οικογένεια Καρανάτση, Περιστέρι, πίτες, ηπειρώτικες, παραδοσιακές

Φέροντας την παραδοσιακή ηπειρώτικη πίτα στο Περιστέρι

Όταν σκεφτόμαστε νόστιμες, παραδοσιακές πίτες, το μυαλό πηγαίνει κατευθείαν στην Ήπειρο και εκείνες τις γυναίκες που με μεράκι και τέχνη, ανοίγουν με μαεστρία το φύλλο, βάζουν μέσα τα πιο αγνά υλικά και δημιουργούν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, προς τέρψιν του ουρανίσκου των τυχερών που θα το γευθούν.

Επειδή όμως είναι δύσκολο να βρεις τέτοια αυθεντική πίτα και ακόμη δυσκολότερο να τη φτιάξεις μόνος σου, τη φτιάχνει κάποιος άλλος για σένα. Στο εργαστήριο «Καρανάτσης» καθημερινά παρασκευάζονται πεντανόστιμες πίτες, με την παραδοσιακή ηπειρώτικη συνταγή, στο χέρι, με πλάστη, με αγνά παραδοσιακά, ποιοτικά υλικά και με την τέχνη που εγγυάται το τέλειο αποτέλεσμα.

Η οικογένεια Καρανάτση, με παράδοση στο φύλλο και τις ζύμες και με καταγωγή από την Καστάνιανη Πωγωνίου Ιωαννίνων είναι ειδικοί σε ό,τι αφορά τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής πίτας.

Στο εργαστήριό τους στο Περιστέρι, μας υποδέχτηκε εγκάρδια η Γεωργία, η οποία μας εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια τις δραστηριότητές τους.

 

-Πόσο καιρό έχετε εδώ το εργαστήριό σας;

Βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο από το 2000. Εδώ εξελισσόμαστε και δημιουργούμε πάντα με γνώμονα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους πελάτες μας.

 

-Από πού γνωρίζετε την τέχνη της ηπειρώτικης πίτας;

Η καταγωγή μας από την Καστάνιανη Πωγωνίου Ιωαννίνων, ένα μέρος με τεράστια παράδοση στην ηπειρώτικη πίτα. Θυμίζει την Ηπειρώτισσα γιαγιά. Φύλλο δουλεμένο με τα χέρια.

 

-Εκτός από την παραδοσιακή συνταγή, την οποία γνωρίζετε καλά, πού αλλού δίνετε βάρος κατά την προετοιμασία του φύλλου και των άλλων προϊόντων σας;

Το παν είναι η αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε. Αγάπη για την πρώτη ύλη και τα υλικά. Έλληνες παραγωγοί μας προμηθεύουν με υψηλής ποιότητας υλικά. Η φέτα μας είναι ΠΟΠ, το λάδι μας γνήσιο παρθένο ελαιόλαδο, ο κιμάς φρέσκος και όλα τα υπόλοιπα υλικά είναι υψηλής ποιότητας. Γι’ αυτό το φύλλο μας είναι αγνό, ποιοτικό, τραγανό, όπως και κάθε τι που θα δοκιμάσει εδώ ο πελάτης μας.

 

-Μπορεί κάποιος να δοκιμάσει ένα προϊόν πριν το αγοράσει;

Καθημερινά ψήνουμε εδώ πίτες και προσφέρουμε σε όποιον θέλει να δοκιμάσει, να μας πει τη γνώμη του, να αντιληφθεί την ποιότητα και τη γεύση των προσφερόμενων προϊόντων. Ένα κομμάτι από την πίτα της ημέρας θα σας πείσει! Είμαι πάντα εδώ να φιλέψω τον πελάτη, να του εξηγήσω ποιες γεύσεις υπάρχουν και να βρούμε αυτή που θα τον ευχαριστήσει, ανάλογα με τα γούστα του.

 

-Ποια είναι η «φιλοσοφία» πίσω από τις δημιουργίες σας;

Στόχος μας είναι να φέρουμε αυτή την παράδοση πίσω  στη σύγχρονη οικογένεια. Σήμερα όλο και περισσότερος κόσμος τρώει πρόχειρο και ανθυγιεινό φαγητό. Χωρίς καμία ποιότητα ή θρεπτική αξία. Και τρώνε γρήγορα, μόνοι τους, χωρίς καμία επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας. Η πίτα παλιά «ένωνε» την οικογένεια γύρω από το τραπέζι, την μάθαινε να μοιράζεται, να απολαμβάνει και να επικοινωνεί. Και τις δύο πτυχές θέλουμε να δυναμώσουμε, αυτήν της επικοινωνίας μέσα από γεύση που θυμίζει κάτι από την παράδοση και αυτήν της θρεπτικής διατροφής και του προσεγμένου φαγητού. Απευθυνόμαστε σε όσους θέλουν να τρέφονται υγιεινά, σε όσους προτιμούν τη μεσογειακή διατροφή και σε όσους θέλουν γενικά να αποφύγουν το πρόχειρο φαγητό, ακόμη και σε χορτοφάγους.

--Έχετε προϊόντα vegan;

Βέβαια έχουμε vegan προϊόντα, δηλαδή χωρίς καθόλου υλικά ζωικής προέλευσης, όπως γαλακτοκομικά ή αυγά. Τέτοια είναι η σπανακόπιτα, η μανιταρόπιτα, η γλυκιά κολοκυθόπιτα, η μεσογειακή πίτα με ελιές και πιπεριές, η πρασόπιτα χωρίς τυρί, η στριφτή πατατόπιτα και το σπανακοπιτάκι χωρίς τυρί.

 

-Υπάρχουν κάποια σχέδια για το άμεσο μέλλον;

Το νέο έτος, το 2023, θα επεκταθούμε στον νέο μας χώρο, ακριβώς δίπλα, με μεγάλο σημείο πώλησης των προϊόντων μας και με μεγάλη ποικιλία. Εδώ θα είναι πλέον η καρδιά της παραδοσιακής ηπειρώτικης πίτας στην Αθήνα!

Να συμπληρώσουμε για το τέλος ότι εκτός από την εξαιρετική σπανακόπιτα με τυρί, την κοτόπιτα με φιλέτο κοτόπουλο, θα βρείτε επίσης και τυρόπιτα, πρασόπιτα, κιμαδόπιτα (με φρέσκο κιμά που παρασκευάζεται εδώ), μακαρονόπιτα, την πίτα με μανιτάρια, χειροποίητες σφολιάτες και ζύμες κουρού, μπουγάτσα, με παραδοσιακό φύλλο Θεσσαλονίκης, αλλά και γλυκά γαλλικά κρουασάν. Εδώ θα βρείτε και εξαιρετικά αφράτα τσουρέκια όλο τον χρόνο, για να μην ανησυχείτε αν θα πετύχει το φούσκωμα της μαγιάς…

Με βάση λοιπόν την πείρα 3 γενεών, οι πίτες στον Καρανάτση θα θυμίσουν παλιές, νοσταλγικές γεύσεις, αυτήν τη «μαμαδίστικη» και «γιαγιαδίστικη» πίτα, που δεν μπορείς να σταματήσεις στο ένα κομμάτι…

Καλή όρεξη!

 

 

 

 

 

 

«Καρανάτσης ΧΕΙΡΟ-ΠΙΤΕΣ»

Θεσπρωτίας 15 – 17, Περιστέρι 12136

tel: 210 5739 349

info@karanatsis.gr

 

Ωράριο

Δευτέρα – Παρασκευή: 07.00 – 18.00

Σάββατο: 08.30 – 15.30

Κυριακή: ΚΛΕΙΣΤΑ