Εκλογική Περιφέρεια Β’ Αθηνών- Επιτέλους «έσπασε»

Από τη Β’ Αθηνών στον Β2 Δυτικό τομέα- Η προσέγγιση των κομμάτων στα προβλήματα της δυτικής Αθήνας

 

Του Αλέξανδρου Λαλάκου

 

Εκλογική Περιφέρεια Β’ Αθηνών- Επιτέλους «έσπασε»

Η εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθηνών ήταν μία από τις πέντε εκλογικές περιφέρειες του νομού Αττικής. Ήταν μία «υδροκέφαλη» περιφέρεια και με περίπου 1.500.000 δημότες ήταν η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Ελλάδας περιλαμβάνοντας 34 δήμους, δηλαδή ολόκληρη τη νομαρχία Αθηνών εκτός από τον Δήμο Αθηναίων (που αποτελεί την Α' Αθηνών). Είναι χαρακτηριστικό ότι έδωσε 44 έδρες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Ήταν η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Ευρώπης. Από τη μεταπολίτευση και μετά, η δημιουργία μιας ξεχωριστής εκλογικής περιφέρειας για τη δυτική Αθήνα ήταν ένα πάγιο αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο γράφων, σε άρθρο του, ήδη από το 2010, υποστήριζε την αναγκαιότητα να «σπάσει» η εκλογική περιφέρεια β’ Αθηνών σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες, ώστε να δημιουργηθεί και η περιφέρεια της δυτικής Αθήνας, πιστεύοντας έτσι ότι θα αναδεικνύονταν καλύτερα τα προβλήματα αλλά και η αντιπροσώπευση από τους εκλεγμένους βουλευτές της περιοχής για τα συγκεκριμένα τοπικά αιτήματα κάθε φορά. 

Στις 12 Ιουλίου 2018 υπερψηφίστηκε από τη Βουλή, με άμεση εφαρμογή από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, η κατάτμηση της Β΄ Αθηνών σε τρεις εκλογικές περιφέρειες, οι οποίες είναι:

Β1' Εκλογική Περιφέρεια Βόρειου Τομέα Αθηνών: Δήμοι Κηφισιάς, Πεντέλης, Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής, Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, Νέας Ιωνίας, Γαλατσίου, Φιλοθέης-Ψυχικού και Παπάγου-Χολαργού.

Β2' Εκλογική Περιφέρεια Δυτικού Τομέα Αθηνών: Δήμοι Περιστερίου, Ιλίου, Αιγάλεω, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου και Αγίας Βαρβάρας.

Β3' Εκλογική Περιφέρεια Νότιου Τομέα Αθηνών: Δήμοι Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνος, Γλυφάδας, Δάφνης - Υμηττού, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιουπόλεως, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου.

Στην Β΄ Αθηνών έχει καταγραφεί και το ρεκόρ σταυροδοσίας στην ιστορία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους: Στις εκλογές του 1993, η Βάσω Παπανδρέου συγκέντρωσε 256.831 σταυρούς προτίμησης!

 

Οι πρόωρες εκλογές του 2019

Οι βουλευτικές εκλογές του 2019 διεξήχθησαν στις 7 Ιουλίου και για πρώτη φορά η δυτική Αθήνα ήταν μία ξεχωριστή εκλογική περιφέρεια με την ονομασία Β2 δυτικού τομέα Αθηνών. Ήταν πρόωρες και προκηρύχθηκαν από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, μετά τα πεσμένα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του ίδιου έτους.

Πρώτο κόμμα ήταν η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 39,85% και 158 έδρες, δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με 31,53% και 86 έδρες, τρίτο κόμμα το Κίνημα Αλλαγής με 8,10% και 22 έδρες, τέταρτο κόμμα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με 5,30% και 15 έδρες, πέμπτο κόμμα η Ελληνική Λύση με 3,70% και 10 έδρες και έκτο κοινοβουλευτικό κόμμα το Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής (ΜΕΡΑ25) με 3,44% και 9 έδρες. Να σημειωθεί εδώ ότι η κατανομή των εδρών έγινε με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Η συμμετοχή έφτασε στο 57,78%, ενώ η αποχή έφτασε ξανά σε μεγάλο ποσοστό, στο 42,22%, επί των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Στις 8 Ιουλίου, την επόμενη ημέρα των εκλογών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έδωσε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

