Υγιείς Σχέσεις: Αναζητώντας την Ευτυχία στον Έρωτα και στην Αγάπη, Θεώνη Διαμαντοπούλου, ψυχολογία,

Υγιείς Σχέσεις: Αναζητώντας την Ευτυχία στον Έρωτα και στην Αγάπη

 

Της ψυχολόγου Θεώνης Διαμαντοπούλου

nonidiamantopoulou@gmail.com

 

Για τον Δήμο Περιστερίου, αποτελεί προτεραιότητα, η φροντίδα της ψυχικής υγείας των πολιτών του και για αυτό, το Τμήμα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, υλοποιεί στοχευμένες δράσεις για την ενίσχυση της ψυχολογίας των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η συνεργασία με νέους επιστήμονες, άριστα καταρτισμένους και με αστείρευτη διάθεση προσφοράς, όπως η ψυχολόγος Θεώνη Διαμαντοπούλου, αποδεικνύεται κρίσιμης σημασίας.

Η κα Διαμαντοπούλου έχοντας ήδη θητεύσει σε συνεδρίες της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Περιστερίου, σήμερα, προσφέρει με την ίδια αμείωτη ενέργεια, ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα της τρίτης ηλικίας, στο 9 ο ΚΕΦΙ.

Βασικό μέλημα του Δήμου μας είναι μέσα από την αδιάκοπη προσπάθεια του και την συνδρομή επιστημόνων, η ψυχική υγεία να παύσει να αποτελεί ταμπού και να αναδειχτεί σε θεμελιώδες δικαίωμα κάθε δημότη.

Οι δρόμοι που οδηγούν στην ευτυχία είναι πολλοί και ο καθένας μας επιλέγει να ακολουθήσει αυτόν που τον εκφράζει περισσότερο κάθε δεδομένη στιγμή. Η ευτυχία κρύβεται παντού. Για κάποιους, σε μικρές καθημερινές συνήθειες και για άλλους σε σπουδαία επιτεύγματα.

Ωστόσο, η ανάγκη για ουσιαστικές μακροχρόνιες συνδέσεις είναι πανανθρώπινη και η δημιουργία υγειών συντροφικών σχέσεων έρωτα και αγάπης αναμφίβολα ξεχειλίζουν όλες τις ψυχές από ευτυχία.

Μέχρι το τέλος αυτού του άρθρου, θα έχετε ανακαλύψει το μέγεθος της θετικής επίδρασης που έχουν οι σχέσεις με γερά θεμέλια στο αίσθημα πληρότητας και στην ευτυχία μας, τους λόγους που οι δεσμοί αγάπης είναι ζωογόνοι για την ψυχή μας, τους πέντε κύριους παράγοντες που ευθύνονται για την δημιουργία υγιών συντροφικών σχέσεων και τέλος, τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν σε μια ερωτική σχέση και πώς η συμβουλευτική ζεύγους βοηθάει σ’ αυτό.

 

Δεσμοί Αγάπης: Η ένωση του έρωτα με την ψυχή

Ο έρωτας ανθίζει την ψυχή, χρωματίζει τη ζωή και η αγάπη αναδεικνύει το μεγαλείο της ανθρώπινης ύπαρξης. Οι δεσμοί αγάπης που δημιουργούνται από την εναρμόνιση του έρωτα και της ψυχής μόνο δώρα φέρνουν στην καθημερινότητα.

«Δεν επιθυμώ να εκμεταλλευτώ την παρουσία σου αλλά να συνυπάρξουμε με αγάπη. Ανυπομονώ να εξερευνήσω κάθε πτυχή της ύπαρξής σου, το μεγαλείο της ψυχής σου, να μας ενώσουν οι ομοιότητες μας και να μας εξελίξουν οι διαφορές μας. Θέλω να συνδεθώ μαζί σου σε μια σχέση εμπιστοσύνης, να μοιραστούμε κάθε στιγμή, κάθε συναίσθημα, χαρές και λύπες. Ένας χορός για δυο, το βαλς της ζωής μας»

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η αφιέρωση της ενέργειας μας σε κάποιον πέρα από τον εαυτό μας, αυξάνει τα επίπεδα της ευτυχίας μας. Δημιουργεί δεσμούς ουσιαστικής συναισθηματικής εγγύτητας, καλλιεργεί την εμπιστοσύνη, προάγει την συναισθηματική μας νοημοσύνη, μειώνει το άγχος, ενισχύει την αυτεπίγνωση και αυξάνει την αυτοεκτίμηση.

