Γράφει η Ελισάβετ Σταματίου
Αν ένα από τα μεγαλύτερα αγαθά που οφείλει το κράτος στους πολίτες του είναι η εκπαίδευση, ομολογώ ότι αποτελεί έναν τομέα από τους πιο ταλαιπωρημένους με θύματα κυρίως τα παιδιά. Ούσα πλάι τους από τα πρώτα χρόνια του Γυμνασίου και παρακολουθώντας την πορεία τους μέχρι τη δοκιμασία των πανελληνίων διαπιστώνω καθημερινά το άγχος, την πίεση και την αγωνία που βιώνουν σε μια περίοδο της ζωής τους που η φύση ακόμη εξερευνά και πάλλεται από το ευμετάβλητο του συναισθηματικού τους κόσμου.
Ένα εξεταστικοκεντρικό σύστημα που χρειάζεται αναθεώρηση από τη βάση του, αν και γνωρίζουμε πως γίνονται κάποιες προσπάθειες με νεοεισαχθέντες θεσμούς που ελπίζουμε πως θα ευδοκιμήσουν και τελευταίο εγχείρημα τη δημιουργία των Ωνασείων Γυμνασίων και Λυκείων.
Με αφορμή την απόφαση να εξελιχθεί σε Ωνάσειο Σχολείο το 5ο Γυμνάσιο και Λύκειο Περιστερίου θίγουμε το συγκεκριμένο θέμα προσπαθώντας να το δούμε σφαιρικά.
Πράγματι τα παιδιά μας έχουν ανάγκη αναβάθμισης της παιδείας, πράγματι οι εκπαιδευτικοί μας έχουν ανάγκη κινήτρων προκειμένου να συνεχίσουν άξια το λειτούργημά τους, γιατί παρά τα όσα τους καταμαρτυρούν, στη δημόσια εκπαίδευση υπάρχουν άτομα που από ευσυνειδησία και μόνο δίνουν καθημερινά κι αθόρυβα τον αγώνα τους για τη γνώση και το ήθος των μαθητών τους.
Ελπίζουμε να επιτευχθεί δίκαια και συνολικά αυτή η αναβάθμιση, χωρίς να αναγκαστούν οι εκπαιδευτικοί που χρόνια έχουν καταθέσει την ψυχή τους σε ένα σχολείο να μεταφερθούν, για να πάρουν τη θέση τους φερέλπιδες προσοντούχοι κάτοχοι μεταπτυχιακών που πολλές φορές τυγχάνει να εισάγονται σε μια σχολή γιατί έπεσαν οι βάσεις, ενώ παλιότερα το λειτούργημα του εκπαιδευτικού ήταν η πρώτη μας επιλογή, με βάσεις αντάξιες του ρόλου που καλούμαστε να διαδραματίσουμε. Πέφτουν οι βάσεις κι αυξάνεται η απαίτηση μεταπτυχιακών, τίτλων συχνά εξ αποστάσεως δοσμένων και χιλιοπληρωμένων (όχι πάντα), μετατρέποντας σε παζάρι πολυτελούς γνώσης τη δωρεάν σε όλους παιδεία.
Θέλουμε να αναβαθμίσουμε την παιδεία χωρίς όμως να διώχνουμε κάποια παιδιά από το σχολείο της γειτονιάς τους, γιατί δεν έχουν αρκετά καλούς βαθμούς σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς που διαρκώς αμφισβητούνται.
Δεν διαφωνούμε πλήρως με το σύστημα εξετάσεων που αναπτύσσει την άμιλλα μεταξύ των μαθητών αλλά ελπίζουμε πως τα κριτήρια που θα κρίνουν τους άξιους και ικανούς μαθητές που θα φοιτήσουν στα Ωνάσεια Σχολεία θα είναι αντικειμενικά και όχι για άλλη μια φορά κονσερβοποιημένες γνώσεις που στηρίχθηκαν στη στείρα αποστήθιση και στα καλοπληρωμένα φροντιστήρια. Ελπίζουμε πως θα λαμβάνεται υπόψη η κριτική ικανότητα των μαθητών και θα δίνεται στους άξιους η ευκαιρία να έχουν την ποιότητα φοίτησης που τους αξίζει. Έχοντας αυτές τις προσδοκίες καλωσορίζουμε το Ωνάσειο σχολείο του δήμου μας περιμένοντας με αγωνία εντυπώσεις μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, με γνώμονα πάντα την ουσιαστική παιδεία.