 

 

Τι ψήφισε η δυτική Αθήνα στις εκλογές του 2019;

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2021 ο πληθυσμός στην εκλογική περιφέρεια Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών είναι 478.883, ενώ οι εγγεγραμμένοι που ψήφισαν ήταν 368.866. Πιο αναλυτικά σε κάθε δήμο καταγράφονται οι παρακάτω αριθμοί για τον πληθυσμό:

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ 133.630

ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ  26.759

ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ –ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ  61.462

ΑΙΓΑΛΕΩ 65.831

ΙΛΙΟΥ 84.004

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ  60.146

ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ  47.051

 

Στη Β2 δυτικού τομέα Αθηνών, δηλαδή στη δυτική Αθήνα, εκλέγονται 11 βουλευτές. Τα αποτελέσματα στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές διαμορφώθηκαν ως εξής:

 

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ(ΣΥΡΙΖΑ)  38,60%  85.268 ψήφοι  4 έδρες

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  29,69%  65.590 ψήφοι 3 έδρες

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ 8,65%  19.100 ψήφοι  1 έδρα

Κίνημα Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΔΗΣΟ-Ανανεωτική Αριστερά-Προοδευτικό Κέντρο-ΕΔΕΜ-Κινήσεις Πολιτών) 6,00%  13.262 ψήφοι 1 έδρα

ΜέΡΑ25 4,28%  9.445 ψήφοι 1 έδρα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,51% 7.750 ψήφοι 1 έδρα

ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 3,16%  6.988 ψήφοι

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ - ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ 1,73%  3.830 ψήφοι

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 1,54% 3.412 ψήφοι

Τα υπόλοιπα κόμματα συγκέντρωσαν ποσοστό κάτω από το 1% το καθένα.

 

 

Η προκήρυξη των εκλογών του 2023

Το Σάββατο 22 Απριλίου 2023 και μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές στις 21 Μαΐου, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό κάποιο διάστημα νωρίτερα. 

Την ίδια ημέρα θυροκολλήθηκε το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών από τον φρούραρχο της βουλής, όπως καθορίζεται από το Σύνταγμα. Πρόκειται περί του Προεδρικού Διατάγματος «Διάλυση της Βουλής, προκήρυξη εκλογής Βουλευτών και σύγκληση της νέας Βουλής». Από την ημερομηνία δημοσίευσης του συγκεκριμένου Προεδρικού Διατάγματος ξεκινά επίσημα η προεκλογική περίοδος. Στη συνέχεια το Σύνταγμα προβλέπει ότι οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών (σίγουρα όχι γρηγορότερα από τις 22) από την επίσημη ημέρα προκήρυξής τους.

Η χώρα μας βέβαια πριν την προκήρυξη των εκλογών, είχε ήδη μπει εισέλθει σε προεκλογικό κλίμα, με τον Αλέξη Τσίπρα να επισκέπτεται το Περιστέρι την Τρίτη 4 Απριλίου στο Εκθεσιακό Περιστερίου, για να εξαγγείλει το πρόγραμμα του κόμματός του. Σε αυτό, δυστυχώς, δεν συμπεριλαμβανόταν συγκεκριμένα κανένα από τα προβλήματα της δυτικής Αθήνας, τα οποία όμως είχαν επισημανθεί σε παλαιότερη ημερίδα που είχε οργανωθεί από τη νομαρχιακή επιτροπή δυτικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν τότε στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η συγκρότηση ενός στρατηγικού σχεδίου για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας. Αναφέρει συγκεκριμένα:

 

ΣΥΡΙΖΑ- Ένα ολιστικό μοντέλο για τη δυτική Αθήνα

«Η Δυτική Αθήνα αποτελούσε πάντα την μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιοχή της Ελλάδας, την πιο παραγωγικά συμμετέχουσα και εισοδηματικά εισφέρουσα στην Εθνική οικονομία, την πιο βιοτεχνικά, μεταποιητικά και βιομηχανικά εξελιγμένη περιοχή του τόπου μας, με τις εκατοντάδες μικρές και μεσαίες βιοτεχνικές επιχειρήσεις αλλά και τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, όπως τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Ταυτόχρονα όμως, όπως είναι  γνωστό, αποτελεί την πιο υποβαθμισμένη αναπτυξιακά περιοχή και την περιοχή με την χαμηλότερη κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Η Δυτική Αθήνα έχει:

Το μικρότερο (χιλιομετρικά) αναπτυγμένο δίκτυο Μετρό.

