Ο Περιστεριώτης που κουρεύει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας

Όταν η κομμωτική γίνεται τέχνη και το κούρεμα τελειότητα. Στο κουρείο του Ισίδωρου Ρούσου όλα αυτά γίνονται πραγματικότητα. Ένας χαρούμενος άνθρωπος , πραγματικός επαγγελματίας και καλλιτέχνης σε αυτό που κάνει. Εξυπηρετικότατος και με πολλά χρόνια εμπειρίας έχει έναν υπέροχο χώρο στην Σύρου 75 και Ηρακλέους 87, που σου βγάζει και κάτι από μοντέρνο μουσείο κομμωτικής . Πολλοί συμπολίτες μας τον εμπιστεύονται και μέσα στο πελατολόγιό του συγκαταλέγεται και το όνομα του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μέσα στο ενεργητικό του υπάρχουν και πολλές διακρίσεις από διαγωνισμούς στο εξωτερικό. Τον συναντήσαμε ένα μεσημέρι και κουβεντιάσαμε για το ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός καλού κομμωτή.

Πόσο καιρό είστε στο επάγγελμα;
Ξεκίνησα από το 1970, μου άρεσε η τέχνη και η δημιουργία και ήμουν πολύ τυχερός γιατί είχα έναν υπέροχο δάσκαλο, τον θείο μου, που μου έδωσε όλα τα εφόδια για να εξελιχτώ μέσα σε αυτό τον χώρο. Θυμάμαι μικρός που μπήκα μέσα στο κουρείο, πέρασα απ’ όλα τα πόστα και αμέσως με μάγεψε από την πρώτη στιγμή.

Τι πιστεύετε ότι κάνει το κουρείο σας πιο ξεχωριστό από τα άλλα;
Η ιστορία και η παράδοση. Είναι ένα από τα πιο παλιά κουρεία . Πάντα καινοτομούσαμε. Από τον πρώτο καιρό που ήρθα εδώ (1970) προσπαθούσαμε να εφαρμόσουμε το σύστημα του ραντεβού. Είχαμε ακόμα ατομικές χτένες ρυθμισμένες προσωπικά για τον κάθε πελάτη, δίνοντας από τότε μέχρι και σήμερα ιδιαίτερο βάρος στην υγιεινή. Πέρα όμως από όλο αυτά είμαστε πάντα ενημερωμένοι στην τέχνη της κομμωτικής και στη μόδα της κάθε περιόδου που προχωράει και εξελίσσεται. Ειδικότερα και στην σύγχρονη εποχή που ο άντρας ψάχνει να είναι πιο επιμελής και περιποιημένος, είμαστε εδώ για να παρέχουμε αυτά τα πράγματα.

Υπάρχει κάτι που σας εμπνέει και σας δίνει δύναμη για να συνεχίσετε μέσα σε αυτό το απαιτητικό επάγγελμα;
Με εμπνέει η δημιουργία και η ιδέα να μπορώ να την βγάζω στον πελάτη με την εκάστοτε μόδα που επικρατεί. Με το που βλέπεις τον πελάτη, κάνεις την προσωπολογία σου και εφαρμόζεις αυτό που του ταιριάζει καλύτερα . Η ιδέα του να μπορώ να το κάνω αυτό και να αναδείξω κάτι όμορφο με γεμίζει .

Τι είναι η προσωπολογία;
Βλέπεις το πρόσωπο του πελάτη και προσπαθείς να εφαρμόσεις το καλύτερο κούρεμα και χτένισμα. Για παράδειγμα , σε ένα μακρύ πρόσωπο δεν μπορείς να εφαρμόσεις πολύ ψηλό όγκο, γιατί το αποτέλεσμα θα είναι λάθος.

Τι προϊόντα χρησιμοποιείτε συνήθως και σας βοηθούν στην δουλεία σας;
Πιο παλιά το τζελ, αλλά πλέον υπάρχουν πιο εξελιγμένα προϊόντα που είναι σε πιο ματ μορφή η πιο υγρή ή λιπαρή μορφή, που εφαρμόζουν καλύτερα ανάλογα με το στυλ του κάθε πελάτη.

Τι είναι στη μόδα;
Το μεγαλύτερο ποσοστό της νεολαίας προτιμούν το old school style. Μέχρι στιγμής είναι μια εποχή που επικρατεί το στοιχείο της εποχής της ποτοαπαγόρευσης και του μεσοπολέμου. Παρόλα αυτά υπάρχει ήδη εξέλιξη που κινείται προς rock, πιο μεγάλο και γεμάτο μαλλί.

