Πανεπιστημιακή αστυνομία: Πρεμιέρα με ΜΑΤ και διαμαρτυρίες

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Πρεμιέρα με ΜΑΤ και διαμαρτυρίες

Το απόγευμα της Δευτέρας οι Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στις εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑ στην Πανεπιστημιούπολη, χωρίς όμως την εξέλιξη που θα ήθελε η κυβέρνηση.

 

Μέλη φοιτητικών παρατάξεων συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του campus και διαμαρτρήθηκαν με πανό και συνθήματα κατά την παρουσίας των αστυνομικών.

Χρειάστηκε μάλιστα η παρουσία των ΜΑΤ, που συνόδευσαν τις δυνάμεις της ΟΠΠΙ, ενώ λίγο μετά τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ένταση, με τα ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών και κρότου-λάμψης.

Πιο συγκεκριμένα,  αυτοί οι αστυνομικοί φορούν πρασινομπλε στολές με πράσινα καπέλα, φέρουν χειροπέδες και γκλοπ ενώ ανάμεσα τους βρίσκονταν και δύο γυναίκες. Οι αστυνομικοί έκαναν την πρώτη τους περιπολία στην είσοδο της λεωφόρου Ούλοφ Πάλμε στην είσοδο της Πανεπιστημιούπολης.

Εκεί, μπροστά στην είσοδο της πύλης συγκεντρώθηκαν περίπου 50 φοιτητές, οι οποίοι φώναξαν συνθήματα κατά της Αστυνομίας. Το «παρών» έδωσαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης και ο συνάδελφός του από το ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης.

Επισημαίνεται ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι οι ΟΠΠΙ βρίσκονται από την περασμένη Παρασκευή στη διάθεση των τεσσάρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΑΠΘ) και ήδη, οι επικεφαλής των ομάδων έχουν επισκεφθεί τους χώρους των πανεπιστημίων και βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές για το ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις τους από τη στιγμή που θα αναλάβουν υπηρεσία, με βάση τα σχέδια ασφαλείας των πανεπιστημίων.

Στο ΑΠΘ, σημειώνεται ότι, έχουν τοποθετηθεί ήδη σε δύο σημεία ειδικές πύλες, οι οποίες φρουρούνται από την αστυνομία ενώ βρίσκονται σε μόνιμη βάση δύο διμοιρίες ΜΑΤ μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο.