Ανακατασκεύασαν άγαλμα 13 μέτρων με βοηθό την τεχνολογία!

 

Δύο ιδρύματα και ένα μουσείο συνεργάστηκαν για να ένα φιλόδοξο εγχείρημα, την ανακατασκευή του αγάλματος του αυτοκράτορα μεγάλου Κωνσταντίνου στη Ρώμη, χάρη σε μια ανακατασκευή υψηλής τεχνολογίας που βασίζεται σε σωζόμενα μαρμάρινα θραύσματα.

Οι ειδικοί μελέτησαν όλα τα εναπομείναντα τμήματα του αρχικού γλυπτού και στη συνέχεια με τη βοήθεια μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας αλλά και ειδικών προγραμμάτων στον υπολογιστή, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ακριβές αντίγραφο με τη χρήση 3D εκτυπωτών.

Δύο πόδια, δύο (δεξιά) χέρια, ένα γόνατο, ένας δικέφαλος και ένα επιβλητικό κεφάλι: αυτά τα μαρμάρινα θραύσματα χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργήσουν, στη Ρώμη, μια αναπαραγωγή ενός κολοσσιαίου αγάλματος του Κωνσταντίνου.

Αυτό το άγαλμα είναι το μεγαλύτερο που κατασκευάστηκε από τα θραύσματα που βρέθηκαν στη Ρώμη, είπε στον Τύπο ο Claudio Parisi Presicce, επιμελητής αρμόδιος για τα μνημεία της Ρώμης. «Η εντύπωση που έχουμε μπροστά σε αυτό το άγαλμα του αυτοκράτορα αναπαράγει την αίσθηση των υπηκόων του όταν αντιμετωπίζουν μια αυτοκρατορική εικόνα», είπε ο αξιωματούχος.

Παρουσιάζεται στον κήπο του λόφου του Καπιτωλίου με θέα στο ρωμαϊκό φόρουμ.

Για εκατοντάδες χρόνια, αρχαιολόγοι, ιστορικοί και τουρίστες έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους για να φανταστούν το άγαλμα του Κωνσταντίνου με βάση τα μαρμάρινα θραύσματα που εκτίθενται στα Μουσεία του Καπιτωλίου. Μόλις στο τέλος του 19ου αιώνα αναγνωρίστηκε ως απεικόνιση του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ο οποίος μετέφερε την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη πριν από το θάνατό του το 337.

Το άγαλμα έχει ανακατασκευαστεί σε ρητίνη με βάση την ανάλυση περίπου δέκα θραυσμάτων που διατηρούνται στο Καπιτώλιο από το 1486: δύο χέρια και δύο πόδια, ένα γόνατο και μια γάμπα, δύο θραύσματα δικεφάλου με προεξέχουσες φλέβες, ένα τμήμα του κορμού, χωρίς να ξεχνάμε το ογκώδες κεφάλι.

Εκτεταμένες μελέτες διαπίστωσαν ότι μέρη του αγάλματος του Κωνσταντίνου μπορεί να είχαν ανακυκλωθεί από παλαιότερο άγαλμα. Λεπτομέρειες στο πηγούνι υποδηλώνουν περαιτέρω ότι το αρχικό άγαλμα είχε γένια. Μια υπόθεση είναι ότι το άγαλμα αντιπροσώπευε τον Δία και βρισκόταν στον πιο σημαντικό ναό στην κορυφή του Καπιτωλίου, τα θεμέλια του οποίου είναι ορατά ακόμη και σήμερα.

Νομίσματα και μετάλλια από την περίοδο πριν από τον Κωνσταντίνο δείχνουν έναν καθισμένο Δία, αποκαλύπτοντας το δεξί του γόνατο, στη στάση που υιοθετήθηκε για το άγαλμα του Κωνσταντίνου. «Ο Κωνσταντίνος είναι μόνο ο τελευταίος σε μια μακρά σειρά αυτοκρατόρων που εκπροσωπούνταν με το πρόσχημα του Δία», σύμφωνα με τον Claudio Parisi Presicce.

Το έργο επιχορηγήθηκε από το Ίδρυμα Prada για απροσδιόριστο ποσό.

Η αναπαραγωγή θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι το 2025, το ιωβηλαίο έτος κατά το οποίο αναμένονται εκατομμύρια Καθολικοί προσκυνητές στη Ρώμη.