Ο Ταξιάρχης πεζοδρομείται, τα ενοίκια ανεβαίνουν, τα καταστήματα κλείνουν και το πράσινο απειλείται

 

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

 

Η γειτονιά του παλιού Ταξιάρχη η Σοφοκλή Βενιζέλου άλλαξε, πεζοδρομήθηκε. Κάποιοι μιλάνε για μια νέα Αιμιλίου Βεάκη… Είναι αυτό όμως η εποχή της εξέλιξης; Η γειτονιά αναβαθμίστηκε ή θα συμβεί το αντίθετο;

Εδώ και μήνες οι κάτοικοι ζουν στους ρυθμούς των εκσκαφέων, της σκόνης και της φασαρίας αφού οι λιγοστοί εργάτες προχωρούν βήμα-βήμα το έργο.  Πριν ξεκινήσουν να δουλεύουν κάποιοι ιδιοκτήτες ανέβασαν τις απαιτήσεις των ενοικίων τους… ονειρευόμενοι καφετέριες που θα αποτελέσουν πόλο έλξης.

Το όνειρο μπορεί να εξελιχθεί σε έναν καθημερινό «εφιάλτη»

Στη θεωρία, η δημιουργία ενός πεζοδρόμου εξασφαλίζει στους κατοίκους της περιοχής ησυχία, ελεύθερο χώρο και υπό προϋποθέσεις περισσότερο πράσινο. Ως μια μορφή περιορισμένης αστικής ανάπλασης, η δημιουργία πεζοδρόμου μπορεί να αποφέρει εντυπωσιακές βελτιώσεις στη φυσιογνωμία μιας περιοχής, ειδικά στην περίπτωση που ενταχθεί σε ένα γενικότερο σχεδιασμό που περιλαμβάνει σύνδεση με μέσα μεταφοράς, ανάπτυξη πολιτιστικών και λοιπών δραστηριοτήτων. Στην περίπτωση αυτή, η αντίδραση των αξιών των κατοικιών είναι άμεση και οι ιδιοκτήτες βλέπουν την ακίνητη περιουσία τους να μεγαλώνει.

Στην πράξη, η κατάσταση δεν είναι τόσο ειδυλλιακή. H δημιουργία πεζοδρόμων συνδυάζεται αρκετές φορές με την ανάπτυξη εμπορικών χρήσεων υψηλής όχλησης -μπαρ, καφετέριες- με αποτέλεσμα πλην της ηχορρύπανσης να δυσκολεύει ιδιαίτερα η εξεύρεση χώρου στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους, λόγω του μεγάλου αριθμού επισκεπτών. Στις περιπτώσεις αυτές, η αξία των κατοικιών με πρόσοψη σε πεζόδρομο σίγουρα δεν ενισχύεται και πολλές φορές αρκετοί ιδιοκτήτες ισογείων επιλέγουν να τα μισθώσουν ή να τα πουλήσουν σε επιχειρηματίες, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ακόμα μπαρ ή καφέ.

Χαμένη ευκαιρία για πράσινο

Στην περίπτωση της Σοφοκλή Βενιζέλου οι θέσεις για πράσινο είναι λιγοστές και μέχρι στιγμής δεν έχει φυτευτεί ούτε φύλλο. Ένα απέραντο τσιμέντο τι ανάπτυξη μπορεί να φέρει στην πόλη;  Το πράσινο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο και στις αναπλάσεις που γίνονται στο Περιστέρι μάλλον δεν έχει πρωτεύοντα ρόλο. Μακάρι να μας διαψεύσουν οι επόμενες κινήσεις.

 

«Στραγγαλισμός» του μικρού εμπόρου στη γειτονιά

Οι καταστηματάρχες και οι έμποροι του δρόμου είδαν την δουλειά τους να μειώνεται δραματικά αφού οι περιορισμοί λόγω covid-19 αλλά και οι εργασίες έξω από τις επιχειρήσεις τους απομάκρυναν τους πελάτες τους. Το μεγάλο δε θέμα είναι ότι η πεζοδρόμηση που είναι σε εξέλιξη εμποδίζει τα αυτοκίνητα να πραγματοποιήσουν σύντομες σταθμεύσεις.

Ειδικά στο σημείο του περιπτέρου υπάρχει μόνο μια μικρή θέση πάρκινγκ ενώ λίγο πιο κάτω σε ένα από τα πιο παλιά οβελιστήρια της πόλης η νέα κατάσταση μέχρι στιγμής τον έχει οδηγήσει στο να κατεβάσει ρολά, καθώς ήταν από τα μαγαζιά που εδώ και δεκαετίες ο κόσμος κατέβαινε από τα αυτοκίνητα του έπαιρνε το πακέτο του και έφευγε. Τώρα αυτό δεν είναι δυνατόν αφού δεν υπάρχει θέση στάθμευσης.