Η φωτιά συνεχίζει να κατακαίει τον Έβρο

Ο εφιάλτης συνεχίζεται στον Έβρο με τρία ενεργά μέτωπα

Εδώ και μία εβδομάδα μαίνεται η τεράστια πυρκαγιά στην περιοχή του Έβρου, με το βάρος σήμερα να πέφτει στο μέτωπο της φωτιάς στη Λεπτοκαρυά.

Η πυρκαγιά καίει δάσος με βελανιδίε, αλλά με το πύρινο μέτωπο να κινείται κόντρα στον αέρα, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τα άλλα δύο μέτωπα εντοπίζονται στη Δαδιά και τις Τρεις Βρύσες.

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας μετά τη σημερινή έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς αποφάσισε την επιπλέον ενίσχυση των εναέριων και επίγειων μέσων κατάσβεσης αφού το επόμενο 48ωρο είναι εξαιρετικά κρίσιμο.

«Ο κ. Πέτροβιιτς χαρακτηρίζει ιδιαίτερα κρίσιμο το επόμενο 48ωρο καθώς αυτή τη στιγμή ο αέρας είναι σύμμαχος και πνέει κόντρα στο πύρινο μέτωπο, σύμφωνα όμως με τις καιρικές προβλέψεις τη Δευτέρα αναμένεται οι άνεμοι να γυρίσουν σε νοτιάδες αυξάνοντας τον κίνδυνο η πυρκαγιά να κινηθεί προς τον ορεινό όγκο της Ροδόπης».

 

Πού υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα (26/08)

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Σάββατο (26/08) προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε τέσσερις περιφέρειες.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Π.Ε. Βοιωτίας, Π.Ε. Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)

Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Πελοποννήσου (Π.Ε. Κορινθίας)

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Π.Ε. Ροδόπης, Π.Ε. Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)

 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (π.χ. δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης), η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.