πολέμησαν ηρωικά στη μάχη του Ρίμινι και η προσφορά τους αναγνωρίστηκε από όλους. Η ονομασία της πλατείας λοιπόν λειτουργεί εις ανάμνηση των γεγονότων στην ιταλική πόλη. Το Σεπτέμβριο του 1952 η «Πανελλήνια Ένωσις Ριμινιτών- Ιερολοχιτών οικιστών της Κοινότητος Νέων Λιοσίων» θεμελιώνει τη συνοικία Ρίμινι, ανατολικά του σημερινού άλσους της πόλης, η οποία και στη συνέχεια πυκνοκατοικείται». 

Σ.Σ: Διαβάστε το ρεπορτάζ της life για τη Μάχη του Ρίμινι, με χαρακτηριστικό τίτλο: Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΡΙΜΙΝΙ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ» στο www.lifeathens.gr στην ενότητα ΙΣΤΟΡΙΑ.

 

Ως δημοσιογράφος, σίγουρα λατρεύεις το ραδιόφωνο. Το σημείο που εξέπεμψε το πρώτο σήμα στην Ελλάδα ήταν στο Ίλιον στην περιοχή της ραδιοφωνίας. Πώς αισθάνθηκες όταν το έμαθες και όταν το μετέδωσες;

«Είναι κάτι που δεν το γνώριζα πριν κάνω το οδοιπορικό μου στην περιοχή. Είναι πολύ εντυπωσιακό να παρουσιάζεις τον πρώτο πομπό που εξέπεμψε ραδιοφωνικό σήμα στην Ελλάδα. Μιλάμε για το πάρκο ραδιοφωνίας της ΕΡΤ, που δυστυχώς όμως βρίσκεται σε «μαύρα χάλια», ετοιμόρροπο και παρατημένο, τη στιγμή που θα μπορούσε να γίνει ένα μουσείο ραδιοφωνίας για μικρούς και μεγάλους».

 

Μέσω της εκπομπής σου, μπαίνουμε στο πιο παλιό σπίτι στο Ίλιον και σίγουρα σε ένα από τα πιο παλιά της περιοχής, της Χρυσάνθης Αυλωνίτου. Ήταν σαν επίσκεψη σε «ζωντανό» λαογραφικό μουσείο;

«Μεγάλη μας χαρά που η καλή φίλη και Περιφερειακή Σύμβουλος μας άνοιξε το σπίτι των προγόνων της. Είναι το μοναδικό παραδοσιακό σπίτι που διασώζεται μέχρι σήμερα καθώς η οικογένεια της Χρυσάνθης ήταν από τις πρώτες που κατοίκησαν στην περιοχή».

Από το οδοιπορικό που έκανες ανακάλυψες κοιτίδες Πολιτισμού;

«Αποτελεί φιλόδοξο έργο το νέο πολιτιστικό κέντρο Ιλίου. Είχαμε την χαρά να μας ξεναγήσει ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιώργος Φραγκάκης. Το νέο κτήριο πολλών τετραγωνικών μέτρων έχει ένα υπερσύγχρονο θέατρο και πολλούς χώρους που εάν αξιοποιηθούν σωστά, θα αποτελεί ένα από τα καλύτερα πολιτιστικά κέντρα της Αττικής».

 

Περπατώντας στην περιοχή κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ σου για την εκπομπή σου «Πάμε Τσάρκα» τι θα άλλαζες άμεσα; Τι δεν σου άρεσε και τι σου έκανε κακή εντύπωση;

«Θεωρώ άδικο το γεγονός ότι μια πόλη 130.000 κατοίκων δεν έχει Μετρό. Επίσης η αγορά και οι χώροι εστίασης του Ιλίου έχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης. Πιστεύω ότι οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της περιοχής θα πρέπει να πιστέψουν την πόλη τους και να γίνουν πιο εξωστρεφείς ως marketing και νοοτροπία».

 

Αν ανέβαζες ένα μόνο post στο instagram σου από το Ίλιον, από ποιο σημείο και πώς θα ήταν σκηνοθετημένο αυτό;

«Η Πλατεία Ιλίου με το όμορφο σιντριβάνι που αποτελεί χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς για όσους έρχονται ή φεύγουν από την περιοχή και ο Πύργος Βασιλίσσης για εμένα είναι δύο από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της πόλης».

 

Το «Πάμε Τσάρκα» θα επισκεφθεί ξανά κάποια άλλη πόλη της δυτικής Αττικής, είναι στα άμεσα σχέδια σου;

«Ναι, φυσικά και το Περιστέρι και η Πετρούπολη αποτελούν περιοχές με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Παρά τις δύσκολες καταστάσεις και τους αστάθμητους παράγοντες λόγω του κορωνοϊού εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τον κόσμο να χαμογελάει και να βγει από το «καβούκι» του, διότι όπως λέω και στην εκπομπή «η αλήθεια και η αυθεντικότητα βρίσκεται έξω, δίπλα σε ανθρώπους της καθημερινότητας και όχι μέσα σε επιτηδευμένα ριάλιτι!»