«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο Ίλιον και το Περιστέρι. Η συγκινητική ιστορία πίσω από την ίδρυσή του και το αξιόλογο έργο του

Επιμέλεια: Ελισάβετ Σταματίου

 

Πώς ιδρύθηκε

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δημιουργήθηκε στις 9 Νοεμβρίου του 1995 από τον 10χρονο Ανδρέα Γιαννόπουλο, ο οποίος αποτύπωσε στο παιδικό προσωπικό του ημερολόγιο την ιδέα δημιουργίας ενός συλλόγου για να χαμογελούν όλα τα παιδιά.

 

Ο Ανδρέας έγραψε: 

ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Όλοι ξέρουμε, συζητάμε για κάτι παιδιά στους δρόμους που τους λείπει το χαμόγελο. Τους λείπει το χαμόγελο γιατί δεν έχουν λεφτά δεν έχουν παιχνίδια, δεν έχουν φαϊ και μερικά δεν έχουν καν γονείς. Σκεφτήτε λοιπόν κι αφήστε τα λόγια ας ενωθούμε κι ας δώσουμε ότι μπορούμε στα φτωχά: αλβανάκια, άσπρα και μαύρα όλα παιδιά είναι και αξίζουν ένα χαμόγελο. Αυτός ο σύλλογος θα λέγετε: ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. Ελάτε λοιπόν να βοηθήσουμε αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε.

Ο Ανδρέας γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1985. Από μικρός ήταν ένα παιδί με ιδιαίτερες ευαισθησίες και με τις «μικρές» του δυνάμεις πρόσφερε αγάπη και χαμόγελα σε όλους όσοι ήταν δίπλα του! Το 1994 ο Ανδρέας αρρώστησε σοβαρά και όταν έγραψε το ημερολόγιό του είχε πλήρη επίγνωση της κατάστασής του.

Οι ημέρες που ακολούθησαν της 9ης Νοεμβρίου ήταν δύσκολες. Η υγεία του χειροτέρευε ραγδαία και όσο πλησίαζε το τέλος ήθελε να δει την ιδέα του να υλοποιείται, να παίρνει σάρκα και οστά. Αν και μικρούλης κατάλαβε ότι ο μόνος τρόπος να δημιουργηθεί ο σύλλογός του ήταν να εκφράσει δημόσια την επιθυμία του και ζήτησε από τους γονείς του να βρεθεί σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή. Έτσι 9 Δεκεμβρίου 1995 ο Ανδρέας, οι γονείς του, ο αδερφός του, οι γιαγιάδες, οι φίλοι του και πολλοί άλλοι βρέθηκαν στην εκπομπή «Κόκκινη Κάρτα», που παρουσίαζε ο Γιώργος Παπαδάκης στον ΑΝΤΕΝΝΑ. Εκεί, παρά την πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση και σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, ο Ανδρέας μίλησε για την επιθυμία του. Ζήτησε να ιδρυθεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για να είναι όλα τα παιδιά ΙΣΑ, όπως χαρακτηριστικά τόνισε. 

Μόλις 13 ημέρες μετά, στις 22 Δεκεμβρίου 1995, ο μικρούλης Ανδρέας με την υπεράνθρωπη δύναμη και την υπέροχη ψυχή έφυγε από την ζωή …  

 

Πριν φύγει όμως είδε την επιθυμία του να πραγματοποιείται και ήταν αυτός που είδε πρώτος και ενέκρινε τη ζωγραφιά για το λογότυπο του Οργανισμού. Το λογότυπο που παραμένει μέχρι σήμερα ίδιο … η φατσούλα ενός παιδιού, χαμογελαστού με καπέλο!

Σήμερα

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» σήμερα, σχεδόν 25 χρόνια από την ίδρυσή του, έχει στηρίξει μέσα από τις δράσεις του πανελλαδικά περισσότερα από 1.600.000 παιδιά και τις οικογένειές τους.