Είναι μαγικό πώς όταν αγαπιόμαστε και αγαπάμε αισθανόμαστε αθάνατοι και θνητοί ταυτόχρονα.

 

Τα 5 κλειδιά για μια ευτυχισμένη συντροφική σχέση

Επιτυχημένη, είναι η συντροφική σχέση που έχει διάρκεια στον χρόνο και ταυτόχρονα οι δύο σύντροφοι αισθάνονται ελευθερία, πληρότητα και ευτυχία μέσα σ’ αυτή. Είτε έχετε καταφέρει, με τον/την σύντροφο σας, να χτίσετε μια ερωτική σχέση με στέρεες βάσεις και επιθυμείτε να την διατηρήσετε ακέραιη είτε είστε ακόμη στην αρχή της προσπάθειας, πέντε είναι οι παράγοντες που αναπτύσσουν ή διατηρούν υγιείς σχέσεις και για να έχετε αποτελέσματα, χρειάζεται να τους δουλεύετε σε καθημερινή βάση:

 • Επικοινωνία
 • Εμπιστοσύνη και σεβασμός
 • Αμοιβαία υποστήριξη
 • Κοινός ποιοτικός χρόνος
 • Αυταγάπη και ατομική ανάπτυξη

 

Τα θεμέλια των δυνατών συνδέσεων: Επικοινωνία, σεβασμός και αμοιβαία υποστήριξη

Η καλλιέργεια δυνατών συνδέσεων, στις ερωτικές σχέσεις, αποτελούν αδιαμφισβήτητα, τα θεμέλια κάθε υγιούς συντροφικής οντότητας. Η ειλικρινής επικοινωνία,  η δυνατότητα δηλαδή να εκφράζουμε ελεύθερα, χωρίς τον φόβο κριτικής ή απόρριψης, συναισθήματα και ανάγκες, χτίζει γέφυρες εμπιστοσύνης και οικειότητας μεταξύ του ζευγαριού ενώ η ενεργητική ακρόαση, η έμπρακτη επίδειξη προσήλωσης σε μία συζήτηση μέσω λεκτικής και μη επικοινωνίας, ολοκληρώνει το παζλ της αποτελεσματικής επικοινωνίας, φέρνοντας τα μέλη της σχέσης πιο κοντά. Παράλληλα, η ύπαρξη σεβασμού, διατηρεί την αξιοπρέπεια και την αυτονομία του κάθε προσώπου. Σεβαστείτε τις απόψεις του συντρόφου σας, ακούστε τον/την και αναγνωρίστε την μοναδική του/της αξία. Είναι πολύτιμος/η για εσάς και χρειάζεται να το ξέρει! Ακόμη και τις φορές που διαφωνείτε κάντε το «ειρηνικά» με σκοπό να βρεθούν λύσεις που να ικανοποιούν και τις δύο πλευρές. Τιμάτε τις υποσχέσεις σας και τηρείτε τις δεσμεύσεις σας.

Τέλος, ζωτικής σημασίας στοιχείο για την ευημερία και την ανθεκτικότητα της σχέσης είναι η αμοιβαία υποστήριξη. Το να ζούμε σε ένα περιβάλλον αυθεντικότητας και να νιώθουμε ότι έχουμε ένα στήριγμα στο πλάι μας, έτοιμο να μας προσφέρει βοήθεια και παρηγοριά στις δύσκολες στιγμές, ενισχύουν αισθητά τον δεσμό, το αίσθημα ασφάλειας, σιγουριάς και ευτυχίας.

 

Ισορροπία ανάμεσα στο «Εγώ» και στο «Εμείς»

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την μακροζωία της ερωτικής σχέσης είναι και η διατήρηση υγιών ορίων. Η αρμονία, δηλαδή, ανάμεσα στην ατομική ανάπτυξη και την συντροφικότητα.

Η κοινή άσκηση ενδιαφερόντων, η αφιέρωση αδόμητου χρόνου αλλά και η διατήρηση της ατομικότητας, της προσωπικής ανάπτυξης και αυταγάπης εξασφαλίζουν την συνοχή του δεσμού, θωρακίζουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση.

Για να συνδεθείτε συναισθηματικά με το άλλο σας μισό, επενδύστε στον αυθορμητισμό, βιώνοντας κοινές εμπειρίες ενώ παράλληλα αγκαλιάστε τις ευκαιρίες για αυτοβελτίωση και τιμήστε την ατομικότητα σας.

