Τζένη Πήττα: Οραματίζομαι μια δημοτική αστυνομία λειτουργική δίπλα στον πολίτη

Πριν λίγες εβδομάδες με ένα ποστ του στα κοινωνικά δίκτυα του ο δήμαρχος της πόλης του Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης παρουσίαζε την κα. Τζένη Πήττα και  ανακοίνωνε την ανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας. Συγκεκριμένα έγραφε «Με την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο Τζένη Πήττα για την ανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας στο Δήμο Περιστερίου. Καλή επιτυχία στο έργο της!».

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο

Η κα. Τζένη Πήττα παραχώρησε την πρώτη της συνέντευξη με το νέο της αξίωμα στη Life. 
Μίλησε για την ασφάλεια της πόλης, για τη λογική που θα διέπει τη δημοτική αστυνομία Περιστερίου. 
Τόνισε επίσης πως θα είναι πολύ αυστηρή στις παραβάσεις που θα αφορούν τις διαβάσεις ΑμεΑ καθώς τις θεωρεί προσβλητικές ως προς το κοινωνικό σύνολο. 
Θεωρεί πως η δημοτική αστυνομία ειδικά την περίοδο των περιορισμών θα συμβάλει στα μέγιστα με τρόπο πολυεπίπεδο στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Η φιλοσοφία της είναι μια δημοτική αστυνομία που θα είναι δίπλα στον πολίτη και από κοινού θα συμβάλλουν στη λειτουργικότητα της πόλης.

Επανασύσταση δημοτικής αστυνομίας στο Περιστέρι
«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι γίνεται επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας στην πόλη μας. Αρχικά για τους πολίτες θα υπάρχει μεγαλύτερη η αίσθηση της ασφάλειας και της ελευθερίας των κινήσεών τους. Το Περιστέρι είναι ένας δήμος μεγάλος και οι πολίτες είναι φιλήσυχοι και θέλουν να ζουν σε ανάλογο πλαίσιο».

Την περίοδο των περιοριστικών μέτρων η δημοτική αστυνομία μπορεί να αποτελέσει δικλείδα ασφαλείας στην πόλη
«Αυτή τη στιγμή η Ελληνική Αστυνομία έχει επιφορτιστεί με πολλά καθήκοντα. Σε μια πόλη τεράστια όπως είναι το Περιστέρι δεν μπορεί να είναι παντού, ειδικά την περίοδο που διανύουμε, όπου τα περιοριστικά μέτρα είναι η άμυνα μας ενάντια σε αυτόν τον αόρατο εχθρό που λέγεται covid-19.  Μόνο οι συστάσεις και η τήρηση των μέτρων από την πλευρά της δημοτικής αστυνομίας θα είναι μια μεγάλη δικλείδα ασφαλείας για όλους».

Ποιος θα είναι ο ρόλος της;
«Θα είναι λειτουργική ως προς τους πολίτες. Για παράδειγμα θα σας πω μόνο το «γνήσιο της υπογραφής». Μια υπηρεσία που θα δώσει και ανάσα στην ΕΛ.ΑΣ αλλά θα διευκολύνει και τους πολίτες της πόλης μας.  Θα υπάρχει ένα περιπολικό που θα είναι και ο προϊστάμενος και αυτό θα εξυπηρετεί όσους το θέλουν. Ουσιαστικά, θα είναι μια υπηρεσία στην πόρτα του εκάστοτε δημότη και σίγουρα θα διευκολύνει αρκετά τους συμπολίτες μας που ανήκουν στην τρίτη ηλικία».

Οι διαβάσεις των ΑμεΑ θα διαφυλαχθούν με αυστηρότητα;
«Θα είμαι κάθετη σε αυτό. Οι άνθρωποι που κλείνουν τις διαβάσεις και μπλοκάρουν την κυκλοφορία των συμπολιτών μας με αναπηρία, δείχνουν απαράδεκτη κοινωνική συμπεριφορά, δεν σέβονται μια ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού. Εκεί λοιπόν θα υπάρχει αυστηρότητα. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να σβηστεί ούτε μία κλήση που θα αφορά τη συγκεκριμένη παράβαση».

