ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ, Αντιγήρανση

ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ

 

Καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να ερευνούν τους μηχανισμούς πίσω από την ανθρώπινη μακροζωία, έχουν εμφανιστεί νέες και δυνητικά πρωτοποριακές προσεγγίσεις για την επιβράδυνση ή την αντιστροφή της βιολογικής γήρανσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ορισμένες από αυτές τις θεραπείες μπορεί να είναι διαθέσιμες μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Το πώς να επιβραδύνει ή να αναστρέψει τη διαδικασία γήρανσης έχει ιντριγκάρει τους επιστήμονες και τους ειδικούς στον τομέα της υγείας εδώ και δεκαετίες. Πρόσφατα, ωστόσο, υπήρξε ένα κύμα ενδιαφέροντος, που τροφοδοτήθηκε από νέες επιστημονικές ανακαλύψεις και την εισροή ρουτινών κατά της γήρανσης που προωθούνται από επιρροές όπως ο Bryan Johnson.

Οι τάσεις του Biohacking, όπως συγκεκριμένα σχήματα διατροφής και συμπληρωμάτων, αυξάνονται σε δημοτικότητα μεταξύ των ατόμων που ενδιαφέρονται να επιβραδύνουν το βιολογικό τους ρολόι. Η χρήση ορισμένων φαρμάκων εκτός ετικέτας με πιθανά οφέλη κατά της γήρανσης είναι μια άλλη προσέγγιση που έχει κερδίσει έλξη. Ωστόσο, μόλις προκύπτουν στοιχεία για το εάν αυτές οι στρατηγικές λειτουργούν πραγματικά.

Αυτά είναι τα καλά νέα — σύμφωνα με ερευνητές στον τομέα της αντιγήρανσης, ορισμένες από αυτές τις θεραπείες βρίσκονται επί του παρόντος σε κλινικές δοκιμές. Εάν αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά, ενδέχεται να είναι διαθέσιμα στο κοινό μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

 

Μια πιο προσεκτική ματιά στη γήρανση

Οι επιστήμονες δεν θεωρούν τη γήρανση ασθένεια αλλά μια φυσική και αναπόφευκτη διαδικασία. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις υγείας που συντομεύουν τη ζωή και τη διάρκεια της υγείας ενός ατόμου. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Cell, τα 12 χαρακτηριστικά της γήρανσης είναι:

Γονιδιωματική αστάθεια: Η αυξημένη πιθανότητα γονιδιακών μεταλλάξεων που οδηγούν στην ανάπτυξη καρκίνου.

Βράχυνση τελομερών: Τα τελομερή, ή επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες DNA στο τέλος των χρωμοσωμάτων, μειώνονται σε μήκος καθώς γερνάει το άτομο, επηρεάζοντας τη διάρκεια ζωής και υγείας.

Επιγενετικές αλλαγές: Η γήρανση προκαλεί αλλαγές που επηρεάζουν την έκφραση των γονιδίων, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεαστούν από το περιβάλλον και τις συμπεριφορές, όπως η διατροφή και η άσκηση.

Απώλεια πρωτεόστασης: Η δυσλειτουργία της σταθερότητας των πρωτεϊνών, που οδηγεί στη συσσώρευση συστάδων πρωτεϊνών - χαρακτηριστικό γνώρισμα ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Μακροαυτοφαγία: Μια δυσλειτουργία στη διαδικασία κυτταρικής ανακύκλωσης που παίζει ρόλο στην επιβίωση και τη συντήρηση ενός κυττάρου.

Απορυθμισμένη αίσθηση θρεπτικών συστατικών: Μείωση της ικανότητας ενός κυττάρου να αναγνωρίζει θρεπτικά συστατικά όπως η γλυκόζη και να ανταποκρίνεται σε αυτά.

Μιτοχονδριακή δυσλειτουργία: Καθώς ένα άτομο γερνάει, τα μιτοχόνδρια ή τα μόρια που παράγουν ενέργεια μέσα στα κύτταρα, χάνουν την αποτελεσματικότητά τους, οδηγώντας σε χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.

Κυτταρική γήρανση: Τα κύτταρα αρχίζουν να φθείρονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας γήρανσης, με αποτέλεσμα καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με την ηλικία.

Εξάντληση βλαστοκυττάρων: Τα βλαστοκύτταρα στους ιστούς μειώνονται σε αριθμό και χάνουν την ικανότητά τους να ανανεώνονται.

Τροποποιημένη διακυτταρική επικοινωνία: Αλλαγές συμβαίνουν στον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα επικοινωνούν καθώς το σώμα γερνάει, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ασθένειας.

Χρόνια φλεγμονή: Μεγάλες περίοδοι φλεγμονής μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να επιδιορθώσει τις βλάβες.

