Τεχνητή νοημοσύνη, πρόγραμμα «Ιθάκη»

Τεχνητή νοημοσύνη από την Google αποκρυπτογράφησε αρχαία ελληνικά κείμενα!

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό επίτευγμα της DeepMind, εταιρείας της Google που ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη, που συνεργάστηκε στη μελέτη με ερευνητές του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και των  πανεπιστημίων της Οξφόρδης και της Βενετίας. Το εν λόγω σύστημα τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία «Ιθάκη» μπορεί να μαντεύει τους χαρακτήρες που λείπουν και να εκτιμά κατά προσέγγιση την ηλικία και τη γεωγραφική προέλευση των κειμένων, διαβάζοντας μισοκατεστραμμένα αρχαιοελληνικά κείμενα με σχετικά υψηλή ακρίβεια.

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής Γιάννη Ασσαέλ της Deep Mind, παρουσίασαν αυτή την πρωτοποριακή τεχνική στο περιοδικό Nature.

Το σύστημα βασίζεται σε ένα νευρωνικό δίκτυο που εκπαιδεύτηκε στα αρχαία ελληνικά αναλύοντας κείμενα από επιγραφές που χρονολογούνται μεταξύ του 7ου αιώνα π.Χ. και του 5ου αιώνα μ.Χ.

Η «Ιθάκη» προσφέρει ακρίβεια 62% όταν μαντεύει μόνη της ποια γράμματα λείπουν και 72% όταν οι προτάσεις της αξιολογούνται πρώτα από ειδικούς.

To σύστημα που μπορεί όχι μόνο να διαβάζει κείμενα και να συμπληρώνει τους χαρακτήρες που λείπουν αλλά και να εκτιμά κατά προσέγγιση την ηλικία τους και τη γεωγραφική προέλευσή τους, αποκατέστησε τα τμήματα που λείπουν σε αυτή την επιγραφή που αφορά διάταγμα για την Ακρόπολη των Αθηνών (Marsyas, Epigraphic Museum, WikiMedia CC BY 2.5.)

Οι ερευνητές ήδη εργάζονται πάνω σε νέες εκδόσεις της Ithaca για άλλες αρχαίες γλώσσες όπως τα ακκαδικά, τα εβραϊκά, η γλώσσα των Μάγια της Κεντρικής Αμερικής.

Σε συνεργασία με το Google Cloud και το εργαλείο Google Arts & Culture, οι ερευνητές διέθεσαν δωρεάν το διαδραστικό σύστημα τους στο Διαδίκτυο, ενώ το σύστημα είναι διαθέσιμο ως ανοιχτός κώδικας.

Δείτε το εδώ: https://ithaca.deepmind.com/

 

 

Πληροφορίες από: ΒΗΜΑ science