Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα: Ο νέος κεντροαριστερός πρόεδρος της Βραζιλίας

Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα: Ο νέος κεντροαριστερός πρόεδρος της Βραζιλίας

Ο αριστερός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβ «σφράγισε» το βράδυ της Κυριακής την επιστροφή του στην προεδρία, κερδίζοντας τον ακροδεξιό απερχόμενο πρόεδρο Μπολσονάρου σε μία από τις πιο κρίσιμες εκλογές στην Ιστορία της χώρας.

Με καταμετρημένο το 99,97% των ψήφων, ο Σίλβα, που προέρχεται από την εργατική τάξη, κατάφερε να επανεκλεγεί πρόεδρος της Βραζιλίας 20 χρόνια μετά την πρώτη του νίκη, εξασφαλίζοντας το 50,9%. Ο απερχόμενος πρόεδρος συγκέντρωσε το 49,16%.

Πρόκειται για μία πύρρειο νίκη καθώς είναι η μικρότερη διαφορά μεταξύ δυο φιναλίστ στις προεδρικές εκλογές από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, μετά το τέλος της στρατιωτικής χούντας (1964-1985).

Ο άλλοτε συνδικαλιστής ηγέτης, 77 ετών, με ζωή αντάξια χολιγουντιανής ταινίας, που μεγάλωσε μέσα στην πείνα στη γενέθλια γη του, το Περναμπούκο, θα κάνει την επιστροφή του στην προεδρία την 1η Ιανουαρίου 2023.

 

Μηνύματα ενότητας από τον Λούλα

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Λούλα δεσμεύτηκε πως θα αποκαταστήσει την κοινωνική «ειρήνη» και την «ενότητα» που «έχει ανάγκη» χώρα του, τονίζοντας ότι η Μπραζίλια «επιστρέφει» στη διεθνή σκηνή, δεν θα είναι πια «παρίας».

«Η Βραζιλία κι ο πλανήτης χρειάζονται τον Αμαζόνιο ζωντανό», τόνισε ο κεντροαριστερός ηγέτης στην επινίκια ομιλία του, καθώς ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους Μπολσονάρου δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα διότι επί των ημερών του η αποψίλωση του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του πλανήτη έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Δεσμευόμενος πως η βασική του προτεραιότητα θα είναι να πολεμήσει «την πείνα» στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής με 212 εκατ. κατοίκους, ο Λούλα ανέφερε πως θα επιδιώξει πιο δίκαιο εμπόριο και όχι συμφωνίες που «καταδικάζουν τη χώρας μας να είναι αιώνιος εξαγωγέας πρώτων υλών».

 

Πηγή: ieidiseis.gr