Γιατί, κατά την ταπεινή μου γνώμη, παιδεία ουσιαστική δεν είναι απλά η αύξηση ωρών που επιβαρύνει τα παιδιά, δεν είναι τιτλούχοι εκπαιδευτικοί που καλώς υπάρχουν, δεν είναι καμία επιφανειακή αλλαγή που κατατάσσει παιδιά και εκπαιδευτικούς. Δε διασφαλίζεται έτσι η μέθεξη που επιδιώκεται σε μια τάξη... Πώς διασφαλίζεται; Δεν έχω ασφαλή απάντηση, μα σίγουρα σε ένα πλαίσιο το οποίο καλλιεργεί την αξιοκρατία, την ισότητα, την προσφορά ίσων ευκαιριών για όλους, τον σεβασμό στο πρόσωπο κι όχι στον τίτλο. Και τέτοιες στιγμές ουσιαστικής παιδείας έχουν πολλές φορές βιωθεί στη δημόσια αλλά και στην ιδιωτική εκπαίδευση. Επειδή όμως ο Uberto Eco ως καλή είδηση χαρακτήρισε εκείνη που διαχωρίζει το γεγονός από το σχόλιο, ευθαρσώς τονίζω πως οι προαναφερθείσες απόψεις ήταν προσωπικές και μόνο θέσεις και παραθέτω παρακάτω ορισμένες πληροφορίες για το τι είναι τελικά τα Ωνάσεια Σχολεία και υπό ποιο καθεστώς πρόκειται να λειτουργήσουν.
Τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις
(πηγή: https://www.onassis.org/el/education/the-public-onassis-schools-in-twelve-questions-and-answers)
Τι είναι τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία;
Πρόκειται για υφιστάμενα δημόσια σχολεία, τα οποία με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση θα ενταχθούν σε ένα ενιαίο δίκτυο σχολικών μονάδων, τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Η φοίτηση θα είναι απολύτως δωρεάν και τα ΔΗΜ.Ω.Σ. θα ακολουθούν το πρόγραμμα των Πρότυπων Σχολείων, δίνοντας έμφαση στις Ανθρωπιστικές, Θετικές και Κοινωνικές Επιστήμες, στις Καλές Τέχνες, στην Ψηφιακή Παιδεία και στη Συναισθηματική και Κοινωνική Νοημοσύνη. Για την επίτευξη των στόχων, εκτός από το ωρολόγιο πρόγραμμα που ισχύει για τα Πρότυπα Σχολεία, θα λειτουργούν Όμιλοι και Σύνολα, με πρόσθετα αντικείμενα στις Θετικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, στις Γλώσσες, στην Τέχνη, στον Πολιτισμό και στον Αθλητισμό. Στους Ομίλους θα πραγματοποιούνται καινοτόμες δράσεις, ενισχυτική διδασκαλία και προετοιμασία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.
Παρά τις ομοιότητές τους με τα Πρότυπα Σχολεία, το δίκτυο των ΔΗΜ.Ω.Σ. διαμορφώνει έναν νέο τύπο δημόσιου σχολείου με κοινωνικό χαρακτήρα, που δίνει περισσότερες ευκαιρίες πρόσβασης σε σύγχρονα και αναβαθμισμένα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα σε μαθητές περιοχών που αντιμετωπίζουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις. Για τον λόγο αυτόν προβλέπεται ότι τουλάχιστον το 40-60% των μαθητών του κάθε ΔΗΜ.Ω.Σ. θα προέρχεται από το δημοτικό διαμέρισμα στο οποίο βρίσκεται.
Οι μαθήτριες και μαθητές που κατά την έναρξη λειτουργίας των ΔΗΜ.Ω.Σ. θα φοιτούν στη Β΄ και Γ΄ τάξη του Γυμνασίου και Λυκείου παραμένουν και ολοκληρώνουν τη φοίτησή τους σε αυτά. Ο συνολικός αριθμός μαθητών και μαθητριών στα ΔΗΜ.Ω.Σ. θα φτάσει τους 6.000 ανά έτος και συνολικά πάνω από 22.000 σε ορίζοντα δωδεκαετίας.
