Ο άνθρωπος που μαθαίνει θέατρο τους Περιστεριώτες

Ο άνθρωπος που μαθαίνει θέατρο τους Περιστεριώτες

Συναντήθηκα με τον Φάνη Κάσσιο, ένα πρωινό, σ’ ένα καφέ στο Περιστέρι. Το πρώτο πράγμα που πρόσεξα είναι ότι ο Φάνης Κάσσιος σε κερδίζει με την ευγένειά του. Είναι ηθοποιός και δάσκαλος θεάτρου, ενώ τη δεκαετία του ‘80 είχε παίξει σε δεκάδες ταινίες. Τώρα του αρέσει να δουλεύει πάνω στο θέατρο. « Ήταν στις αρχές του 2003, όταν με φώναξε ο νεοεκλεγείς τότε δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, για να διδάξω θέατρο σε μαθητές των σχολείων του δήμου. Κάτι που συνεχίζω ανελλιπώς μέχρι σήμερα» μου δήλωσε περήφανος.

Τον ρώτησα πώς ακριβώς δουλεύει με τα παιδιά. «Κάθε νέα σχολική χρονιά σε 10 σχολεία του Περιστερίου, Γυμνάσια και Λύκεια, δημιουργώ 10 θεατρικές ομάδες. Τα παιδιά είναι εθελοντές, κανένας δεν τα υποχρεώνει να συμμετέχουν, κι ούτε χάνουν χρόνο απ’ τα μαθήματά τους. Απλά κάποιες συγκεκριμένες ώρες την εβδομάδα, μετά το μάθημα, μαζευόμαστε και δουλεύουμε ένα έργο, το οποίο στο τέλος της σχολικής χρονιάς, ανεβάζουμε στο θεατρικό φεστιβάλ της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που διοργανώνει ο Δήμος»

Οι μαθητές;
Οι μαθητές γοητεύονται απ’ αυτό το θεατρικό ταξίδι και δεν θέλουν να τελειώσει ποτέ.

Δηλαδή μπορεί να γεννηθούν και ταλέντα μέσα από αυτό;
Γελάει: «Μακάρι, το σημαντικό είναι ότι το θέατρο βοηθά στο ήθος, στο να βλέπεις διαφορετικά την καθημερινότητα, στην παιδεία γενικότερα. Και προσθέτει: «Πάντως στις παραστάσεις που κάνουμε στο Θέατρο Πολιτών, η συμμετοχή του κόσμου ξεπερνά τις προσδοκίες μας.»
Οι παραστάσεις που έχει ανεβάσει με τους μαθητές όλα αυτά τα χρόνια πάρα πολλές: Αντιγόνη, Πλούτος, Εκκλησιάζουσες, Θεσμοφοριάζουσες, Όρνιθες, Άλκηστις, Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα, Φαλακρή τραγουδίστρια, Επίσκεψη, Δεν είμαι εγώ, Αρχοντοχωριάτης, Ε! Κανείς δεν είναι εκεί, Ο κύριος Λεωνίδας στην αντίσταση, Ο άνθρωπος και τα όπλα, Το δίκαννο, Η μπουχάρα, Ζητείται ψεύτης, Φωνάζει ο κλέφτης, Κιφησοφών, Χαρτοπαίχτρα, Μικροί Φαρισαίοι, Μπαμπάδες με ρούμι, Μπαμπά μη ξανά πεθάνεις Παρασκευή, Συμπέθεροι από τα Τίρανα, Όνειρο καλοκαιρινής νυκτός, Με δύναμη από την Κηφισιά και ακόμη περίπου εβδομήντα έργα απ’ το παγκόσμιο ρεπερτόριο.
Συνεχίζει: “Είναι όλοι τους συνεργάσιμοι και βοηθούν πάρα πολύ. Κάποιοι μάλιστα συμμετέχουν, παίζοντας και οι ίδιοι στις παραστάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κ. Πλαστουργού Μαριάννα, που θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως η Περιστεριώτισσα Χρύσα Ρώπα.”

Πείτε μου για το Εργαστήρι του δήμου Περιστερίου;
Το Εργαστήρι «Θεατρική Πειραματική Σκηνή Δήμου Περιστερίου “Ανδρέας Βαρούχας” το έχουμε αναλάβει με άλλους 2 συναδέλφους, την Αρχοντία Μυλωνά και τη Ναταλία Φεντόροβα. Γίνεται σοβαρή δουλειά, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλα επαγγελματικά εργαστήρια και θεατρικές ομάδες. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές ώρες δουλειάς. Αυτός που θα έρθει, πρέπει να είναι αποφασισμένος να δουλέψει πάνω στο θέατρο. Κάθε χρόνο, προετοιμάζουμε μία νέα παράσταση, η οποία στο τέλος του παρουσιάζεται σε ένα από τα θέατρα του Δήμου, καθώς και στο διαδημοτικό φεστιβάλ θεάτρου που διεξάγεται σε οκτώ δήμους της Αττικής: Περιστερίου, Ταύρου, Μοσχάτου, Ρέντη, Αγίου Δημητρίου, Αγίας Παρασκευής, Λαυρίου, Αλίμου. Στο Περιστέρι οι παραστάσεις γίνονται στο Θέατρο Φοίνικα, με μαζική συμμετοχή του κόσμου.

Και όλα αυτά δωρεάν;
Εννοείται ότι είναι δωρεάν. Ούτε στο Εργαστήρι πληρώνει κανείς, αλλά ούτε και στις παραστάσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα έξοδα για όλες τις παραστάσεις και το εργαστήρι καλύπτει εξ ολοκλήρου ο Δήμος Περιστερίου.

Μελλοντικά σχέδια;
Μου αρέσει πολύ αυτό που κάνω στο Περιστέρι και αισθάνομαι πως έχει και αντίκρισμα, βλέποντας τη συμμετοχή του κόσμου. Πέραν όλων αυτών είμαι μέλος της Α.Μ.Κ.Ε Χ-ΑΝΙΜΑ όπου για την θεατρική σεζόν 2017 – 2018 ανεβάσαμε στην Αθήνα στο θέατρο “Λύχνος” το πρωτόπαιχτο έργο του Μάκη Αντωνόπουλου «Ταγκό μ’ ένα ξένο», με πρωταγωνιστές τους Φάνη Κάσσιο και Θόδωρο Μέρμηγκα. Μια σύγχρονη κωμικοτραγωδία. Μια παράσταση που θα συνεχίσει την πορεία της περιοδεύοντας στους δήμους της χώρας.
Ακόμη ο Φάνης Κάσσιος είναι ψηφιδογράφος μέλος της UNESCO καλλιτεχνών με ψηφιδωτά από κοχύλι.

Σας ευχαριστώ πολύ κ. Κάσσιο.
Καλή δύναμη.