Μηδενικά αναπτυγμένο δίκτυο Τραμ.

Το μεγαλύτερο δίκτυο (χιλιομετρικών αποστάσεων) λεωφορείων, με τον μικρότερο διαθέσιμο αριθμό οχημάτων ανά 100 μετακινούμενους κατοίκους, με ασύνδετες πολλές περιοχές.

Το μικρότερο δίκτυο αντιπλημμυρικής προστασίας, ανά κυβικό εκατοστόμετρο ομβρίων υδάτων.

Μόλις 4 Νοσοκομεία  (ΑΤΤΙΚΟ, ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, και τα δύο Ψυχιατρικά ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ και ΔΑΦΝΙ) από τα περίπου 46 που λειτουργούν στην υπόλοιπη Αττική.

Την μεγαλύτερη ανεργία στην βιοτεχνία και το εμπόριο.

«Ουκ έστιν αριθμός» στην απαρίθμηση των πληγών των κατοίκων της πολύπαθης Δυτικής πλευράς του Κηφισού.

Το όραμα μας είναι ένα μοντέλο ολιστικό, δηλαδή πολύπλευρο, δηλαδή εξεταζόμενο και μελετημένο στην κάθε του διάσταση.

Αφορά την Αστική και την Περιαστική Ανάπτυξη (όρος Αιγάλεω, Ακτή Σκαραμαγκά, Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», Παρακηφίσια περιοχή, Ελαιώνας).

Αφορά την Ιστορία και τον Πολιτισμό της περιοχής (Μονή Δαφνίου, Ναός Αρτέμιδος, Ίχνος Αρχαίας Ιεράς Οδού, ΜΠΛΟΚ 15, Παλατάκι).

Αφορά το Ποικίλο όρος, το όρος Αιγάλεω, το «Ελληνικό μολύβι», το «Καμίνι της Πετρούπολης».

Αφορά το Περιβάλλον, την Διαχείριση  Υδάτινων πόρων, τους Ποδηλατόδρομους, τα Αντιπλημμυρικά.

Αφορά την Υγεία, την Παιδεία, την Εργασία.

Αφορά την Αυτοδιοίκηση, γιατί ό,τι καλό έχει γίνει μέχρι σήμερα, η Δυτική Αθήνα το οφείλει σε λίγους μαχητές, οραματιστές και πεισματάρηδες Δημάρχους».

 

Κ. Μητσοτάκης: Λύση είναι ο σχεδιασμός και η πολλή δουλειά

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην προεκλογική του ομιλία στο Αιγάλεω, στις 24 Απριλίου, κάνει ιδιαίτερη μνεία στα προβλήματα της δυτικής Αθήνας και υπόσχεται ότι μετά τις εκλογές θα είναι παρών στα προβλήματα της περιοχής:

«Δείτε για παράδειγμα τι συμβαίνει εδώ, στη Δυτική Αττική. Πριν από καιρό η Γραμμή 3 του Μετρό τερμάτιζε όχι μακριά από εδώ, στην Αγία Μαρίνα. Τώρα συνδέεται με την Αγία Βαρβάρα, τον Κορυδαλλό, τη Νίκαια και τον Πειραιά.

 Εξελίσσεται, επίσης, ο τόσο σημαντικός διαγωνισμός της Γραμμής 2, που θα ενώσει επιτέλους την Ανθούπολη με το Ίλιον. Ενώ σχεδιάζεται και η οδική σύνδεση της Δυτικής Περιφερειακής του Αιγάλεω με την Εθνική Αθηνών - Κορίνθου. Σε νέα φάση εκτέλεσης το νέο τριώροφο κτίριο του πανεπιστημίου, ο εξοπλισμός των εργαστηρίων του, η ενεργειακή αναβάθμιση 12 σχολείων και του Νοσοκομείου «Αττικόν», η πιλοτική ανακαίνιση των προσφυγικών πολυκατοικιών στην Αγία Βαρβάρα, το νέο δημαρχείο στο Αιγάλεω.