Δυσβίωση του εντέρου: Οι ανισορροπίες στους «καλούς» και «κακούς» μικροοργανισμούς στη μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να αυξήσουν τη φλεγμονή και να αποτελούν κύρια αιτία καταστάσεων υγείας που σχετίζονται με την ηλικία.

Η διαδικασία γήρανσης καθοδηγείται από το πότε αυτά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα εκδηλώνονται, το πόσο γρήγορα προχωρούν και αν κάποιος συμμετέχει σε θεραπευτικές παρεμβάσεις για να τα επιβραδύνει, να τα σταματήσει ή να τα αντιστρέψει. Συνδέονται επίσης με άλλα χαρακτηριστικά της γήρανσης που προτάθηκαν πρόσφατα από τους επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της φυσιολογικής σταθερότητας και των επαρκών απαντήσεων στο στρες.

Πρόσφατες ανακαλύψεις κατά της γήρανσης

Έχουν προκύψει ορισμένες ελπιδοφόρες παρεμβάσεις που μπορεί να σταματήσουν τη γήρανση, πολλές από τις οποίες αντιμετωπίζουν τα χαρακτηριστικά της γήρανσης. Αυτά περιλαμβάνουν συμπληρώματα όπως η ρεσβερατρόλη, το μονονουκλεοτίδιο νικοτιναμιδίου (NMN), το οποίο επί του παρόντος απαγορεύεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και η Ν-ακετυλοκυστεΐνη (NAC). Η σπερμιδίνη είναι ένα άλλο πολλά υποσχόμενο συμπλήρωμα αντιγήρανσης που κέντρισε το ενδιαφέρον των ειδικών στη μακροζωία.

Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως η μετφορμίνη - μια θεραπεία διαβήτη τύπου 2 - και η ραπαμυκίνη - ένα ανοσοκατασταλτικό φάρμακο - είναι επίσης παρεμβάσεις που μπορεί να προάγουν τα αντιγηραντικά αποτελέσματα και τη μακροζωία. Οι επιστήμονες έχουν αποκαλύψει άλλες πιθανές στρατηγικές για την επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης. Αυτά περιλαμβάνουν χημικά «κοκτέιλ» που επαναπρογραμματίζουν τα κύτταρα σε νεότερη κατάσταση, τεχνικές για την ενίσχυση του μήκους των τελομερών και προσεγγίσεις που επεξεργάζονται εκ νέου το επιγενετικό ρολόι του σώματος.

Επιπλέον, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια ανακάλυψαν μια στρατηγική αντιγήρανσης που περιλαμβάνει την αποτοξίνωση του σώματος από γλυκερίνη και γλυκεραλδεΰδη - επιβλαβή υποπροϊόντα του λίπους που συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου.

Ποιες είναι οι πιο ελπιδοφόρες εξελίξεις στην επιστήμη κατά της γήρανσης;

Συμβαίνουν τόσα πολλά στην επιστήμη της γήρανσης που είναι δύσκολο να διαλέξουμε μια μόνο πολλά υποσχόμενη πρόοδο. Στο εγγύς μέλλον, αν θέλετε να στοιχηματίσετε, τα πρώτα φάρμακα που επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης πιθανότατα είτε θα επαναχρησιμοποιηθούν ήδη υπάρχοντα φάρμακα, όπως η μετφορμίνη ή η ραπαμυκίνη.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ήδη για κάτι άλλο, όπως η μετφορμίνη, έχουν ευρύτερη επίδραση στη βιολογία που βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο γερνούν οι άνθρωποι. Ωστόσο, απαιτούνται κλινικές δοκιμές για να καθοριστεί εάν είναι αποτελεσματικές για την επιβράδυνση της γήρανσης σε υγιείς ηλικιωμένους ενήλικες. Ένας άλλος πιθανός υποψήφιος είναι οι «σενολυτικές» θεραπείες, οι οποίες αφαιρούν τα γηρασμένα, «γερασμένα» κύτταρα από το σώμα μας. Αυτές οι θεραπείες δόθηκαν σε ηλικιωμένα ποντίκια και βασικά τα έκαναν βιολογικά νεότερα – ζούσαν περισσότερο με καλή υγεία, ήταν λιγότερο εύθραυστα και έδειχναν ακόμη καλύτερα, με λιγότερη γκρίζα γούνα και πιο σφριγηλό, πιο νεανικό δέρμα, από τα ποντίκια που δεν τους έλαβαν τα φάρμακα.

Ωστόσο, ίσως η πιο συναρπαστική εξέλιξη βρίσκεται ακριβώς στον ορίζοντα. Μια τεχνολογία που ονομάζεται επιγενετικός επαναπρογραμματισμός. Ο επιγενετικός επαναπρογραμματισμός μπορεί να γυρίσει το ρολόι πίσω και ουσιαστικά να αντιστρέψει τη γήρανση σε μεμονωμένα κύτταρα. «Υπάρχουν μερικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα σε [μελέτες σε ποντίκια], αλλά, εκτός και αν είμαστε πολύ τυχεροί με την επιστήμη, πιθανότατα θα περιμένουμε λίγο ακόμα για να είναι έτοιμη αυτή η θεραπεία για ανθρώπινη χρήση.

