Πρωτοβουλία Αγώνα για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα

Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα: «Ο δήμος Αθηναίων και το Υπουργείο Πολιτισμού απαξιώνουν το αστικό πράσινο, τους αρχαιολογικούς χώρους, τις ζωές μας»

Διαβάζουμε στην ανακοίνωση στο fb της Πρωτοβουλίας Αγώνα για το Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα:

 

"Έφτασε η στιγμή για τη προσφυγή στη νομική οδό.

Κάτοικοι και συλλογικότητες καταθέτουμε αίτηση θεραπείας ενάντια στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της 16ης Μαίου με την οποία εγκρίνεται η αρχιτεκτονική μελέτη, προϊόν παράδοσης του Αρχαιολογικού Άλσους για “υιοθεσία” σε ιδιωτικό Ίδρυμα. Παράλληλα καταθέτουμε προσφυγή στο Συνήγορο του Πολίτη για καταπάτηση δημοσίου συμφέροντος.

Συγκεκριμένα, κάτοικοι και συλλογικότητες που εναντιώθηκαν ήδη από την Άνοιξη του 2021 στην εξαγγελία του σχεδίου της δήθεν ανάπλασης, βρήκαν και αποκάλυψαν όλα τα στοιχεία που καταδεικνύουν και αποδεικνύουν τις “παράνομες, έωλες θεσμικές διαδικασίες” που ακολούθησε η δημοτική αρχή Μπακογιάννη από τον Απρίλιο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022, προκειμένου να αποφύγει ο δήμος αλλά και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την εφαρμογή των νόμιμων διαδικασιών για δημόσιους διαγωνισμούς αρχιτεκτονικών μελετών και τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις από το Δασαρχείο και της περιβαλλοντικής μελέτης.

Οι κάτοικοι και οι συλλογικότητες καταθέτουν αίτηση θεραπείας ενάντια στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της 16ης Μαίου με την οποία εγκρίνεται η αρχιτεκτονική μελέτη, προϊόν παράδοσης του Αρχαιολογικού Άλσους για “υιοθεσία” σε ένα ιδιωτικό Ίδρυμα. Παράλληλα καταθέτουν προσφυγή στο Συνήγορο του Πολίτη για καταπάτηση δημοσίου συμφέροντος.

Λίγα λόγια για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν:

Η Προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο υπουργείο πολιτισμού, το δήμο Αθηναίων δεν εγκρίθηκε ποτέ από το δημοτικό συμβούλιο, απλώς έγινε ενημέρωση από τη δημοτική αρχή Μπακογιάννη στις 26 Απριλίου 2021, χωρίς να έχει προ-εγκριθεί από το υπουργείο Πολιτισμού. Στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου στις 27 Απριλίου 2021 εγκρίθηκε το κόστος των εργασιών και με νέα απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 4 Οκτωβρίου  διορθώθηκαν τα ποσά των δαπανών. Σε αυτά τα έργα προβλέπεται η εξαφάνιση συνολικά 580 δέντρων, από το χώρο της Α’ φάσης των έργων και το χώρο του Περιστυλίου( 516 στα σκάμματα της Παλαίστρας -Γυμνασίου και 64 στο Περιστύλιο) προκειμένου να “ισοπεδωθεί” ο χώρος και να ενοποιηθούν τα σκάμματα σε ενιαίο χώρο. Στη β’ φάση ο σημερινός χώρος 45 στρεμμάτων δεν θα έχει δέντρα, θα στρωθεί χαλίκι και τσιμεντόχωμα, θα φτιαχτούν νέα μονοπάτια.  

Για αυτές τις δαπάνες έργων το δημοτικό συμβούλιο δεν ενημερώθηκε ποτέ!

Στις 18 Μάιου 2021 με ανάλογη απόφαση εξπρές η Προγραμματική Σύμβαση πέρασε από την Περιφέρεια Αττικής. Το υπουργείο πολιτισμού ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση – υπό σαφείς προϋποθέσεις - τον Ιούνιο του 2021 με βάση μια προμελέτη του γραφείου Δοξιάδη η οποία εγκρίθηκε και από το ΚΑΣ.

