Θεσσαλονίκη: Καμπάνια κατά του σεξισμού

Θεσσαλονίκη: Καμπάνια κατά του σεξισμού

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

 

Η καμπάνια κατά του σεξισμού στην οικογένεια, το σχολικό και το εργασιακό περιβάλλον που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, παρουσιάστηκε σε χτεσινή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Σοφούλη στο πλαίσιο της παράστασης «Άγουρα κεράσια» και την παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Το μήνυμα της καμπάνιας, η οποία είχε παρουσιαστεί πρόσφατα στο Περιστέρι και θα παρουσιαστεί και σε άλλες πόλεις, είναι «Ο σεξισμός πληγώνει την κοινωνία. Αντιμετώπισέ τον στα ίσια» και στόχος των βίντεο που προβάλλονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η εξάλειψη αντιλήψεων και συμπεριφορών που επιβάλλουν διακρίσεις σε βάρος του γυναικείου ή αντρικού φύλου και καλλιεργούν έμφυλα στερεότυπα.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, δήλωσε κατά την εκδήλωση ότι «ο σεξισμός και οι σεξιστικές συμπεριφορές εμφανίζονται σε ολόκληρο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και επηρεάζουν γυναίκες και άνδρες, κορίτσια και αγόρια. Οι σεξιστικές συμπεριφορές έχουν τις ρίζες τους και ενισχύουν τα στερεότυπα των φύλων που οδηγούν σε διακρίσεις και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Εμείς αγωνιζόμαστε καθημερινά και λαμβάνουμε μέτρα για να αλλάξουμε τα πρότυπα συμπεριφοράς ανδρών και γυναικών και να εξαλείψουμε προκαταλήψεις που βασίζονται στην ιδέα της κατωτερότητας ή ανωτερότητας του ενός ή του άλλου φύλου. Καταπολεμάμε αντιλήψεις και ιδέες, σύμφωνα με τις οποίες οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν χαρακτηριστικά και ρόλους καθορισμένους από το φύλο τους και παράλληλα διασφαλίζουμε την ενσωμάτωση της οπτικής της ισότητας των φύλων σε όλες τις δημόσιες πολιτικές. Θέλουμε γυναίκες και άνδρες να έχουν ίσες ευκαιρίες και να στείλουμε σήμερα το μήνυμα ότι η εξάλειψη του σεξισμού και της σεξιστικής συμπεριφοράς θα ωφελήσει όλες και όλους, γυναίκες και άνδρες, κορίτσια και αγόρια», κατέληξε η υφυπουργός.

Σημειώνεται πως στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, η βουλευτής της ΝΔ και επικεφαλής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, Έλενα Ράπτη, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Μητράκας.

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