Το Περιστέρι έγινε Χολαργός! Σε αλματώδη αύξηση οι τιμές ακινήτων

Το Περιστέρι έγινε Χολαργός! Σε αλματώδη αύξηση οι τιμές ακινήτων

Οι τιμές των ακινήτων έχουν ξεκινήσει ένα ανεξέλεγκτο ράλι, με αποτέλεσμα η απόκτηση ιδιοκτησίας να είναι πλέον σχεδόν αδύνατη.

Με τα χρήματα που απαιτούνταν για να αγοράσει κάποιος σπίτι στα νότια προάστια το 2021, σήμερα μπορεί να αγοράσει ένα σπίτι των δυτικών προαστίων

Για παράδειγμα, ένα παλαιό διαμέρισμα στην περιοχή του Περιστερίου στοιχίζει σήμερα περίπου 1.500 ευρώ/τ.μ., τιμή που μέχρι πριν από μερικά χρόνια είχαν κατοικίες στον Χολαργό ή τον Άλιμο. Αντίστοιχα, η μέση τιμή πώλησης μεταχειρισμένης κατοικίας στον Χολαργό (2.230 ευρώ/τ.μ.) είναι ανάλογη της τιμής πώλησης στη Γλυφάδα το 2018.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Αξιών των τιμών των κατοικιών, που επιμελείται η Geoaxis, εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων, κατά το φετινό τρίτο τρίμηνο οι τιμές πώλησης παλαιών κατοικιών καταγράφουν ετήσια αύξηση 13,8% κατά μέσον όρο, ενώ συγκριτικά με μόλις προ διετίας η μέση αύξηση των τιμών αγγίζει το εντυπωσιακό 41,4%. Αυτό το γεγονός παρατηρείται σε μια περίοδο κατά την οποία τα επιτόκια δανεισμού έχουν επίσης εκτιναχθεί.

Κάπως έτσι, ένα νεόδμητο διαμέρισμα στους Αμπελοκήπους κοστίζει σήμερα 2.800 ευρώ/τ.μ. κατά μέσον όρο. Με αυτά τα χρήματα αποκτούσε κανείς νεόδμητο ακίνητο στο Μαρούσι μόλις πριν από ένα χρόνο (σήμερα κοστίζει 3.300 ευρώ/τ.μ.) ή στον Χολαργό πριν από δύο χρόνια. Σήμερα στον Χολαργό ένα νεόδμητο στοιχίζει 4.050 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, με τα 2.450 ευρώ/τ.μ., που στοιχίζει σήμερα μια νέα κατασκευή στο Περιστέρι, μπορούσε να αγοράσει αντίστοιχης ποιότητας ακίνητο στο Παλαιό Φάληρο μόλις πριν από δύο χρόνια.

Στα δυτικά προάστια, η μέση τιμή πώλησης αυξήθηκε κατά 20% από πέρυσι και κατά 39% σε σχέση με το 2021. Στο κέντρο του Πειραιά κατά το πρώτο εξάμηνο η τιμή του μέσου ακινήτου που μεταβιβάστηκε αυξήθηκε κατά 47% σε σχέση με το 2022.

 

Πηγή: Η Καθημερινή.gr