Ε.Ε: Πρέπει να οικοδομηθεί ένα κράτος για τους Παλαιστίνιους

Ε.Ε: Πρέπει να οικοδομηθεί ένα κράτος για τους Παλαιστίνιους

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι πρέπει να οικοδομηθεί ένα νέο κράτος για τους Παλαιστίνιους και ότι δεν μπορεί να επιτραπεί η εξορία των Παλαιστινίων και η κατοχή της Γάζας από το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων με το πέρας της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

 «Πρέπει να βρούμε μια λύση για την ειρήνη μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών και στην περιοχή. Η δραματική κρίση που βιώνουμε σήμερα και οι τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές τόσο στην ισραηλινή όσο και στην παλαιστινιακή πλευρά δείχνουν την πολιτική και ηθική αποτυχία της διεθνούς κοινότητας. Αποτύχαμε να βρούμε μια λύση και τώρα όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η ανάγκη για μια λύση είναι απαραίτητη. Και η λύση πρέπει να είναι ένα μέλλον δύο κρατών».

Τονίζοντας ότι η ανοικοδόμηση της Γάζας δεν θα είναι αρκετή, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε ότι «πρέπει να οικοδομήσουμε ένα νέο κράτος για τους Παλαιστίνιους, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να φροντίσουμε τη σύγκρουση. Οι αραβικές χώρες δεν θέλουν να μιλήσουν γι' αυτό τώρα, θέλουν να μιλήσουν για το σήμερα. Πρέπει να θέσουμε τις παραμέτρους για μια λύση. Σήμερα παρουσίασα στους υπουργούς ένα πλαίσιο με τις προϋποθέσεις για αυτό. Οι υπουργοί υποστήριξαν αυτή την προσέγγιση. Πρέπει να εργαστούμε επειγόντως πάνω σε αυτό το πλαίσιο μαζί με τις ΗΠΑ και τις αραβικές χώρες».

Ο Μπορέλ έθεσε τα 3 θέματα που είναι κόκκινη γραμμή λέγοντας ότι ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης, «πρώτον, δεν μπορεί να επιτραπεί η αναγκαστική μετανάστευση από τη Γάζα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την απέλαση Παλαιστινίων. Δεύτερον, το έδαφος της Γάζας δεν μπορεί να ελαχιστοποιηθεί. Το έδαφος της Γάζας δεν μπορεί να καταληφθεί από το Ισραήλ. Και τρίτον, η κατάσταση στη Γάζα πρέπει να αποτελέσει μέρος της λύσης του παλαιστινιακού ζητήματος».

Υπογραμμίζοντας ότι οι αραβικές χώρες θα πρέπει να παράσχουν ισχυρή στήριξη σε αυτή την παλαιστινιακή διοίκηση, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς τη συμμετοχή των αραβικών χωρών, χωρίς βοήθεια στην ανοικοδόμηση, χωρίς πολιτική συμβολή στη δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους.

Δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι η ΕΕ δεν είναι επαρκώς παρούσα στην περιοχή και ότι πρέπει να συμμετάσχει στη λύση.

 

Πηγή: ieidiseis.gr