Ιστορική Νίκη της Πετρούπολης επί της μονής Λαμίας

 

Έτσι χαρακτήρισε ο δήμαρχος Πετρούπολης, Στέφανος Βλάχος, την απόφαση του Εφετείου, σχετικά με τις διεκδικήσεις της μονής Λαμίας στο Ποικίλο Όρος. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η ιστορία αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, με συνεχείς δικαστικούς αγώνες, στους οποίους συμμετείχε και τότε ο σημερινός δήμαρχος αλλά και ο παλαιότερος δήμαρχος κ. Γιώγος με κινητοποιήσεις,  διαδηλώσεις, επεισόδια και ποικίλες διαμαρτυρίες πολιτών και φορέων της πόλης.

Από τη μια μεριά η μονή Λαμίας που αυτή τη στιγμή διεκδικεί 7500 στρέμματα στο Ποικίλο Όρος και από την άλλη πλευρά ο δήμος Πετρούπολης και κατ’ επέκταση οι ίδιοι οι κάτοικοι που δεν θέλουν να «τσιμεντωθεί» άλλο το βουνό (πιθανότατα θα τεμαχίζονταν σε οικόπεδα και θα είχαμε μια «νέα Πετρούπολη» πάνω από την Πετρούπολη), μιας και είναι ο μοναδικός πνεύμονας πρασίνου στη δυτική πλευρά. Να σημειώσουμε εδώ ότι η παρουσία του κράτους στο δικαστήριο ήταν τυπική έως αδιάφορη, κάτι που επεσήμανε και ο ίδιος ο Δήμαρχος.

Πρωτόδικα η μονή Λαμίας είχε κερδίσει στα δικαστήρια. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα 4.000 στρέμματα από τα 7.500 είναι εντός σχεδίου και βρίσκονται στους δήμους Πετρούπολης, Περιστερίου και ένα μικρό κομμάτι στο δήμο Χαϊδαρίου.

Το κτήμα «Πεύκα Βέρδη» είναι η πέτρα του σκανδάλου. Οι Βέρδηδες ήταν ληστές στα χρόνια του Όθωνα, που διεκδικούσαν την περιοχή από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Μία διαθήκη του Στάμου Βέρδη το 1847 είναι ο τίτλος που επικαλείται η μονή Λαμίας. Κάποιοι από τους κληρονόμους του μεταβίβασαν τα δικαιώματά τους στη μονή, ενώ κάποιο άλλοι μεταβίβασαν την ίδια γη σε ιδιώτες. Η διαμάχη που είχε ξεχαστεί, αναβίωσε μετά από 160 χρόνια.

Έρχεται λοιπόν το 1990 ο εισαγγελέας κ. Σανιδάς με μία απόφαση που χαρακτηρίζει ΄όσους διεκδικούν γη και αντλούν δικαιώματα από μία διαθήκη του 19ου αιώνα ως σφετεριστές της δημόσιας γης. Μετά την απόφαση αυτή ακολουθεί το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, το οποίο ανατρέπει την απόφαση του κ. Σανιδά και καταχωρεί τη γη στη μονή Λαμίας. Χαρακτηριστική είναι η γνωμοδότηση δικαστηρίου, με δικαστή τον ίδιο που ήταν στην υπόθεση της μονής Βατοπεδίου (!), το 2004, που χάριζε 1028 στρέμματα δομημένης και αδόμητης γης στη μονή Λαμίας. Όλοι οι κάτοικοι υποχρεώθηκαν να πληρώσουν στη μονή Λαμίας για να άρει τις διεκδικήσεις από τα σπίτια τους! Ακόμη και ο ΟΣΚ (Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) αναγκάστηκε να πληρώσει 1.900.000 ευρώ στην μονή, ως αποζημίωση για ένα σχολείο στο Περιστέρι. Το 2007 η Νομαρχία πήρε μια απόφαση- ανάσα για τους κατοίκους που χρωστούσαν, αφού τους απάλλαξε από την υποχρέωση να πληρώνουν στη μονή. Όσοι όμως είχαν ήδη πληρώσει, δεν τους έχουν επιστραφεί ακόμη τα χρήματα.

του Αλέξανδρου Λαλάκου