Τα 8 πιο συχνά λάθη στο ψήσιμο του κρέατος!

Η αγαπημένη συνήθεια του ψητού κρέατος σήμερα, λόγω τσικνοπέμπτης, έχει την τιμητική της. Πολύ συχνά όμως το γευστικό αποτέλεσμα από το ψήσιμο που κάνουμε μόνοι μας στο σπίτι δεν είναι το ίδιο με της ταβέρνας ή της ψησταριάς, ούτε στη γεύση, ούτε στην εικόνα» του κρέατος (πολλές φορές είναι παραψημένο, άλλες μισοψημένο ή πολύ σκληρό και άγευστο). Διαβάστε παρακάτω τα βασικά λάθη που μπορεί να κάνετε και το ψητό σας κρέας δεν είναι επιτυχημένο:

1. Βρώμικη Ψησταριά

Δεν είναι απαραίτητο να καθαρίζετε ενδελεχώς την ψησταριά κάθε φορά που την χρησιμοποιείτε. Απλά αφαιρέστε λίπη, υπολείμματα τροφών και αδειάστε το συρτάρι που πέφτουν τα υγρά καθώς και τη στάχτη κάθε φορά που τελειώνετε το ψήσιμο. Γιατί τα υπολείμματα και το λίπος μπορεί να αναφλέγονται και να μαυρίζουν το κρέας.

 

2. Κακή προετοιμασία της ψησταριάς

Είτε είναι ψησταριά με κάρβουνα, είτε αερίου είναι πολύ σημαντικό να έχει προετοιμαστεί καλά πριν το ψήσιμο. Η σχάρα πρέπει να έχει προθερμανθεί για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν βάλετε επάνω τα παϊδάκια. Στην περίπτωση που καίτε κάρβουνα, πρέπει η φωτιά να καθίσει, για να αποφευχθούν οι αναφλέξεις λόγω του λίπους που θα στάζει από τα παϊδάκια. Αν η φωτιά αναζωπυρωθεί, δεν τη σβήνουμε ποτέ με νερό, αλλά με ξίδι ή αλάτι

Το καλύτερο κάρβουνο είναι το δρύινο, γιατί κρατά περισσότερο, ενώ μην προτιμάτε το πεύκο, την ελιά και το έλατο γιατί τινάζονται.

 

3. Κακή προετοιμασία του κρέατος

Μην παραλείπετε το μαρινάρισμα. Οι μαρινάδες προσθέτουν νοστιμιά στα ψητά. Ιδανικά, το μαρινάρισμα πρέπει να γίνεται αποβραδίς στο ψυγείο. Πριν ψήσετε το ταμπονάρετε και το σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας.

 

4. Αλατίζετε την λάθος ώρα.

Ο σωστός τρόπος για τις μπριζόλες ή το κοτόπουλο για παράδειγμα, είναι να αλατίσουμε τουλάχιστον μία ώρα πριν τοποθετήσουμε τις μπριζόλες πάνω στην σχάρα για ψήσιμο.

Ο λόγος είναι ότι το αλάτι έχει την ιδιότητα να απορροφάει τα υγρά του κρέατος και για αυτόν το λόγο θα πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στο να αλατίσουμε τουλάχιστον μία ώρα πριν ή αμέσως πριν τα ρίξουμε στη σχάρα και ποτέ στο ενδιάμεσο. Έτσι θα δώσουμε αρκετή ώρα στις μπριζόλες μας να ξανά απορροφήσουν τα υγρά τους και να γίνουν πάλι ζουμερές.

 

5. Δεν προσθέτετε σάλτσες και σως στο κρέας την κατάλληλη στιγμή.

Πολλοί επιλέγουν να προσθέσουν τις σάλτσες πριν την τοποθέτηση των κρεάτων στην σχαριέρα. Αυτό είναι λάθος γιατί, όταν οι σάλτσες έχουν ζάχαρη μέσα όπως η barbeque, ή η terriyaki, θερμαίνεται η ζάχαρη και καίγεται το κρέας που θέλουμε να ψήσουμε εξωτερικά. Αυτό γίνεται γιατί η ζάχαρη όταν εκτεθεί σε μεγάλη θερμοκρασία, καραμελώνει.

 

6. Λάθος χρόνος ψησίματος

Είτε βγάζετε τα κρέατα πολύ νωρίς με αποτέλεσμα να μην έχουν ψηθεί καλά ή τα αφήνετε αρκετή ώρα παραπάνω με αποτέλεσμα να παραψήνονται και να σκληραίνουν υπερβολικά.

Ο κανόνας έχει ως εξής: τα αρνίσια παϊδάκια θέλουν 15-20 λεπτά ψήσιμο, τα παϊδάκια κοτόπουλου 20-25 λεπτά, ενώ τα χοιρινά και μοσχαρίσια περίπου 30 λεπτά. Μην ξεχνάτε να τα γυρίζετε τακτικά, για ομοιόμορφο ψήσιμο.

 

7. Κόβετε το κρέας πολύ σύντομα

Μόλις τελειώσει η διαδικασία του ψησίματος θα πρέπει να το βγάλετε από τη φωτιά και να το αφήσετε να “ξεκουραστεί” 5 με 10 λεπτά. Επίσης  για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα γευστικά και ποιοτικά χρησιμοποιήστε λαβίδες για να πιάνετε το κρέας και να το αναποδογυρίζετε ενώ το ψήνετε και να μην το «πληγώνετε» καθόλου κατά τη διάρκεια του ψησίματος.Με αυτόν τον τρόπο εάν το κομμάτι κρέας που έχετε ψήσει δεν έχει κοπεί καθόλου, οι χυμοί του θα εξαπλωθούν σε όλο του το σώμα.

 

8. Ελλιπής εξοπλισμός

Για ένα καλό αποτέλεσμα χρειάζονται και τα κατάλληλα εργαλεία για ψήσιμο. Επιλέξτε ανθεκτικά εργαλεία με τις σωστές προδιαγραφές, κατασκευασμένα από θερμοανθεκτικά υλικά και για συχνή χρήση, όπως το ανοξείδωτο ατσάλι και όχι το φτηνό μέταλλο ή ακόμη χειρότερα το πλαστικό.