Παιδιά θύματα κάθε μορφής Βίας, Παιδιά θύματα Εξαφάνισης, Παιδιά με προβλήματα Υγείας, Παιδιά που βρίσκονται ή απειλούνται να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας, έχουν βρει λύση. Λύσεις που δόθηκαν από το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και με την πολύτιμη υποστήριξη εθελοντών.

Οι αξίες που χαρακτηρίζουν κάθε δράση και κάθε υπηρεσία που παρέχει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι Φροντίδα, Ισότητα, Αξιοπρέπεια, Αγάπη, Ανιδιοτέλεια, Ευελιξία, Πρωτοπορία, Σεβασμός, Συμμετοχή, Συνέπεια και Συνεργασία. Αξίες που απορρέουν από το Ημερολόγιο του Ανδρέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση του έργου του Οργανισμού, διαδραματίζουν οι μοναδικές για την Ελλάδα υλικοτεχνικές υποδομές του, όλες αποτέλεσμα χορηγιών επιχειρήσεων και πολιτών. Χωρίς τις υποδομές αυτές ο Οργανισμός αναμφισβήτητα δεν θα μπορούσε να ανταποκρίνεται σε τόσο μεγάλο αριθμό αναγκών με τέτοια αμεσότητα.

Διαχρονικά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στηρίζεται αποκλειστικά στους πολίτες και τις εταιρείες, οι οποίοι εμπιστευόμενοι το έργο του, το στηρίζουν έμπρακτα μέσω δωρεών και χορηγιών.

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο Περιστέρι

Το 2000 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» λειτούργησε στον Δήμο Περιστερίου ένα Σπίτι για παιδιά θύματα κάθε μορφής Βίας (Σωματική, Σεξουαλική & Ψυχολογική Κακοποίηση, Παραμέληση, Παράνομη διακίνηση & εμπορία)

Το αρχικό οίκημα παραχωρήθηκε από τον Δήμο Περιστερίου και με το πέρασμα των χρόνων το μικρό σπίτι μεταμορφώθηκε σε ένα τριώροφο κτίσμα. Το 2006, χάρη στην αγάπη και τη συμμετοχή εθελοντών, του Δήμου, εταιριών και ιδιωτών το  οίκημα ανακατασκευάστηκε.

Σήμερα στο Σπίτι μεγαλώνουν 20 υπέροχα παιδιά από 6 μηνών έως και 18 ετών.

Δίπλα στα παιδιά κάθε στιγμή είναι μία εξειδικευμένη ομάδα ανθρώπων που με περίσσεια αγάπη, εμπειρία και γνώση, τα μεγαλώνει παρέχοντάς τους καταρχήν ασφάλεια, φροντίδα και σταθερότητα.

Οι άνθρωποι του Σπιτιού είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται κάθε λεπτό κοντά τους. Άνθρωποι που δε «στέκονται» στην ειδικότητά τους αλλά καταθέτουν την ψυχή τους προσφέροντας αγάπη, ζεστασιά, φροντίδα όλο το 24ώρο, κάθε μέρα και κάθε ώρα. Όλα γίνονται με απώτερο στόχο τα παιδιά να έχουν όλα όσα έχουν ανάγκη και δικαιούνται, να έχουν μέλλον μέσα στην κοινωνία και όχι έξω από αυτήν.

Η λειτουργία και η καθημερινότητα των Σπιτιών προσαρμόζεται και ανταποκρίνεται στις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες αλλά και την προσωπικότητα των παιδιών με σεβασμό στις επιθυμίες τους.

Τα παιδιά φοιτούν σε σχολεία της περιοχής που μεγαλώνουν, σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών, ενισχυτικής διδασκαλίας, πληροφορικής. Συμμετέχουν σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, σε σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες. Παίζουν, γιορτάζουν, πηγαίνουν διακοπές, θέατρο, κινηματογράφο, σε πάρκα ψυχαγωγίας κ.α.

