Χαμόγελο του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος

Χαμόγελο του Παιδιού: "Η κυβέρνηση μας βάζει λουκέτο" -Στο απυρόβλητο εκκλησιαστικά ιδρύματα και "φίλοι" της υπουργού»

Δριμεία επίθεση εναντίον της υπουργικής απόφασης που εξέδωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος μαζί με δικηγόρους, κοινωνικούς λειτουργούς και ωφελούμενα παιδιά σε μια μαραθώνια συνέντευξη Τύπου.

Η συνέντευξη Τύπου ξεπέρασε τις 3 ώρες και ήταν μια μια απέλπιδα προσπάθεια να εισακουστεί από την κυβέρνηση και να προλάβει το κλείσιμο σπιτιών ημερήσιας φροντίδας αλλά και μόνιμης διαβίωσης που υπαγορεύει- σύμφωνα με όσα είπαν- η Υπουργική Απόφαση αναφορικά με τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας υφιστάμενων και νέων ΜοΠΠ (Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας) Ν.Π.Ι.Δ που εξέδωσε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Όπως λέει το "Χαμόγελο του Παιδιού", η υπουργική απόφαση έχει ραγδαίες και τραγικές επιπτώσεις καθώς σύμφωνα με άρθρα που εμπεριέχονται, θα κλείσουν από σήμερα κιόλας τα Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας του Οργανισμού, μία δράση που βασικό στόχο έχει την αποφυγή ιδρυματοποίησης, ενώ εντός τους έτους θα κλείσουν τα Σπίτια Μόνιμης διαβίωσης καθώς και άλλοι χώροι ποιοτικής φιλοξενίας παιδιών στη χώρα και την ίδια στιγμή ο κρατικός μηχανισμός πρόνοιας είναι ανέτοιμος και αδύναμος να ανταποκριθεί στις ανάγκες.

Συγκεκριμένα ο Οργανισμός εξηγεί πως γίνεται διαχωρισμός μεταξύ των Δημόσιων, των εκκλησιαστικών και των ιδιωτικών δομών. "Δίνεται μεγάλη έμφαση στις κτιριακές υποδομές και καμία ιδιαίτερη αναφορά για κοινωνική ένταξη, καθώς προβλέπονται σειρά κτιριακών προϋποθέσεων και στελέχωση των δομών με φύλακες σαν να μιλάμε για φυλακές".

Στην συνέντευξη Τύπου εξέφρασαν τις ισχυρές ενστάσεις τους για την συνταγματικότητα της υπουργικής απόφασης, νομικοί, όπως ο επίτιμος αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Βασίλειος Μαρκής ο οποίος είπε πως δυσκολεύεται να πιστέψει ότι κάποιο δικαστήριο θα εφαρμόσει ρυθμίσεις "αυτού του επιπέδου και της επιπολαιότητας".

Μαζί του συμφώνησε και ο Μελέτης Μουστάκας, Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ η Ξένη Δημητρίου, τέως εισαγγελέας Αρείου Πάγου, υπογράμμισε πως: "Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι ότι από το υπουργείο Εργασίας ξεκινούν δύο νόμοι. Ο 4837/21 του ίδιου υπουργείου τροποποιείται τώρα από την ίδια ηγεσία. Αυτό δείχνει ότι μάλλον την πρώτη φορά δεν σκέφτηκαν καλά τα πράγματα πριν εκδώσουν τον νόμο. Με προβληματίζει πάρα πολύ".

"Ειδικές σχέσεις της υπουργού με κάποια ιδιωτικά ιδρύματα, στο απυρόβλητο δημόσια και εκκλησιαστικά"

Ο πρόεδρος του "Χαμόγελου του Παιδιού", Κώστας Γιαννόπουλος, τόνισε πως το νέο νομοθετικό πλαίσιο που εξέδωσε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, εισάγει νέους οικοδομικούς όρους που δεν καλύπτουν 11 κτίρια πρόνοιας και φροντίδας του Οργανισμού, ενώ επιβάλει αυστηρά πρόστιμα, δίνει την δυνατότητα στο υπουργείο να καταργήσει το ΔΣ καθώς και να πραγματοποιήσει συλλήψεις με ποινή από 1 ως 5 έτη φυλάκισης.

Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για εξαιρετικά προβληματική δουλειά του υπουργείου σε διάφορους τομείς, επισημαίνοντας πως στο θέμα των αναδοχών που έχει διαφημιστεί πολλάκις, υπάρχουν επιστροφές παιδιών από ανάδοχες οικογένειες, αποτέλεσμα ελλιπούς έρευνας που είχαν κάνει οι υπηρεσίες, ενώ μίλησε για χρήματα που μοιράζονται από τις περιφέρειες κατά το δοκούν και με περίεργα κριτήρια.

Μάλιστα, τόνισε πως οι προδιαγραφές που απαιτεί η Υπουργική Απόφαση να πληρούνται από το "Χαμόγελο του Παιδιού" δεν γίνονται απαιτητές για τις κρατικές και τις εκκλησιαστικές δομές.

"Είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστώ ότι μπορεί να υπάρξει άνθρωπος που μπορεί να θέλει να κάνει κακό σε αυτόν τον φορέα", είπε ο Κώστας Γιαννόπουλος. "Έρχεται κάποια κυρία, η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, να κλείσει ορισμένα ιδιωτικά -γιατί κάποια άλλα έχουν προνομιακές σχέσεις με την υφυπουργό- και να αφήσει στο απυρόβλητο τα δημόσια και εκκλησιαστικά.

Όλο αυτό το διάστημα κάνουμε προτάσεις για να αδειοδοτηθούν τα σπίτια. Θα πρέπει τώρα από την πόρτα να έρθει κάποιος υπεύθυνος της κυρίας υφυπουργού και θα με συλλάβει γιατί τα σπίτια ημερήσιας φροντίδας δεν έχουν άδεια. Πριν από 2 χρόνια η ίδια μας είπε ότι θα αδειοδοτηθούν τα σπίτια. Η υφυπουργός εμφανίζεται ως η θεά της παιδικής προστασίας. Κι εμείς κινδυνεύουμε πλέον να κλείσουμε συνολικά.

Δεν είναι μόνο τα σπίτια. Είναι οι εξαφανίσεις, τα κέντρα στήριξης που στηρίζουν 17.000 παιδιά με τις οικογένειές τους, το θεραπευτικό κέντρο, τα ασθενοφόρα για τα οποία πρόσφατα βραβευτήκαμε από το ΕΚΑΒ".

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του "Χαμόγελου του Παιδιού", Κώστας Γιαννόπουλος, τόνισε ότι θα ζητήσει εκ νέου συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μόλις εκείνος επιστρέψει από τις ΗΠΑ, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να τον συναντήσει.

 

 

Με πληροφορίες από: news247.gr