 Και λίγο πιο μακριά η αναγέννηση των ναυπηγείων μας, στη γειτονική Ελευσίνα. Οι εργαζόμενοι γύρισαν στις δουλειές τους. Και προσέξτε, γύρισαν με τι μισθούς; Από 1.500 έως 3.000 ευρώ. Με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια. Θα έχουμε συνολικά 2.000 εργαζόμενους, οι πιο πολλοί δουλεύουν εδώ, στη Δυτική Αθήνα.

 Ενώ εξυγιάναμε και λύσαμε και τον «γόρδιο δεσμό» των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, όπου αναμένονται ακόμα 700 προσλήψεις. Απόδειξη ότι μέρισμα στην ανάπτυξη της χώρας μπορεί να έχει όλη η κοινωνία.

 Μία δεύτερη απόδειξη: το σχέδιο της χρηματοδότησης του Νοσοκομείου της Αγίας Βαρβάρας, ένα προσωπικό μου στοίχημα, ώστε αυτό να λειτουργεί αυτόνομα από το «Αττικόν» και το Γενικό της Νίκαιας. Με νέες υπηρεσίες, με χειρουργεία ημέρας, με κέντρο αποκατάστασης, με τμήμα ανακουφιστικής φροντίδας, αλλά και με μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας που θα δίνουν έμφαση στην πρόληψη.

 Βλέπετε, λοιπόν, έγιναν πολλά αυτά τα τέσσερα χρόνια στη δυτική πλευρά της πρωτεύουσας. Και μόνο από τα προγράμματα «Φιλόδημος» και «Τρίτσης», έχουμε 120 εκατομμύρια ευρώ συνολικά για τους επτά Δήμους της Δυτικής Αττικής.

Ωστόσο, το ξέρω καλά, μένουν να γίνουν πολλά περισσότερα. Πρώτος εγώ, άλλωστε, ξέρω ότι οι μισθοί στη χώρα μας παραμένουν χαμηλοί. Ότι η δημόσια υγεία ακόμα νοσεί. Ότι οι νέοι μας, αυτή η καταπληκτική νεολαία απαιτεί περισσότερη προσοχή από την πολιτεία. Γι’ αυτό και συγκεκριμένες τομές γίνονται προτεραιότητές μας.

 Φίλες και φίλοι της Δυτικής Αθήνας, τον Ιούλιο του 2019 -και ένα μεγάλο ευχαριστώ και στη ΔΑΠ μας, που θα δώσει το δικό της αγώνα στις φοιτητικές εκλογές για να ξαναβγεί πρώτη παράταξη στις φοιτητικές εκλογές- τον Ιούλιο του 2019 δεν υποσχέθηκα θαύματα. Υποσχέθηκα σχέδιο και πολλή δουλειά για συγκεκριμένους στόχους. Κι αυτό σήμερα είναι πραγματικότητα.

Όμως όλα αυτά δεν αρκούν. Αν και παραλάβαμε ένα ερημωμένο οικόπεδο, η Ελλάδα που χτίζουμε έχει ήδη γερά θεμέλια, έχει τους πρώτους της ορόφους. Μένουν, ωστόσο, να ανεγερθούν κι άλλοι, που θα την κάνουν ψηλότερη, που θα την κάνουν καλύτερη χώρα.

Δείτε, για παράδειγμα, την υγεία. Μπορεί στην πανδημία το Εθνικό Σύστημα Υγείας να άντεξε, να έχει περισσότερες ΜΕΘ, πολύ περισσότερους υγειονομικούς, αλλά η υγεία μας παραμένει εδώ και δεκαετίες ο μεγάλος ασθενής. Γι’ αυτό και δεν αρκούμαι στα βήματα που κάναμε εμπρός. Πρέπει να κάνουμε άλματα, ειδικά στα νοσοκομεία μας, ειδικά στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και στην πρόληψη των σοβαρών ασθενειών.