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο Ίλιον

Το 2011, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ξεκίνησε τη λειτουργία του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στο Ίλιον. Ο χώρος μας παραχωρήθηκε ευγενικά από τον κύριο Γεώργιο Λιόση και με την βοήθεια χορηγών και εθελοντών, διαμορφώθηκε κατάλληλα ώστε να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών που στηρίζονται.

Μέσα από το Κέντρο Στήριξης υποστηρίζονται ολιστικά παιδιά και οικογένειες, που βρίσκονται ή απειλούνται να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας.

Οι υπηρεσίες από το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του Οργασνιμού, παρέχονται δωρεάν, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες κάθε παιδιού. Η κάθε οικογένεια είναι διαφορετική και ανάλογα με τις ανάγκες της προσαρμόζεται και η στήριξη που της παρέχεται.

Στόχος είναι να ορθοποδήσει και να καταφέρει να συνεχίσει την πορεία της με αξιοπρέπεια χωρίς να χρειάζεται υποστήριξη.

Στις οικογένειες παρέχεται:

  • Υλική ενίσχυση (τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, σχολικά, Χριστουγεννιάτικα πακέτα, Πασχαλινά πακέτα, είδη ένδυσης, είδη υπόδησης, οικοσκευές, βρεφικά είδη, έπιπλα, κ.λ.π.)
  • Είδη σημαντικά για κάθε παιδί (βιβλία, παιχνίδια κ.λ.π.)
  • Ψυχολογική στήριξη
  • Ιατρική στήριξη (φαρμακευτική κάλυψη, ιατρικές εξετάσεις, επεμβάσεις κ.λ.π.)
  • Κάλυψη άλλων αναγκών για τα παιδιά (θεραπείες, φροντιστήρια κ.λ.π.)

Τα είδη, που δίνονται στις οικογένειες εξασφαλίζονται με σταθερή αλλά και εποχιακή κινητοποίηση επιχειρήσεων, ιδιωτών, σχολείων, Συλλόγων κ.λ.π.

Βάσει συγκεκριμένων αναγκών τα είδη που συγκεντρώνονται είναι τρόφιμα, είδη ένδυσης & υπόδησης, σχολικά, παιχνίδια, είδη προσωπικής υγιεινής καθώς και εξειδικευμένα είδη (π.χ. για βρέφη) κ.λ.π.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην αποθήκευση και διαχείριση των ειδών. Ο χώρος πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής για τη συγκέντρωση, αποθήκευση & διανομή αγαθών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία οικογένεια που βρίσκεται ή απειλείται να βρεθεί σε κατάσταση φτώχειας παράλληλα:

  • αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα ιατρικά προβλήματα των παιδιών
  • αντιμετωπίζει κοινωνικό-προνοιακά προβλήματα π.χ. διαδικασία έκδοσης βιβλιαρίων απορίας, επιδόματα απορίας κλπ
  • αντιμετωπίζει προβλήματα σχετικά με τη γενικότερη συμπεριφορά των παιδιών, προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολείο
  • καλείται να διαχειριστεί μαθησιακά προβλήματα των παιδιών
  • βιώνει κοινωνικό αποκλεισμό

Με δεδομένο αυτό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υποστηρίζει την οικογένεια, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες που έχει.

Συχνά απαιτείται να «εκπαιδευτεί» ο γονιός να αναλάβει το ρόλο του με επάρκεια και να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.

Η διαδικασία είναι πολύπλευρη, χρειάζεται εξειδίκευση και κρίνεται επιτυχής όταν ολοκληρώνεται η υποστήριξη της κάθε οικογένειας σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί και Ψυχολόγοι πραγματοποιούν κατ’οίκον επισκέψεις για να έχουν μία ολοκληρωμένη εικόνα των αναγκών που έχουν και των συνθηκών στις οποίες ζουν οι οικογένειες.

Η επικοινωνία με κάθε οικογένεια πραγματοποιείται σε σταθερή βάση με «ανοικτή γραμμή επικοινωνίας».