Ο Δρ Ντέιβιντ Κλάνσι, Λέκτορας Βιογεροντολογίας στο Τμήμα Βιοϊατρικών και Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου Λάνκαστερ, Λάνκαστερ, Ηνωμένο Βασίλειο, λέει ότι μια μελέτη σε ζώα βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή που διερευνά μια ενέσιμη θεραπεία που στοχεύει μια ορμόνη που σχετίζεται με την ανάπτυξη που ονομάζεται IGF-1 . Εάν η δοκιμή είναι επιτυχής, αυτό μπορεί να επιτρέψει την έγκριση του FDA για πειράματα σε ανθρώπους.

Ο Clancy πιστεύει επίσης ότι τα σηνολυτικά, ή φάρμακα που βοηθούν στην απομάκρυνση των γηρασμένων κυττάρων, όπως η φισετίνη, είναι ενδιαφέρουσες εξελίξεις κατά της γήρανσης. Συμπληρώματα όπως η ριβοσίδη νικοτιναμίδης, ένας πρόδρομος της βιταμίνης Β στο δινουκλεοτίδιο νικοτιναμίδης αδενίνης ή NAD+, και η σπερμιδίνη, που βοηθούν τα γηρασμένα κύτταρα να αποκαταστήσουν τη λειτουργία, είναι επίσης στη λίστα του για παρακολούθηση.

"Μακάρι να μπορούσα [να πω] περισσότερα για την ανάπτυξη φαρμάκων. Κυρίως, αυτά τα πράγματα είναι καλά φυλαγμένα μυστικά. Και υπάρχει ακόμη πολλή συζήτηση σχετικά με τα αίτια και τις διαδικασίες της γήρανσης του ανθρώπου." Clancy

Πότε αυτές οι ανακαλύψεις κατά της γήρανσης θα είναι διαθέσιμες στους καταναλωτές;

Τα υπάρχοντα φάρμακα που έχουν επαναχρησιμοποιηθεί θα είναι διαθέσιμα μέσα στα επόμενα χρόνια. Επομένως, εάν αποδεικνύονταν πειστικά ότι βελτιώνουν πόσο καιρό και πόσο υγιεινά ζουν οι άνθρωποι, θα μπορούσαμε να τους ενσωματώσουμε στην υγειονομική περίθαλψη πολύ γρήγορα.

Τα senolytics βρίσκονται ήδη σε κλινικές δοκιμές, αλλά οι επιστήμονες τα δοκιμάζουν για συγκεκριμένες ασθένειες και όχι για γήρανση. Σύμφωνα με τον Clancy, ένα πολυχάπι που περιλαμβάνει τέσσερις σχετικά φθηνούς τύπους φαρμάκων - μια στατίνη, μια ασπιρίνη, έναν β-αναστολέα και έναν αναστολέα της αγγειοτενσίνης ΙΙ - τα οποία έχει αποδειχθεί σε μοντέλα οργανισμών ότι παρατείνουν τη διάρκεια ζωής, μπορεί να γίνει κυρίαρχο μόλις ο FDA εγκρίνει το πρώτο. φάρμακο ειδικά σχεδιασμένο για να στοχεύει τη γήρανση. Αυτό θα μπορούσε πιθανότατα να συμβεί μέσα σε μια δεκαετία.

 

Πηγές

Cll. Hallmarks of aging: An expanding universe.

Carcinogenesis. Causes of genome instability: the effect of low dose chemical exposures in modern society.

Nature Cell Biology. Telomere dysfunction in ageing and age-related diseases.

CDC. What is Epigenetics?

Nature Reviews Molecular Cell Biology. The proteostasis network and its decline in ageing.

Antioxidants & Redox Signaling. An Overview of Autophagy: Morphology, Mechanism, and Regulation.

Nature. Nutrient Sensing Mechanisms and Pathways.

Integrative Medicine: A Clinician's Journal. Mitochondrial Dysfunction and Chronic Disease: Treatment With Natural Supplements.

Nature Reviews: Nephrology. Cellular senescence: the good, the bad and the unknown.

Cell Reports. A stem cell aging framework, from mechanisms to interventions.

Trends in Cell Biology. Classical and Nonclassical Intercellular Communication in Senescence and Ageing.

StatPearls. Chronic Inflammation.

Immunity & Aging. Gut microbiota as the key controllers of "healthy" aging of elderly people.

Aging. NEW STUDY: Discovery of Chemical Means to Reverse Aging and Restore Cellular Function.

Cell. Loss of epigenetic information as a cause of mammalian aging.

University of Virginia. UVA Anti-Aging Discovery Could Extend Lifespan.

 

Πηγή: Ygeiaevexia.gr