Το ίδιο ισχύει για την παιδεία. Έγιναν για πρώτη φορά -ακούστε το και πείτε το σε όλες και σε όλους- 25.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών. Από τα 62 Πειραματικά φτάσαμε στα 138. Το νηπιαγωγείο διδάσκει πλέον ξένη γλώσσα -προσέξτε- από τα τέσσερα. Και σύντομα -είχα βρεθεί εδώ σε ένα σχολείο στους Αγίους Αναργύρους για να δω τους καινούριους διαδραστικούς πίνακες- 36.000 διαδραστικοί πίνακες σε όλα τα σχολεία. Αλλά ξέρουμε ότι αυτά δεν αρκούν. Χρειάζονται και άλλες τομές, κυρίως στην επαγγελματική εκπαίδευση, κυρίως στα πανεπιστήμιά μας».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:

Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που μετά τη Μεταπολίτευση, με τους αγώνες των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχει συμβάλει ώστε να επιλυθούν αρκετά προβλήματα στη δυτική Αθήνα. Ο Μιχάλης Καρχιμάκης, υποψήφιος βουλευτής στον δυτικό τομέα, θέλοντας να μιλήσει για τα προβλήματα της δυτικής Αθήνας, σε συνέντευξή του  απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό, καλώντας τον να βρει λύση στο κορυφαίο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή, έτσι ώστε η Δυτική Αθήνα να μη θεωρείται ο σκουπιδοτενεκές του λεκανοπεδίου με τις γνωστές σε όλους επιπτώσεις; Επίσης αναρωτιέται πώς θα λυθούν οριστικά και ουσιαστικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πάρκο Τρίτση, ο περιβάλλων χώρος της Μονής Δαφνίου και όλων των περιαστικών πάρκων της περιοχής;

Αναρωτιέται επίσης τι θα κάνει ο κ. πρωθυπουργός για τα έργα επέκτασης του Μετρό σε περιοχές όπως π.χ. το Ίλιον που υπάρχουν ώριμες μελέτες και είναι έργο πνοής αλλά παρόλα αυτά δεν προχωράει παρά μόνο στα λόγια, καθώς και για τις αυξημένες ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικές υπηρεσίες και δομές της περιοχής αλλά και για τις ανάγκες στις μεταφορές, στην ασφάλεια των κατοίκων, στην εκπαίδευση;

Και καταλήγει ρωτώντας τον πρωθυπουργό: Ρωτήσατε για την ανεργία των νέων ανθρώπων και μη μας πείτε πάλι για υδραυλικούς από το Περιστέρι και τους πατρίκιους άλλων περιοχών. Ρωτήσατε ποτέ για τους χιλιάδες μικρομεσαίους της περιοχής μέσα από τους θεσμικούς τους εκφραστές, πώς ζουν και πώς τα βγάζουν πέρα; Ρωτήσατε ποτέ για τις υποδομές που έχει ανάγκη, για τα έργα προστασίας του περιβάλλοντος και την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής;

 

 

 

 

 

ΚΚΕ: Στον δρόμο του αγώνα

Το ΚΚΕ στην ανακοίνωση των υποψηφίων του για τον δυτικό τομέα Αθηνών στο δημαρχείο Περιστερίου, την Τρίτη 21 Φλεβάρη, ανέφερε και τα εξής: «Ο λαός της Δυτικής Αθήνας έχει κάθε λόγο και συμφέρον να εμπιστευτεί και να στηρίξει το ΚΚΕ, αφού με τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές όλα τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκε στον δρόμο του αγώνα, για να μην πληρώσει ο λαός για πολλοστή φορά την κρίση του συστήματος, για να διεκδικήσει μέτρα προστασίας της ζωής του στην περίοδο της πανδημίας, για να εξασφαλίσει σύγχρονο και ασφαλές σχολείο για τα παιδιά του, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την εκτίναξη των τιμών στην Ενέργεια και σε βασικά είδη για τη ζωή μας».

