Αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από Νορβηγία, Ιρλανδία, Ισπανία

Αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από Νορβηγία, Ιρλανδία, Ισπανία

Εν μέσω του πολέμου στη Γάζα που μαίνεται από τον Οκτώβριο, μετά τη φονική εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ, οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν τη δική τους πρωτοβουλία, για τον τερματισμό του πολέμου και την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

Η Νορβηγία, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Γιόνας Γκαρ Στέρε ανακοίνωση πρώτη πως η Νορβηγία θα αναγνωρίσει την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους από τις 28 Μαΐου.

Λίγη ώρα αργότερα η Ιρλανδία πήρε τη σκυτάλη. Ο πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε πως η Ιρλανδία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.

Και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, απευθυνόμενος στο ισπανικό κοινοβούλιο, ανέφερε πως στις 28 Μαΐου θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.

 

Αντίδραση του Ισραήλ με ανάκληση των πρεσβευτών του Ιρλανδίας και Νορβηγίας

Το Ισραήλ προχωρά ήδη σε κινήσεις, με το υπ. Εξωτερικών να ανακοινώνει την ανάκληση «για διαβουλεύσεις» των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία,

«Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς.

 

Ισραήλ: «Ανταμοιβή της τρομοκρατίας» της Χαμάς

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ερίζει πως η αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης χωρίς να έχουν προηγηθεί διαπραγματεύσεις θα αποτελούσε «ανταμοιβή της τρομοκρατίας» της Χαμάς, παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος υποστηριζόμενου από την Τεχεράνη, που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου άνευ προηγουμένου έφοδο με ορμητήριο της Λωρίδας της Γάζας εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας.

Σε αντίποινα για την επίθεση αυτή, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα, η κυβέρνηση Νετανιάχου ορκίστηκε να «αφανίσει» τη Χαμάς κι άρχισε ευρείας κλίμακας βομβαρδισμούς και από τα τέλη του ίδιου μήνα χερσαίες επιχειρήσεις.

Από την 7η Οκτωβρίου, τουλάχιστον 35.647 Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των ασταμάτητων βομβαρδισμών και των χερσαίων επιχειρήσεων, που προκάλεσαν επίσης ανθρωπιστική καταστροφή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

 

Πηγή: ieidiseis.gr