Πρόκειται για 22 Σχολεία (11 Γυμνάσια και 11 Λύκεια) σε όλη τη χώρα. Τον Σεπτέμβριο του 2025 θα λειτουργήσουν οι πρώτες 12 σχολικές μονάδες (6 Λύκεια, 6 Γυμνάσια).
Σε ποιες περιοχές θα λειτουργήσουν τα ΔΗΜ.Ω.Σ.;
Από το σύνολο των 22 σχολικών μονάδων του δικτύου των ΔΗΜ.Ω.Σ., τα 10 (Γυμνάσια και Λύκεια) θα λειτουργήσουν στην Περιφέρεια Αττικής και τα 12 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τον Σεπτέμβριο του 2025 θα λειτουργήσουν οι πρώτες 12 σχολικές μονάδες (6 Λύκεια, 6 Γυμνάσια) στον Κολωνό, το Μενίδι, το Περιστέρι (Περιφέρεια Αττικής), την Ξηροκρήνη (Περιφέρεια Κεντρική Μακεδονίας), την Κοζάνη (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας) και την Ξάνθη (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης).
Βασικό κριτήριο επιλογής ήταν η ενίσχυση περιοχών με πληθυσμό τουλάχιστον 70.000 κατοίκων, οι οποίες αντιμετωπίζουν κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις. Προϋπόθεση ήταν επίσης να μην υπάρχουν άλλα πρότυπα ή πειραματικά σχολεία σε κοντινή απόσταση, ενώ ρόλο έπαιξε και η γεωγραφική εγγύτητα των Γυμνασίων και Λυκείων που επελέγησαν, ώστε να διευκολύνεται η μεταξύ τους συνεργασία καθώς και η συνεργασία τους με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα.
Η τελική απόφαση για τις περιοχές ελήφθη ύστερα από στενή συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και του Ιδρύματος Ωνάση.
52ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ [Κολωνός, Περιφέρεια Αττικής]
52ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ [Κολωνός, Περιφέρεια Αττικής]
3ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ [Μενίδι, Περιφέρεια Αττικής]
7ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ [Μενίδι, Περιφέρεια Αττικής]
5ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ [Περιστέρι, Περιφέρεια Αττικής]
5ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ – «ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ» [Περιστέρι, Περιφέρεια Αττικής]
12ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ [Ξηροκρήνη, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας]
16ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – «ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ» [Ξηροκρήνη, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας]
3ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ [Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας]
3ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ [Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας]
1ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΑΝΘΗΣ [Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης]
2ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ [Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης]
Πώς θα διοικούνται τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία; Παρεμβαίνει το Ίδρυμα Ωνάση στη λειτουργία τους και στο περιεχόμενο της διδασκαλίας;
Το Ίδρυμα Ωνάση δεν παρεμβαίνει στη λειτουργία και στο περιεχόμενο της διδασκαλίας των σχολείων. Το δίκτυο των ΔΗΜ.Ω.Σ. θα διοικείται από εννιαμελή Επιτροπή, στην οποία πέντε μέλη θα ορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού. Τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη υποδεικνύονται από το Ίδρυμα Ωνάση. Την ευθύνη για την καθημερινή λειτουργία των ΔΗΜ.Ω.Σ. θα έχουν: α) ο/η Διευθυντής/Διευθύντρια β) ο/η Υποδιευθυντής/Υποδιευθύντρια και γ) ο Σύλλογος Διδασκόντων. Οι σχολικές μονάδες που εντάσσονται στο δίκτυο υπάγονται διοικητικά στον οικεία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ποιος είναι ο στόχος των ΔΗΜ.Ω.Σ.;
Η υλοποίηση των αρχών και κατευθύνσεων του σύγχρονου σχολείου του 21ου αιώνα, με έμφαση στις ανθρωπιστικές, θετικές και κοινωνικές επιστήμες και τις καλές τέχνες, την ψηφιακή παιδεία και τη συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη, με στόχο τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων δημοκρατικών πολιτών. Η παροχή δημόσιας δωρεάν παιδείας υψηλής ποιότητας με στόχο την ολόπλευρη, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη και καλλιέργεια των μαθητών.