Οι πάγιες θέσεις του ΚΚΕ για τη δυτική Αθήνα και τα προβλήματά της έχουν παρουσιαστεί πολλές φορές και συνοψίζονται ως εξής: Η δυτική Αθήνα είναι μια περιοχή όπου ζουν και εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι και άλλα λαϊκά στρώματα. Αιτία των προβλημάτων η πολιτική που διαχρονικά εφαρμόζουν οι αστικές κυβερνήσεις.

-Ανεργία: Τσακίζει κόκαλα στην περιοχή, με τα ποσοστά της να είναι πάνω από το μέσο όρο της χώρας.

-Σοβαρές ελλείψεις στην Υγεία: Καθημερινά χιλιάδες ασθενείς ταλαιπωρούνται με τις ώρες προκειμένου να μπορέσουν να εξεταστούν από γιατρό, να κάνουν μια εξέταση, να γράψουν τα φάρμακά τους. Η λειτουργία του «Αττικού» με τραγικές ελλείψεις προσωπικού (ο μέσος όρος είναι 2 νοσηλευτές για 35 ασθενείς) και χωρίς μαγνητικό τομογράφο, οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, το γεγονός ότι το πρώην Λοιμωδών παραμένει ουσιαστικά κλειστό ως σύγχρονο νοσοκομείο και η όποια λειτουργία του εξασφαλίζεται λόγω της αποψίλωσης άλλων δομών, το κλείσιμο του Ιδρύματος Χρονίων Παθήσεων στον Σκαραμαγκά με απαράδεκτες μεθοδεύσεις, η υποβάθμιση της Πολυκλινικής στο Ολυμπιακό Χωριό, του κέντρου Βρεφών στους Αγίους Αναργύρους και του Κέντρου Υγείας στο Περιστέρι, συνθέτουν μια ζοφερή πραγματικότητα για την Υγεία του λαού της δυτικής Αθήνας.

-Απουσία αντιπλημμυρικής θωράκισης: Σε κάθε δυνατή βροχή ο λαϊκός κόσμος στη δυτική Αθήνα τρέμει για τη ζωή και το βιος του. Στις έντονες νεροποντές έχουμε πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, καταστροφές σε αυτοκίνητα και οικοσκευές.

-Χωματερή στη Φυλή που όλο... κλείνει και όλο επεκτείνεται: Η λειτουργία της χωματερής στη Φυλή υποβαθμίζει εδώ και δεκαετίες τη ζωή του λαού της δυτικής Αθήνας και του Θριασίου.

-Η κατάσταση στο Πάρκο Τρίτση: Ο σημαντικός αυτός πνεύμονας για τη δυτική Αθήνα και το Λεκανοπέδιο συνολικά, με έκταση 1.200 στρέμματα, που αποτελεί μια όαση ανάπαυλας για τις λαϊκές οικογένειες, βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας

 

 

 

ΜΕΡΑ 25: Ο Κρίτων Αρσένης αναδεικνύει τα προβλήματα όσο κανείς άλλος

Το κόμμα ΜΕΡΑ25, με τον ομολογουμένως ιδιαίτερα ενεργό βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη, προβάλλει συνεχώς το προβλήματα της περιοχής μας. Χαρακτηριστικά καταγράφουμε μερικές προτάσεις που έχουν δημοσιευθεί σε μορφή αρθρογραφίας από τις σελίδες της εφημερίδας μας.

