Ιστορική απόφαση στο Ιράν: Καταργήθηκε η Αστυνομία Ηθικής

Ιστορική απόφαση στο Ιράν: Καταργήθηκε η Αστυνομία Ηθικής

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαφάρ Μοντααζέρι, ανακοίνωσε την Κυριακή (04/12) ότι η Αστυνομία Ήθών καταργήθηκε από τις αρμόδιες Αρχές, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων. «Η Αστυνομία Ηθικής δεν έχει καμία σχέση με τη δικαιοσύνη και καταργήθηκε από αυτούς που τη δημιούργησαν», όπως δήλωσε το Σαββάτο (03/12).

Κυριολεκτικά, σύμφωνα με τη «Le Monde», η «περιπολία ισλαμικής καθοδήγησης» είναι η αστυνομική δύναμη που συνέλαβε την Μάχσα Αμινί, κατηγορώντας την ότι παραβίασε τον αυστηρό κώδικα ενδυμασίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ο θάνατος της 22χρονης, με κουρδική καταγωγή, στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της, πυροδότησε ένα τεράστιο κίνημα διαμαρτυρίας στη χώρα.

Οι ιρανικές Αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη για την εξέγερση σε ξένους εχθρούς, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο Τζαβίντ Ρεχμάν, ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για το Ιράν, είχε δηλώσει, την Τρίτη (29/11), ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 40 παιδιά. Η ομάδα δικαιωμάτων HRANA δήλωσε ότι, μέχρι την Παρασκευή (02/12), είχαν σκοτωθεί 469 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων 64 ανήλικοι. Είπε, επίσης, ότι 61 άτομα από τις Δυνάμεις Ασφαλείας είχαν σκοτωθεί και θεωρείται ότι έχουν συλληφθεί 18.210 διαδηλωτές.

Κατά το Al Jazeera, πάντως, δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση της «αστυνομίας ηθών» για την απομάκρυνση των δυνάμεών της από τους δρόμους. Επιπλέον, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι ο νόμος που επιβάλλει υποχρεωτικό κώδικα ενδυμασίας θα τερματιστεί.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, δεν είναι σαφές εάν η δύναμη θα συσταθεί ξανά σε διαφορετικό πλαίσιο ή με διαφορετικό όνομα. Τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων του Ιράν ανέφεραν ότι οι θανατικές ποινές και οι νομικές διαδικασίες για αδικήματα «ηθικής» θα συνεχιστούν.

Η «αστυνομία ηθών», γνωστή με το όνομα Γαστ – ε- Ερσάντ (περιπολίες προσανατολισμού) ιδρύθηκε υπό τον υπερσυντηρητικό πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ «για να διαδώσει την κουλτούρα της σεμνότητας και του χιτζάμπ».

Αποτελείται από άνδρες με πράσινη στολή και γυναίκες που φορούν μαύρο τσαντόρ, ένα ένδυμα που καλύπτει το κεφάλι και το πάνω μέρος του σώματος. Η αστυνομία αυτή ξεκίνησε τις περιπολίες της το 2006.

 

Πηγή: ieidiseis.gr