Αυτή η ισορροπία απαιτεί ωριμότητα από τα μέλη της σχέσης. Χρειάζεται να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τις ανάγκες του άλλου και να επιδεικνύουν ευελιξία στις αλλαγές. Όσο δύσκολο και αν φαίνεται, δεν είναι ανέφικτο και είναι ο μόνος τρόπος να είστε ευχαριστημένοι με τον εαυτό σας και ως εκ τούτου ικανοποιημένοι από την σχέση σας.

 

Δυσκολίες στην σχέση: Ο ρόλος της συμβουλευτικής ζεύγους

Υγιείς συντροφικές σχέσεις υπάρχουν και είναι αποτέλεσμα συνεχών προσπαθειών. Ωστόσο, αν στην σχέση σας, αυτόν τον καιρό, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, μην απογοητεύεστε. Τα εμπόδια και οι προκλήσεις είναι φυσιολογικό να υπάρχουν και τις περισσότερες φορές, με την σωστή αντιμετώπιση, δρουν ευεργετικά στην ανάπτυξη του δεσμού και στην ουσιαστικότερη σύσφιξη της σχέσης.

H συμβουλευτική ή θεραπεία ζεύγους κρίνεται σωτήρια για την υγεία και την διάρκεια της στις περιπτώσεις που:

 

 • Δεν υπάρχει επικοινωνία.
 • Υπάρχει υπερβολική εξάρτηση.
 • Έχει χαθεί η διάθεση για επαφή.
 • Εμπλέκεστε σε συχνούς καβγάδες.
 • Αντιμετωπίζετε έλλειψη σεβασμού.
 • Αισθάνεστε ότι αγωνίζεστε μόνος/η σας.
 • Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη ή το ενδιαφέρον.
 • Έχει αλλάξει ο τρόπος σύνδεσης μεταξύ σας.
 • Δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε τι δεν λειτουργεί σωστά στην σχέση.

Η παρέμβαση του ειδικού, μέσω δομημένων συνεδριών, στοχεύει στην βελτίωση και ανάπτυξη του συντροφικού δεσμού. Ο ψυχολόγος, αρχικά, φωτίζει τα δυσλειτουργικά πρότυπα συμπεριφοράς, τα προβλήματα επικοινωνίας, τις αντιφάσεις ή άλλες δυσκολίες που επηρεάζουν την ποιότητα της σχέσης και στην συνέχεια το ζευγάρι, πάντα με την βοήθεια του, αναπτύσσει νέες δεξιότητες επικοινωνίας, μαθαίνει να επιλύει τα προβλήματα και τις συγκρούσεις με αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση, ανακαλύπτει νέες πτυχές της σχέσης τους και ενισχύει την εμπιστοσύνη και την ενότητα. Όλη η προσοχή τους στρέφεται στα θετικά στοιχεία της σχέσης και μπορούν και πάλι να απολαύσουν την ευτυχία τους.

Σε αυτό το σημείο, βέβαια, είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι αν είναι επιθυμητό, η ευτυχισμένη συντροφική περίοδος να έχει διάρκεια, κατά την έναρξη των συνεδριών, θα πρέπει να υπάρχει ήδη αγάπη, έρωτας ή έστω έλξη μεταξύ των συντρόφων και τα συναισθήματα να μην έχουν εκλείψει εντελώς.

Διαφορετικά, καθώς όλα όσα νοιώθουμε δεν δημιουργούνται με τεχνικές, έχει παρατηρηθεί ότι η σχέση επανέρχεται σύντομα στο αρχικό της δυσλειτουργικό στάδιο.

 

Συνειδητή Αγάπη: Το ταξίδι προς την ενότητα

Επομένως, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, καταλαβαίνουμε πως η ευτυχία δεν χαρίζεται αλλά κατακτιέται. Εάν στοχεύετε στην «αιώνια ένωση», στην ουσία των συναισθημάτων, στην βαθιά σύνδεση και σε αμφίδρομες ειλικρινείς συμπεριφορές, είναι στο χέρι σας να δημιουργήσετε σχέσεις αλώβητες από τον χρόνο και ο Έρωτας και η Αγάπη, σαν φάροι, να φωτίζουν το ευτυχισμένο μονοπάτι της Ζωή σας.