Δράττομαι της ευκαιρίας που αναφέρατε τη λέξη «κλήση» και θα σας πω πως ο κόσμος έχει ταυτίσει τη δημοτική αστυνομία  με κλήσεις που θα φέρουν χρήματα στα ταμεία. Ποια είναι η δικιά σας θέση και απάντηση πάνω σε αυτό;
«Στις κεντρικές αρτηρίες απαγορεύεται το παρκάρισμα και δυστυχώς βλέπουμε αυτές να είναι γεμάτες με παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Δεν γίνεται η Παναγή Τσαλδάρη, η Σαρανταπόρου να μπλοκάρουν από τα παρκαρισμένα. Δεν είναι λογικό. Εκεί ναι, θα υπάρξουν κλήσεις.  Για να είναι η πόλη απόλυτα λειτουργική, πρέπει να ζει και λειτουργικά και όλοι πρέπει να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Σκεφτείτε μόνο το μποτιλιάρισμα που δημιουργείται πολλές φορές από παρκαρισμένα στις κεντρικές αρτηρίες και μπορεί εκείνη τη στιγμή να μπλοκάρουν ένα ασθενοφόρο, ή ακόμη και τα λεωφορεία. Δεν είναι η κλήση για να μαζευτούν τα χρήματα αλλά για να μη συμβεί ξανά αυτό. Αυτό θα είναι το κέρδος των δημοτών».

Περιπολίες μόνο στο κέντρο της πόλης ή και στις γειτονιές;
«Όχι μόνο στο κέντρο της πόλης αλλά και στις γειτονιές θα γίνονται περιπολίες. Όπως είπα και προηγουμένως, η Ελληνική Αστυνομία δεν μπορεί να είναι παντού. Η Δημοτική Αστυνομία θα προσδίδει μια επιμέρους ασφάλεια στους πολίτες και η παρουσία της θα είναι ιδιαιτέρως καταλυτική. Οι γειτονιές θα φυλάσσονται και θα γίνονται περιπολίες σε αυτές. Γιατί εμείς απαρτίζουμε όλοι μας τις γειτονιές μας και τον χώρο μας πρέπει να τον προστατεύουμε».

Ποια είναι τα σχόλια που εισπράττετε έπειτα από την ανακοίνωση της επανασύστασης της δημοτικής αστυνομίας;
«Πολλοί είναι οι συμπολίτες μας οι οποίοι με έχουν πλησιάσει και μου έχουν πει πως πραγματικά χρειαζόταν η δημοτική αστυνομία. Για τις γειτονιές τους, για την ασφάλειά τους, αλλά και για τις ασφαλείς μετακινήσεις τους.
Και ξέρετε κάτι, ειδικά τώρα  που οι συστάσεις αφορούν τη δημόσια υγεία, η δημοτική αστυνομία αν υπήρχε σήμερα, θα έλυνε πολλά θέματα, από τις αποστάσεις έξω από τα καταστήματα, από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα αλλά και θα παρείχε ασφάλεια».

Πώς έχετε οραματιστεί τη δημοτική αστυνομία του Περιστερίου;
«Το όραμά μου έχει να κάνει με την αίσθηση ασφαλείας που θα παρέχουμε στους πολίτες. Η δημοτική αστυνομία θα είναι σε σημεία για να αποτρέπει τον κόσμο να κάνει παραβάσεις, δεν θα έχει τον ρόλο του τιμωρού. Καθόλου. Όλοι μας ζούμε στην πιο όμορφη πόλη του λεκανοπεδίου και έχουμε χρέος να σεβόμαστε τα δικαιώματα και την ελευθερία των συμπολιτών μας. Αυτό κάνουν οι πολιτισμένες πόλεις και κοινωνίες. Έχω οραματιστεί μια δημοτική αστυνομία που θα προασπίζει την ελευθερία, τα δικαιώματα, την ασφάλεια για να χαιρόμαστε από κοινού τη λειτουργικότητα και τη μοναδικότητα της πόλης μας»

.

 

Τέλος, ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε;
«Θέλω να πω στους Περιστεριώτες ότι θα κάνω ό,τι μπορώ, για να φανώ αντάξια των προσδοκιών τους. Θα δουλέψω πολύ σκληρά πάνω σε αυτό το οποίο μου έχει ανατεθεί. Θα ήθελα να εκφράσω τις βαθιές μου ευχαριστίες στον δήμαρχο της πόλης μας, τον Αντρέα Παχατουρίδη  για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου σε ένα τόσο υπεύθυνο και νευραλγικό πόστο».