επίδομα θέρμανσης, χρήματα

Θετικά τα νέα για το επίδομα θέρμανσης φέτος, με μικρές βέβαια προσδοκίες

Θετικά είναι τα νέα που έρχονται για φέτος το χειμώνα όσον αφορά το επίδομα θέρμανσης, αφού είναι πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει περισσότερα χρήματα σε περισσότερο κόσμο. Φυσικά τα ολοένα και αυξανόμενα ποσά των λογαριασμών ενέργειας δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για χαμόγελα. Οι λογαριασμοί είναι πλέον υπέρογκοι και οι πολίτες ψάχνουν τρόπους να τα βγάλουν πέρα.

Ποια είναι τα σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η αύξηση των εισοδηματικών ορίων στα 40.000 – 45.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει πως το κονδύλι για τη στήριξη των νοικοκυριών θα ανέλθει στα 200 εκατ. ευρώ

Οι λεπτομέρειες για το νέο επίδομα θέρμανσης θα δημοσιοποιηθούν μέσα τα επόμενα 24ωρα και αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Ο σχεδιασμός προβλέπει αύξηση τουλάχιστον 20% του κονδυλίου που θα διατεθεί, ενώ το ποσό που θα δοθεί θα συνδυαστεί με οικογενειακά κριτήρια.

Πέρυσι το επίδομα θέρμανσης κυμαίνονταν από 100-750 ευρώ και το έλαβαν 827.575 δικαιούχοι, στους οποίους καταβλήθηκαν 166 εκατ. ευρώ με το μέσο ποσό της επιδότησης να ανέρχεται στα 200 ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης 2022: Το ύψος των χρημάτων

H βάση υπολογισμού του επιδόματος από τα 220 ευρώ αυξάνεται στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής), ενώ το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ και το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.

 

Ποιο είναι το πιο πιθανό σενάριο

Το βασικό σενάριο που εξετάζεται για το επίδομα θέρμανσης για τη σεζόν 2022 – 2023 προβλέπει τα εξής:

– Διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων με αύξηση των εισοδηματικών ορίων έως τις 45.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένειας.

– Αυξημένο ποσό από 168 εκατ. ευρώ πέρυσι σε επίπεδα πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

– Η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους θα ανοίξει νωρίτερα ώστε το επίδομα να έχει καταβληθεί προκαταβολικά στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

– Το επίδομα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν.

Για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση η κύρια κατοικία να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8. παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.