Πώς θα λειτουργούν τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία;
Θα ακολουθούν το πρόγραμμα των Πρότυπων Σχολείων, όπως αυτό δύναται να τροποποιηθεί από τη Διοικούσα Επιτροπή των ΔΗΜ.Ω.Σ. Η φοίτηση θα είναι απολύτως δωρεάν. Στα ΔΗΜ.Ω.Σ. θα δίνεται έμφαση στις ανθρωπιστικές, θετικές και κοινωνικές επιστήμες, στις καλές τέχνες, στην ψηφιακή παιδεία και στη συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη. Για την επίτευξη των στόχων, εκτός από το ωρολόγιο πρόγραμμα που ισχύει για τα Πρότυπα Σχολεία, θα λειτουργούν Όμιλοι και Σύνολα, με πρόσθετα αντικείμενα στις θετικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, στις γλώσσες, στην τέχνη, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό. Στους Ομίλους και τα Σύνολα θα πραγματοποιούνται καινοτόμες δράσεις, ενισχυτική διδασκαλία και προετοιμασία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Η συμμετοχή των μαθητριών και μαθητών στους Ομίλους και τα Σύνολα θα είναι υποχρεωτική για τουλάχιστον 10 εκπαιδευτικές ώρες εβδομαδιαίως, καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Θα αλληλεπιδρούν τα ΔΗΜ.Ω.Σ. με τα υπόλοιπα δημόσια σχολεία της περιοχής;
Στόχος είναι η ώσμωση που θα βοηθήσει συνολικά στην αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Στους Ομίλους και τα Σύνολα μπορούν να συμμετέχουν και μαθητές άλλων δημόσιων σχολικών μονάδων της ίδιας γεωγραφικής περιοχής, κατόπιν αίτησης και έγκρισής τους από τον Διευθυντή ή τη Διευθύντρια των ΔΗΜ.Ω.Σ.
Πώς θα εισάγονται οι μαθήτριες και μαθητές στα ΔΗΜ.Ω.Σ.;
Η εισαγωγή των μαθητών στην Α΄ Γυμνασίου και στην Α΄ Λυκείου θα γίνεται με παρόμοια διαδικασία που ισχύει και για τα Πρότυπα Σχολεία, με συμμετοχή σε γραπτές εξετάσεις (τεστ) γνώσεων, αλλά και δεξιοτήτων. Επίσης, η τελική κατάταξη όσων επιλεγούν διαμορφώνεται βάσει και γεωγραφικού παράγοντα. Το κατ’ ελάχιστο ποσοστό επιλογής μαθητών από τη δημοτική ενότητα στην οποία υπάγεται το κάθε ΔΗΜ.Ω.Σ. κυμαίνεται από σαράντα τοις εκατό (40%) έως εξήντα τοις εκατό (60%) του συνολικού αριθμού των εισακτέων του. Στην ίδια κατεύθυνση, για τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας των ΔΗΜ.Ω.Σ. διευκολύνεται η εισαγωγή για τα μικρότερα αδέλφια μαθητών και μαθητριών που φοιτούν ήδη στις συγκεκριμένες εκπαιδευτικές μονάδες.
Ποιες είναι, με βάση τη σύμβαση, οι υποχρεώσεις του Ιδρύματος Ωνάση;
Το Ίδρυμα Ωνάση, μέσω δωρεάς συνολικού ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ για 12 σχολικά έτη, θα καλύψει τον εξοπλισμό και την κτιριακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιριακών υποδομών των 22 σχολικών μονάδων. Θα διαθέσει έως 1.000.000 ευρώ ανά σχολική μονάδα για την αναβάθμιση και βελτίωση των υποδομών και έως 500.000 ευρώ ανά σχολική μονάδα και ανά σχολικό έτος για την ενίσχυση δράσεων και την κάλυψη δαπανών. Ακόμα, το Ίδρυμα Ωνάση θα διαθέσει το ποσό των 6 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη έκτακτων δαπανών που θα προκύψουν από τη λειτουργία του δικτύου των Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων.
Το Ίδρυμα Ωνάση θα καλύπτει την πρόσθετη αμοιβή των εκπαιδευτικών και του διοικητικού προσωπικού των ΔΗΜ.Ω.Σ. για την επιπλέον απασχόλησή τους πέραν του ωραρίου τους, αλλά και τις δαπάνες για τη λειτουργία των Ομίλων και των Συνόλων. Το Ίδρυμα Ωνάση θα καλύπτει τις δαπάνες για την ανάπτυξη και επιμόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού μέσω της συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό αλλά και για υποτροφίες.
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου;
Πέρα από τη δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, το χρηματοδοτικό πλαίσιο των ΔΗΜ.Ω.Σ. θα είναι ίδιο με αυτό των Πρότυπων Σχολείων. Η μισθοδοσία του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού θα καλύπτεται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και τα πάγια λειτουργικά έξοδα από τους Δήμους στους οποίους ανήκουν.
Ποια είναι τα οφέλη για τις μαθήτριες και τους μαθητές της κάθε περιοχής αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες;
Τα ΔΗΜ.Ω.Σ. δημιουργούν πολλαπλασιαστικό όφελος για τις μαθήτριες και τους μαθητές αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες, καθώς: - Τα σχολεία αναβαθμίζονται: Οι υφιστάμενες σχολικές υποδομές αναβαθμίζονται για να προσφέρουν μια πιο σύγχρονη μαθησιακή εμπειρία. Τα ΔΗΜ.Ω.Σ. εξοπλίζονται με τεχνολογία αιχμής, βελτιωμένα εργαστήρια και ανακαινισμένα κτίρια, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που ενισχύει την εκπαιδευτική εμπειρία των μαθητών και μαθητριών -Οι Όμιλοι και τα Σύνολα ανοίγουν ορίζοντες σε τομείς όπως οι επιστήμες, η ελληνική γλώσσα, η ψηφιακή τεχνολογία, οι ξένες γλώσσες, οι τέχνες, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.- Η φοίτηση παραμένει απολύτως δωρεάν: Δεν προβλέπονται δίδακτρα. Παρέχεται δωρεάν πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό, εξωσχολικές δραστηριότητες και όλο τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.- Παρέχεται ενισχυτική διδασκαλία για τις Πανελλαδικές: Θα παρέχεται επιπλέον υποστήριξη στους μαθητές που προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, με στόχο την ενίσχυση των γνώσεών τους. -Η εισαγωγή γίνεται με ειδικές εξετάσεις που δεν αφορούν μόνο γνώσεις: Για τους νέους μαθητές στην Α΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου θα πραγματοποιούνται κατατακτήριες εξετάσεις, όπως στα Πρότυπα Σχολεία. Ωστόσο, σε διαφοροποίηση από αυτά, θα εισαχθεί ένα επιπλέον τεστ δεξιοτήτων που θα αναδεικνύει μαθητές με ικανότητες και θέληση, ακόμα κι αν δεν έχουν τη δυνατότητα πλήρους προετοιμασίας. -Παρέχεται δωρεάν προετοιμασία για εξετάσεις μέσω ψηφιακού φροντιστηρίου: Μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού και της Γ΄ Γυμνασίου θα έχουν την ευκαιρία να προετοιμαστούν αποτελεσματικά για τις κατατακτήριες εξετάσεις δωρεάν μέσα από εκπαιδευτικό υλικό και ενδεικτικά παραδείγματα τεστ δεξιοτήτων από το Ψηφιακό Φροντιστήριο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. -Δίνεται προτεραιότητα στην τοπική κοινωνία: Κατ’ ελάχιστο 40-60% των μαθητών που θα φοιτούν στα ΔΗΜ.Ω.Σ. θα προέρχονται από το δημοτικό διαμέρισμα όπου λειτουργεί το κάθε ΔΗΜ.Ω.Σ.-Εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα για όλους: Τα ΔΗΜ.Ω.Σ. θα διασφαλίζουν την πρόσβαση για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ). Για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως για παράδειγμα όσους είναι στο φάσμα του αυτισμού, θα παρέχεται υποστήριξη από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. - Οι μαθητές που φοιτούν ήδη δεν απομακρύνονται: Οι μαθητές που ήδη φοιτούν στα ΔΗΜ.Ω.Σ. παραμένουν στο σχολείο τους μέχρι την αποφοίτησή τους, απολαμβάνοντας την ποιότητα του αναβαθμισμένου σχολείου, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τη διευκόλυνση εισαγωγής των νεότερων αδερφών τους. Μόνο για τους νέους μαθητές στην Α΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου θα διεξάγονται κατατακτήριες εξετάσεις. - Τα ΔΗΜ.Ω.Σ. παραμένουν ανοιχτά στην τοπική κοινωνία: Επιτρέπεται στους μαθητές από άλλα σχολεία της περιοχής να συμμετέχουν στους Ομίλους και τα Σύνολα. Η παρουσία τους θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις περιοχές όπου λειτουργούν.
Ποια είναι η πρόβλεψη για τους εκπαιδευτικούς που ήδη διδάσκουν στα συγκεκριμένα σχολεία; Πώς θα επιλέγεται το εκπαιδευτικό προσωπικό μετά την έλευση της μεταβατικής διετίας;
Οι εκπαιδευτικοί που ήδη διδάσκουν στα συγκεκριμένα σχολεία τα οποία θα αποτελέσουν το δίκτυο των ΔΗΜ.Ω.Σ. παραμένουν στις θέσεις τους για δύο χρόνια και έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν στην ίδια σχολική μονάδα, εφόσον το επιθυμούν και αξιολογηθούν θετικά μέσα από τη διαδικασία αξιολόγησης που ήδη προβλέπεται στα Δημόσια Σχολεία. Στο διάστημα αυτό των 2 ετών θα τους δοθεί η δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν μαθήματα επιμόρφωσης. Σε περίπτωση που δεν επιθυμούν να παραμείνουν θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν άλλη οργανική θέση στην ίδια διεύθυνση κατά προτεραιότητα και χωρίς χρονικό περιορισμό.
Το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΔΗΜ.Ω.Σ. θα επιλέγεται με παρόμοια διαδικασία που ακολουθείται για το εκπαιδευτικό προσωπικό των Πρότυπων Σχολείων. Το ωράριο των εκπαιδευτικών που θα υπηρετήσουν στα ΔΗΜ.Ω.Σ. δεν θα υπερβεί το καθορισμένο. Για τη συμμετοχή τους στους Ομίλους, θα λαμβάνουν επιπλέον αμοιβή ύψους 320 € για 6 ώρες την εβδομάδα από το Ίδρυμα Ωνάση, ενώ θα έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένα δωρεάν προγράμματα επιμόρφωσης.
Η απάντηση της ΟΛΜΕ
Τα Ωνάσεια σχολεία και η εκχώρηση του δημόσιου αγαθού της παιδείας σε ιδιώτες αναδόχους!
Στις 20 Ιανουαρίου 2025 υπογράφτηκε η πρώτη σύμβαση μεταξύ της Πολιτείας και του Ωνάσειου Ιδρύματος για τη δημιουργία 22 Ωνάσειων προτύπων Γυμνασίων και Λυκείων με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Ωνάση. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή και στις 24 Ιανουαρίου ξεκίνησε η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Με τη σύμβαση αυτή εκχωρείται ένα τμήμα της δημόσιας δωρεάν δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ιδιώτες αναδόχους!
Διαμορφώνεται συνεπώς, ένα νέο πεδίο θεσμικής πραγματικότητας και ένα παράλληλο σύστημα σε λειτουργία. Σε αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο συγκροτείται μια κυρίαρχη και με αποφασιστικό χαρακτήρα δομή, αυτή της Διοικούσας Επιτροπής η οποία με το εύρος των αρμοδιοτήτων που συγκεντρώνει, λειτουργεί ως ένα σχήμα με υπερεξουσίες.
Στα 22 Ωνάσεια Σχολεία που θα «ιδρυθούν» οι μαθητές θα εισάγονται με εξετάσεις ή ηλεκτρονικό τεστ δεξιοτήτων. Αυτό υπερβαίνει ακόμη και τις εξετάσεις εισαγωγής στα πρότυπα και καταργεί τα υφιστάμενα σχολεία της γειτονιάς, δημιουργώντας τεράστια ζητήματα για τα υπόλοιπα παιδιά που δεν θα επιλεγούν! Σε αυτά προβλέπεται ότι θα παρακολουθούν «ιδιαίτερα» εκπαιδευτικά προγράμματα, διαφορετικά από τα υπόλοιπα δημόσια σχολεία, το προσωπικό θα επιλέγεται με διαφορετικά κριτήρια ακόμη και από τα πρότυπα σχολεία με «ειδική αξιολόγηση», συνεντεύξεις, τετραετή θητεία και υψηλότερες αμοιβές έναντι των άλλων εκπαιδευτικών ενώ θα υπάρξει και ανάλογη απώλεια οργανικών θέσεων για το προσωπικό που ήδη υπηρετεί σε αυτά!
Οι συνθήκες αυτές θα οδηγήσουν στη γιγάντωση μιας νέας βιομηχανίας φροντιστηρίων για την «πολυπόθητη» εισαγωγή. Η ανταπόκριση σε αυτή τη συνθήκη η οποία σχετίζεται άμεσα με την οικονομική και κοινωνική προέλευση θα επιδρά με τρόπο καταλυτικό και στο ποιος/α θα εισάγεται σε ένα τέτοιο σχολείο. Προκαλεί σοβαρό προβληματισμό και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, σε μια περιοχή να επενδύονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ένα σχολείο και μερικά τετράγωνα δίπλα, ένα άλλο σχολείο, να πρέπει να διαχειριστεί την πραγματικότητα σε καθεστώς έντονης υποχρηματοδότησης.
Οδηγούμαστε πλέον σε μια εκπαιδευτική πραγματικότητα η οποία θα χαρακτηρίζεται – εμφατικά πια – από την κυριαρχία των ανισοτήτων με τη δημιουργία νέων «νησίδων αριστείας» εκπαιδευτικών και μαθητών και όχι φυσικά ποιοτικών δημόσιων σχολείων. Η Κυβέρνηση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κοινωνία: Δεν είναι ευθύνη και υποχρέωση της οργανωμένης πολιτείας να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των σχολείων, με σύγχρονα προγράμματα σπουδών, ασφαλείς και επαρκείς υποδομές, με το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό και με την αναγκαία υποστήριξη ειδικών επιστημόνων (ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών κ.λπ.).
Είναι προφανές ότι ενάντια στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη της Κυβέρνησης και για την πραγματική αναβάθμιση και ανασυγκρότηση του εκπαιδευτικού συστήματος της Χώρας απαιτείται -σε πρώτη φάση- αύξηση των δαπανών για την Παιδεία τουλάχιστον στο 5% του ΑΕΠ. Με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κατασκευής νέων σχολικών κτιρίων, ενεργειακής αναβάθμισης των υφιστάμενων και φυσικά αντισεισμικού ελέγχου για το σύνολο των σχολικών κτιρίων της χώρας. Η δημόσια και δωρεάν Παιδεία πρέπει να αφορά όλους και όλες, μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς, με όρους ισότητας και συμπερίληψης.
Απαιτούμε:
Να μην καταργηθεί κανένα σχολείο της γειτονιάς
Να σταματήσει η κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων
Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά
Κλείνοντας, επειδή κάθε εγχείρημα πρέπει να αντιμετωπίζεται με θετική διάθεση και συγχρόνως να επιβραβεύονται οι εμπνευστές και υποστηρικτές του, θέλω να αναφερθώ στον δήμο Περιστερίου που προσπάθησε να πετύχει τη λειτουργία του συγκεκριμένου σχολείου κάτω από τις καλύτερες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, ο Αντιδήμαρχος Αναστάσιος Θεοδωράκος, με διαβεβαίωσε πως από το ποσό των χρημάτων που θα δοθεί στο Ωνάσειο, θα ωφεληθούν όλα τα σχολεία του Περιστερίου και συγχρόνως μαθητές και άλλων σχολείων θα μπορούν να συμμετέχουν σε ομάδες και σύνολα του Ωνασείου εντελώς δωρεάν. Ελπίζουμε πως οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις θα αποτελέσουν την αφετηρία για γενικότερη αναβάθμιση της εκπαίδευσης που τόσο το έχει ανάγκη.