Πιστεύετε ότι το κλασικό κούρεμα έχει πεθάνει;
Ποτέ δε θα πεθάνει, διότι είναι η βάση της τέχνης , όπως και η κλασική μουσική που δεν πέθανε ποτέ και ακόμα είναι βάση για πολλές άλλες μουσικές έτσι κι αυτό.

Ποιον ξένο κομμωτή έχετε ως πρότυπο;
Μετά από μια δεκαετία που έζησα μέσα στους διαγωνισμούς και βλέποντας πολλές σχολές και νοοτροπίες , μπορώ να πω ένα όνομα, Vidal Sassoon. Είναι ο μεγάλος της γεωμετρίας στην τέχνη της κομμωτικής.

Έχετε λάβει μέρος σε διαγωνισμούς κομμωτικής;
Ξεκίνησα το 1980 και την πρώτη τριετία πήρα τις πρώτες θέσεις στους πανελλήνιους διαγωνισμούς και στα φεστιβάλ και το 84 μπήκα στην εθνική ομάδα και κάθισα μέχρι και το 86. Από εκεί και μετά μέχρι το 2010 ήμουν προπονητής στην εθνική ομάδα και διεθνής κριτής. Βέβαια συνεχίζω ακόμα να είμαι κοντά στην ομοσπονδία που μέσα από αυτήν είχαμε τη βάση να συμμετέχουμε σε διεθνείς διαγωνισμούς. Κατέχω την θέση του αντιπροέδρου στην ομοσπονδία στο τμήμα της καλλιτεχνίας και συνεχίζουμε να βοηθάμε τα νέα παιδιά, που θέλουν να μπούνε στην φιλοσοφία του διαγωνισμού της τέχνης μας.

Τι θα συνιστούσατε σε έναν νέο που θέλει να ξεκινήσει την καριέρα του στο χώρο ;
Να πάει σε μια σωστή σχολή που είναι αναγνωρισμένη από το κράτος ή στα δημόσια ΙΕΚ , και να πάρει τις σωστές βάσεις και σιγά σιγά να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες του επαγγέλματος. Σημαντικότατο είναι να επιδιώκει τις συνεχείς μετεκπαιδεύσεις για να εξελίσσεται όσο το δυνατόν πιο πολύ. Πέρα απ’ αυτά όμως θα πρέπει να έχει μεράκι, υπομονή και αγάπη για αυτό , διότι αν δεν υπάρχουν αυτά τα τρία τότε θα αρχίσει κάπου να κουτσαίνει στην πορεία .

Υπάρχουν απαιτητικοί πελάτες;
Δεν υπάρχουν για μένα απαιτητικοί πελάτες. Όταν κάνεις σωστά την δουλειά σου , δεν αντιμετωπίζεις πρόβλημα, διότι είσαι επανδρωμένος με υπομονή και τέχνη και ανταποκρίνεσαι στις οποιεσδήποτε συνθήκες.

Πιστεύετε ότι το διαδίκτυο σας βοηθά στην προώθηση της δουλειά σας;
Βεβαίως , είναι ένα πολύ καλό εργαλείο στο να γνωρίσει τη δουλεία σου η νεολαία που το χρησιμοποιεί κατά κόρον. Έτσι όλοι πρέπει να εναρμονιστούμε με την τρέχουσα κατάσταση και να μπούμε δυναμικά σε αυτόν τον κόσμο. Μπορεί οποιοσδήποτε ανά πάσα ώρα, να μας βρει στη σελίδα μας στο Facebook (Ισίδωρος & Γιώργος Hair Stylists)
Πιστεύετε ότι η κρίση επηρέασε καθόλου το επάγγελμα;
Επειδή πάντα προσπαθούμε να κάνουμε καλά τη δουλεία μας, ευτυχώς δεν μας έπληξε τόσο. Πάντα προσπαθούμε με την ποιότητα της δουλειάς μας να ικανοποιούμε τον πελάτη , με τον σεβασμό που πρέπει και αυτό ο κόσμος το βλέπει και το εκτιμά και μας εμπιστεύεται όλα αυτά τα χρόνια.

Ένας από τους πελάτες σας είναι και ο κύριος Προκόπης Παυλόπουλος , ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Τι προτιμάει στα μαλλιά του, πως είναι από κοντά ;
Είναι πολύ καλός, έχει πολύ καλή τρίχα . Βέβαια όταν κονταίνει το μήκος , δεν στρώνει εύκολα το μαλλί. Έτσι κρατάμε πάντα το κατάλληλο μήκος , ώστε να είναι πάντα επιμελημένος. Επομένως μία φορά τον μήνα τον έχουμε και τον φροντίζουμε για να είναι φωτεινός και όμορφος.