Χικμέτ Καγιά, Τούρκος δασολόγος, δέντρα

Χικμέτ Καγιά: Ο Τούρκος δασολόγος φύτεψε 30 εκατομμύρια δέντρα!

Ο Χικμέτ Κάγια, ένας συνταξιούχος δασολόγος από την Τουρκιά μετέτρεψε έναν άγονο λόφο στην πόλη της Σινώπης σε μια πράσινη όαση 30 εκατομμυρίων δένδρων.

Ο Κάγια ξεκίνησε να εργάζεται στη Δασολογία το 1978, στην επαρχία του Σινόπ, και αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του δεντροφυτεύοντας ερημικές εκτάσεις της περιοχής, μετατρέποντας άγονες πλαγιές σε κατάφυτα τοπία.

Κατά τη διάρκεια της 24χρονης θητείας του ως Επικεφαλής Διάσωσης στο Τμήμα Δασικών Επιχειρήσεων στην πόλη,επικεντρώθηκε στη αναδάσωση, φυτεύοντας πάνω από 30 εκατομμύρια δενδρύλλια σε έναν άγονο λόφο με θέα στη πόλη και μετατρέποντάς τον σε μια πράσινη όαση.

Παρόλο που αποσύρθηκε το 2002, το έργο του Χικμέτ Καγιά έζησε και σήμερα θεωρείται κάπως τοπικός ήρωας.

Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu δήλωσε πως αισθάνεται πανευτυχής που, με την βοήθεια των ντόπιων, μεταμόρφωσε αυτές τις περιοχές σε κανονικά δάση. Τα χρόνια κύλησαν, ο ίδιος μεγάλωσε και βγήκε στην σύνταξη και τα δέντρα συνεχίζουν τα ψηλώνουν, σε μία χώρα που οι δασικές εκτάσεις μειώθηκαν κατά 5,4% μέσα στην τελευταία 20ετία.

«Ο μετασχηματισμός αυτών των εκτάσεων σε δάση ήταν η μεγαλύτερη πηγή της περηφάνιας μου», λέει στο Anadolu, χαρακτηρίζοντας τα δάση «το μέλλον της χώρας», καλώντας τους συμπατριώτες του να προστατεύουν τα εναπομείναντα δάση σε όλη την Τουρκία.

 

Πηγή: www.huffingtonpost.gr