«Πάρκο Τρίτση, Ποικίλο Όρος, Στενά Δαφνίου, ΧΥΤΑ Φυλής. 4  στοιχήματα για τη Δυτική Αθήνα. Θα τα κερδίσουμε; Η Δυτική Αθήνα έχει μπροστά της ευκαιρίες. Ευκαιρίες, που για να αξιοποιηθούν θα πρέπει να γίνουν κοινός στόχος. Θα μου πείτε, αν μένω Πετρούπολη, τι με νοιάζει αν θα γίνει μετρό στο Χαϊδάρι, πόσο μάλλον όταν δεν έχω ακόμη μετρό στη Πετρούπολη; Για τις κυβερνήσεις, η περιοχή πλέον είναι μία. Ενιαία. Η λύση του συγκοινωνιακού στον ένα δήμο διευκολύνει την επίλυσή του στον διπλανό. Στο τέλος της ημέρας, οι Δυτικές Συνοικίες χωρίζονται από την υπόλοιπη Αθήνα από το ίδιο ποτάμι. Προστατεύονται μερικώς από το επιβαρυμένη ποιότητα αέρα του βιομηχανικού Θριάσιου Πεδίου από το ίδιο βουνό και έχουν την ίδια κοινή ανάγκη για ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής, αναστροφή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης αλλά και προστασία της τοπικής οικονομίας. Πάρκο Τρίτση - το Hyde Park της διπλανής πόρτας, περιμένει φροντίδα για να ανθίσει. Αυτό που χάνουν οι Νότιες Συνοικίες, το μεγάλο Μητροπολιτικό Πάρκο που θα γινόταν στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, υπάρχει πέρα από το ποτάμι, στη Δυτική Αθήνα, στον Ίλιον στα σύνορα με τους Αγίους Αναργύρους. Είναι το Πάρκο Τρίτση, το μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο της Αθήνας, με συνολική έκταση περίπου 1.200 στρέμματα, όταν ο Εθνικός Κήπος έχει μόλις 158. Ένα δικό μας Hyde Park, καθώς το αντίστοιχο στο Λονδίνο έχει έκταση παρόμοια,  1.420 στρέμματα.

Στενά Δαφνίου, Χαϊδάρι: Ο Μέγας Αρχαιολογικός Περίπατος της Αθήνας, είναι στα Δυτικά της. Τι Ακρόπολη, τι Χαϊδάρι; Ακούγεται αστείο, αλλά μπορεί οι αρχαιολογικοί θησαυροί της Δυτικής Αθήνας να είναι σημαντικότεροι απ΄ ότι πιστεύουμε. Αρκεί να συνδυάσουμε μνημεία και  φύση μαζί. Τα στενά του Δαφνίου είναι σήμερα η έξοδος από την Αθήνα. Εκεί που από την πυκνοδομημένη λεωφόρο Αθηνών ξαφνικά βλέπουμε δέντρα δεξιά και αριστερά μας. Επειδή σύντομα φτάνουμε στο κακοποιημένο βιομηχανικά Θριάσιο, ξεχνάμε ότι περάσαμε μέσα από ένα μοναδικής σημασίας αρχαίο τοπίο. Ένα τοπίο, στο μεγαλύτερο βαθμό αναλλοίωτο, που βρίθει μνημείων και φυσικών ή οργανωμένων χώρων πρασίνου, και μάλιστα λίγα λεπτά από την Πλατεία Συντάγματος. 

Το σύνολο συμπληρώνεται από τον Κήπο Διομήδους, το μεγαλύτερο Βοτανικό Κήπο της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και το Μπλοκ15.

  Όλα είναι έτοιμα λοιπόν. Μας περιμένουν, για να ενώσουμε τις τελίτσες και να παραδώσουμε σε κατοίκους και επισκέπτες, το μεγαλύτερο αρχαιολογικό περίπατο της Αθήνας. Με μια σειρά από περιπατητικές διαδρομές με επιλογές διαφορετικών απαιτήσεων που να συνδέει τα μνημεία των στενών του Δαφνίου μεταξύ τους και με το Ποικίλο όρος. Ένα ανοικτό μουσείο της αρχαίας Ιεράς οδού, στο πιο ανέγγιχτο τμήμα της, αλλά και της πλούσιας φύσης του Ποικίλου Όρους.

Πέρα από τα έργα ενοποίησης και σήμανσης θα συνέβαλλε ουσιαστικά και ένα άλλο σημαντικό δημόσιο έργο.  Η Γραμμή 7 του μετρό που ενώνει το Κέντρο της Αθήνας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με το Χαϊδάρι, με το «Αττικό», το μεγαλύτερο νοσοκομείο των Βαλκανίων, με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο «Δαφνίου», και με τον Μέγα αυτό Αρχαιολογικό Περίπατο της Αθήνας.

Και τέλος το Κλείσιμο ΧΥΤΑ Φυλής - Η μεγάλη ευκαιρία αλματώδους βελτίωσης της ποιότητας ζωής στη Δυτική Αθήνα.

 

Οι επισημάνσεις του ΑΣΔΑ

Ο ΑΣΔΑ (Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας) επισημαίνει ότι η Δυτική Αθήνα χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά έντονα και πολυδιάστατα προβλήματα, κοινωνικά, οικονομικά, πολεοδομικά, περιβαλλοντικά. Οι διαστάσεις αυτές αλληλοενισχύονται δημιουργώντας σύνδρομα προβληματικότητας. Ενδεικτικά, μεταξύ των προβλημάτων συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

Πληθυσμιακή εξασθένηση (υψηλότερη Αττικής και Ελλάδας)

Χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης (ως προς Αττική και Ελλάδα)

Πολυτομεακή οικονομική βάση αλλά με έλλειψη προωθητικών δραστηριοτήτων

Πολύ υψηλή ανεργία (μεγαλύτερη Αττικής και Ελλάδας)

Υψηλά ποσοστά φτώχειας (χαμηλά εισοδήματα ως προς Αττική/ οριακά μέσα ως προς Ελλάδα)

Πολύ έντονα άλλα κοινωνικά προβλήματα (χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, μειονότητες, ευάλωτες ομάδες, παραβατικότητα, έντονοι θύλακες σύνθετων προβλημάτων,...)

Μεγάλα προβλήματα στο στεγαστικό απόθεμα

Έντονα πολεοδομικά προβλήματα (συγκρούσεις χρήσεων γης, δυσλειτουργική ρυμοτομία, έλλειμμα κοινοχρήστων χώρων και κοινωφελών εγκαταστάσεων, προβλήματα στάθμευσης...)

Έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα (αέρια ρύπανση, ηχορρύπανση, έλλειμμα πρασίνου στον αστικό ιστό.

Η προβληματικότητα της Δυτικής Αθήνας ως συνόλου είναι διαχρονικό φαινόμενο, με ρίζες που ανάγονται στη δεκαετία του ’20. Η μειονεκτική θέση της περιοχής αποτελεί μια από τις σταθερές της γενικότερης οργάνωσης της μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας-Αττικής, και έχει ιστορικά και δομικά χαρακτηριστικά που δεν περιορίζονται στην παρούσα περίοδο. Παρά το ότι το γεγονός αυτό έχει αναγνωριστεί σε διάφορα προγραμματικά κείμενα, τουλάχιστον μετά το 1980, στην πράξη δεν εφαρμόστηκαν αποτελεσματικές πολιτικές για την αντιμετώπισή του.

Η Δυτική Αθήνα έχει πληγεί εντονότερα από την κρίση κατά τα τελευταία πέντε χρόνια από ό,τι συνολικά η Αττική (που ήδη έχει πληγεί περισσότερο από την υπόλοιπη χώρα), με αποτέλεσμα ορισμένα από τα παλαιότερα προβλήματα να οξυνθούν ακόμα περισσότερα και σε αυτά να προστεθούν και νέα.

 

Αντί επιλόγου

Όπως και να έχει, όποια κυβέρνηση θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές θα πρέπει να σκύψει με ειλικρινές ενδιαφέρον πάνω στα προβλήματα της δυτικής Αθήνας, που, όπως πολύ εύστοχα αναφέρει και ο ΑΣΔΑ, πολλά από αυτά είναι προβλήματα που ξεκινούν από πολύ παλιά. Σίγουρα οι βουλευτές που θα εκλεγούν θα πρέπει να έχουν γνώση των προβλημάτων και να αγωνιστούν για την επίλυσή τους. Τέλος, η τοπική αυτοδιοίκηση με ομολογουμένως αξιόλογους αντιπροσώπους όλα αυτά τα χρόνια, έχει κάνει σημαντικά βήματα για τη βελτίωση της εικόνας και την καλυτέρευση της ζωής των κατοίκων της δυτικής Αθήνας. Γι’ αυτό η συνεργασία των εκλεγμένων βουλευτών αλλά και της κεντρικής διοίκησης, έξω από μικροπολιτικές διαφορές είναι αναγκαία όσο ποτέ, ώστε να την οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον.