Πρώτες βοήθειες αν σας τσιμπήσει, μωβ μεδουσα

Γυναίκα που τσιμπήθηκε από τη μωβ μέδουσα περιγράφει την εμπειρία της

Η Ευαγγελία, η οποία πριν λίγες ημέρες πήγε για μπάνιο στην παραλία Πάχη Μεγάρων, έπεσε θύμα  της μωβ μέδουσας και περιέγραψε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ την κακή εμπειρία της.

Ήταν τόσο έντονος ο πόνος από το τσίμπημα της μέδουσας που κόλλησε πάνω της που το αποτύπωμά της έμεινε σαν τατουάζ πάνω στο σώμα της κοπέλας.

«Ήρθε και κόλλησε πάνω μου. Έκανε ένα σημάδι πολύ μεγάλο. Ακόμα ο πόνος από την περασμένη Κυριακή ακόμα υπάρχει. Κάποιος που δεν το ξέρει θα νομίζει ότι έχω κάνει τατουάζ μέδουσας. Δεν μπορείς να περιγράψεις τον πόνο, το κάψιμο που έχεις» δήλωσε η γυναίκα στον ΣΚΑΪ.

«Με έτσουζε πάρα πολύ λες και μου έριξαν βιτριόλι, τέτοιο κάψιμο ένιωσα. Μέσα μου έβραζε το δέρμα μου όλο» πρόσθεσε.

Οι μωβ μέδουσες απλώνουν τα πλοκάμια τους στις ελληνικές θάλασσες, προκαλώντας όλο και μεγαλύτερη ανησυχία. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα έχουν κάνει την εμφάνιση τους και στις παραλίες της Αττικής όπως Βουλιαγμένη, Λαγονήσι,  Λαύριο, Πόρτο Ράφτη , Βραυρώνα, Νέα Μάκρη.

Η Πελάτζια Νοκτιλούκα έχει κατακλύσει, επίσης, τον Κορινθιακό κόλπο, τον Παγασητικό κόλπο και τις Κυκλάδες, ενώ περιστατικά έχουν καταγραφεί σχεδόν σε όλες τις παραλίες της χώρας, καθώς οι μωβ μέδουσες μεταφέρονται με τα ανεμογενή θαλάσσια ρεύματα.

 

Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει

Όταν μας τσιμπήσει μωβ μέδουσα, οι γιατροί συστήνουν συγκεκριμένο πρωτόκολλο.

Ο διευθυντής ερευνών του Ελληνικού Κέντρου και ωκεανολόγος, Επαμεινώνδας Χρήστου, ανέφερε πως, αν μας τσιμπήσει, στην αρχή ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, μετά βάζουμε μείγμα μαγειρικής σόδας ένα προς ένα πάνω στο σημείο ερεθισμού για δύο τρία λεπτά.

Αυτό σταματάει την απελευθέρωση της τοξίνης.

Μετά καθαρίζουμε με μια πλαστική κάρτα για να φύγουν τα υπολείμματα και το υπόλοιπο του μείγματος της σόδας και μετά βάζουμε πάγο για 5 λεπτά με ένα τέταρτο, σταματάει τον πόνο.

Απαγορεύεται στη συγκεκριμένη περίπτωση το ξύδι, η αμμωνία, η αλκοόλη και το γλυκό νερό.

 

Πηγή: in.gr