Ιράν: Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες - Στους 76 οι νεκροί

Ιράν: Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες - Στους 76 οι νεκροί

Για 12η μέρα συνεχίζονται η άγρια καταστολή και τα βίαια επεισόδια στο Ιράν, μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί που συνελήφθη από την αστυνομία ηθών της χώρας.

Οι πληροφορίες που έρχονται από το Ιράν είναι λιγοστές, καθώς το ίντερνετ έχει κοπεί από το καθεστώς, και κάνουν λόγο για 76 νεκρούς στις διαδηλώσεις και τουλάχιστον 1.200 συλλήψεις.

Προς το παρόν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως ο αριθμός των νεκρών είναι 41, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί, ωστόσο, η οργάνωση Iran Human Rights με έδρα τη Σουηδία, αναφέρει πως ξεπερνούν τους 76. Ανάμεσά στους νεκρούς είναι και 4 παιδιά.

 

Οι μαρτυρίες των διαδηλωτών σοκάρουν.

Την κατάσταση που επικρατεί και τη βίαια των αστυνομικών αρχών αποκαλύπτουν μάρτυρες που συνελήφθησαν στα επεισόδια.

Κάποιες από αυτές συγκλονίζουν, όπως η μαρτυρία της 51χρονης Μαριάμ που περιγράφει στο BBC τη δραματική στιγμή της σύλληψής της, «με πέταξαν στο έδαφος, ένας αστυνομικός με πάτησε στην πλάτη. Με κλώτσησε στο στομάχι, μου έδεσε τα χέρια, με σήκωσε από τα χέρια και με έσπρωξε σε ένα βαν».

«Τα πράγματα είναι χειρότερα από ό,τι φαίνονται στα βίντεο. Άκουσα τον επικεφαλής μιας ομάδας αστυνομικών να τους ζητά να μην δείξουν κανένα έλεος. Οι γυναίκες αξιωματικοί είναι το ίδιο φρικτές. Μια εξ αυτών με χαστούκισε, με χαρακτήρισε "κατάσκοπο του Ισραήλ" και "πόρνη"» συνέχισε η 51χρονη, που έδωσε συνέντευξη με αλλαγμένο όνομα.

«Εμάς μας μετέφεραν σε ένα μικρό αστυνομικό τμήμα. Με έβαλαν μαζί με άλλες 60 γυναίκες σε ένα μικρό δωμάτιο στο οποίο αναγκαστικά ήμασταν όρθιες. Μας είπαν ότι δεν μπορούσαμε να πάμε τουαλέτα και αν πεινάσουμε να φάμε τα κόπρανά μας. Μετά από 24 ώρες όταν αρχίσαμε να φωνάζουμε και να διαμαρτυρόμαστε, άρχισαν να μας απειλούν ότι αν δεν σταματήσουμε, θα μας βιάσουν» συμπλήρωσε η 51χρονη Μαριάμ.

 

Πληροφορίες: ieidiseis.gr