Προκειμένου να αποφευχθεί η νόμιμη διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμών, μελετών και να μην ληφθούν οι απαραίτητες άδειες (δασαρχείο, κ.λ.π), ο δήμος Αθηναίων αποδέχθηκε (!) την πρόταση “υιοθεσίας” του Αρχαιολογικού Άλσους από το Ιδιωτικό Ίδρυμα Λεβέντη στις 13 Μάιου 2022! Το Ίδρυμα θα αναθέσει στο γραφείο Δοξιάδη που κατέθεσε ήδη την προμελέτη, την εκπόνηση της μελέτης.

Όλη η παραπάνω διαδικασία είναι “παράνομη”. Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνα ανήκει αποκλειστικά στην αρχαιολογική υπηρεσία. Οι εκτάσεις του Αρχαιολογικού ‘Αλσους παραχωρήθηκαν από τον Αριστόφωνα στο ελληνικό δημόσιο και στην Ακαδημία Αθηνών με αποκλειστικό στόχο και όρο την αρχαιολογική ανασκαφή.  Καμία άλλη δραστηριότητα πέραν των αρχαιολογικών ανασκαφών δεν μπορεί να γίνει. Στο σχέδιο ωστόσο της “ανάπλασης” Μπακογιάννη-Μενδώνη προβλέπεται η “Κατάχωση” μέρους των υφιστάμενων αρχαιολογικών ανασκαφών (** δέστε σχέδιο Φάση 1 -Καταχώσεις, προμελέτη Δοξιάδη). Αρχαιολογικές ανασκαφές δεν προβλέπονται. Μόλις πριν δυο εβδομάδες και επειδή υπάρχουν αντιδράσεις, κατατέθηκε νέο αίτημα στο υπουργείο πολιτισμού από την Εφορία για “ανασκαφές” χωρίς όμως να υποβληθεί συγκεκριμένο σχέδιο και μελέτη!

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ακαδημίας Πλάτωνα δεν έχει λυθεί! Αυτό αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις του ιδίου του υπουργείου πολιτισμού (απόφαση της γενικής διεύθυνσης 21-6-2021). Η Ακαδημία Αθηνών δεν έκανε ποτέ αποδοχή της κληρονομιάς του Αριστόφωνα, τυπικά δηλαδή τα οικόπεδα αυτά δεν της ανήκουν, ανήκουν στο δημόσιο και την αρχαιολογία η οποία επίσης δεν τα διεκδικεί ως δημόσια περιουσία. Το Μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε πρόσφατα με την Ακαδημία Αθηνών για τη δημιουργία του “Κοινού της Ακαδημίας” εξυπηρετεί το πολιτικό παιχνίδι της υπουργού Πολιτισμού για το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, το οποίο χωροθετήθηκε στην Ακαδημία Πλάτωνα γενικά και όχι εντός του Αρχαιολογικού Άλσους, το 2002 για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004.

Δεν έχουν επίσης υλοποιηθεί οι άλλοι όροι που θέτει το υπουργείο Πολιτισμού, η κατάργηση των οδών Κρατύλου και Μοναστηρίου και η πεζοδρόμησή τους στο πλαίσιο του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης, η “απελευθέρωση” της Ιεράς Οικίας του Ακάδημου, κ.ά.

Η στόχευση του σχεδίου αλλοίωσης του μοναδικού χαρακτήρα του Αρχαιολογικού Άλσους και η μετατροπή του από Πράσινο ελεύθερο δημόσιο χώρο, σε περιφραγμένο εμπορευματοποιημένο χώρο, καταδεικνύεται και από το “πάρτυ” οικοδομικής εκμετάλλευσης που άρχισε στη “γειτονιά” του Άλσους. Ήδη υπάρχει περίπτωση καταπάτησης της νομοθεσίας προς όφελος συγκεκριμένης μεγάλης εταιρείας η οποία απαίτησε με ένα απλό email (!) και έλαβε άδεια από το υπ. Πολιτισμού μετά από έγκριση από το ΚΑΣ, να “ψηλώσει” κατά δυο ορόφους την οικοδομή της φθάνοντας τα 18 μέτρα. Το αποτέλεσμα είναι η εν λόγω οικοδομή να αποκτήσει ως “αυλή” της τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνα."

Μαζί με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΟΛΩΝΟΣ - ΣΕΠΟΛΙΑ - ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΑