"Η Εθνικής Αντιστάσεως να γίνει πρότυπο αισθητικής και καινοτομίας"

Του Αλέξανδρου Λαλάκου

 

Όλα ξεκίνησαν από μία ανάρτηση που έκανε ο Κώστας Μαυροειδής- μιας και είμαστε και φίλοι στο facebook- σχετικά με τον πεζόδρομο Περιστερίου, την Εθνικής Αντιστάσεως. Όπως όλοι ξέρουμε είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός δρόμος του Περιστερίου, με μεγάλη ροή επισκεπτών. Ο Κώστας, για όσους δεν το ξέρουν, έχει το θρυλικό ΛΥΧΝΑΡΙ, ένα μικρό μαγαζί στο κέντρο της Εθνικής Αντιστάσεως, καθώς και το αδελφάκι του «LOLLIPOP» στη Δήλου, όπου καθημερινά στριμώχνονται κυρίως γυναίκες Περιστεριώτισσες και όχι μόνο, με τον Κώστα να είναι γνωστός στο Περιστέρι, όχι μόνο για αυτό το μαγαζί, αλλά και για την εν γένει παρουσία του ως ενεργός πολίτης στην πόλη μας. πολλοί θα τον θυμούνται και από τη διοργάνωση του καρναβαλιού του Περιστερίου, για πολλά χρόνια, μιας και ήταν ο ιθύνων νους και ο διοργανωτής του.

Η ανάρτησή του λοιπόν στο facebook ήταν ένα παράπονο. Παράπονο για την εγκατάλειψη της Εθνικής Αντιστάσεως. Γιατί -αναρωτιόταν- να μην υπάρχει σκίαση, ούτως ώστε η αγορά να δουλεύει και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τις ώρες που ο ήλιος καίει;

«Επί τριάντα ολόκληρα χρόνια, είναι σκέτη πυρακτωμένη Σαχάρα, από τις 12 περίπου το μεσημέρι, ως τις επτά με οκτώ το απόγευμα, (έξι ολόκληρες ώρες κάθε μέρα, με ελάχιστη επισκεψιμότητα πελατών στα μαγαζιά μας, λόγω...κουφόβρασης!)»

Συνεχίζοντας προτείνει μία στοχευμένη και ουσιαστική παρέμβαση τόσο σε οικολογικό, όσο και σε αισθητικό επίπεδο, ώστε να αναβαθμιστεί ο πεζόδρομος, η καρδιά της πόλης.

Τέλος, με το γνωστό αιχμηρό χιούμορ του, γράφει χαρακτηριστικά: «Η αλήθεια είναι πως εδώ και 30 χρόνια διαθέτουμε μακράν τα πιο ηλιόλουστα παγκάκια, καθότι ο πεζόδρομος έχει κατεύθυνση ανατολή- δύση κι έτσι είναι στη ρότα του ήλιου όλη τη μέρα. Αλλά και ο πεζόδρομος μόνο λειτουργικός δεν είναι, αφού το καλοκαίρι ψήνει τους επισκέπτες στους 40 βαθμούς και βάλε, ενώ όλο τον χειμώνα σε…ποτίζει με βροχούλες.»

Περιττό να πω ότι έγινε ένας σχετικός χαμός στη σελίδα του, με τους περισσότερους χρήστες να επικροτούν τις απόψεις του, ενώ μία χρήστρια τον κατηγόρησε ότι έτσι κάνει κριτική στη δημοτική αρχή και στον Δήμαρχο Ανδρέα Παχατουρίδη. Ξέσπασε κόντρα μεταξύ των χρηστών, γράφτηκαν σκληρές κουβέντες, όμως ο Κώστας με τη γνωστή του φιλειρηνική διάθεση έληξε τον διαδικτυακό «πόλεμο».

Επειδή μένω κοντά στην Εθνικής Αντιστάσεως και καθημερινά την διασχίζω πολλές φορές, οφείλω να ομολογήσω ότι μου τράβηξε το ενδιαφέρον η ανάρτηση του Κώστα Μαυροειδή, γιατί σίγουρα ο πεζόδρομος χρειάζεται, αν όχι μία ριζική αναδιάρθρωση, σίγουρα ένα «λίφτινγκ», γιατί όπως και να το κάνουμε είναι η καρδιά του Περιστερίου. Εντάξει, το ξέρω, δεν είναι έργο της διοίκησης Παχατουρίδη, είναι έργο της διοίκησης Δημητρακόπουλου (του παλιού δημάρχου Περιστερίου), όμως πέρασαν τόσα χρόνια και δεν μπορεί ο κεντρικός πεζόδρομος να έχει εγκαταλειφθεί. Συναντάω σπασμένες πλάκες, επικίνδυνες για έναν απρόσεκτο ή βιαστικό ή ηλικιωμένο, σιντριβάνια που έχουν γεμίσει με χώμα, σπασμένα παγκάκια, ξεραμένα φυτά και δέντρα.

Αποφάσισα να συναντήσω τον Κώστα και να ανταλλάξουμε απόψεις. Μάλιστα ο ίδιος μου εξέφρασε την απόφαση και μου ζήτησε να συμμετέχω σε μία ομάδα Φίλων του κέντρου του Περιστερίου, που δεν θα έχει σαν στόχο την κριτική: «δεν θα είναι σκοπός μας η αντιπολίτευση, αλλά οι προτάσεις». Και αυτό φάνηκε όταν ξεκινήσαμε να μιλάμε για τον πεζόδρομο.

 «Ταξιδεύω σε διάφορα μέρη, όχι μόνο Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, και βλέπω πεζόδρομους οάσεις δροσιάς, καλαισθησίας και λειτουργικότητας που πράγματι ζηλεύω. Γιατί να μην γίνει και εδώ (Σ.Σ.: Εννοεί τον πεζόδρομο της Εθνικής Αντιστάσεως) ένας πεζόδρομος που πέραν από χρηστικός να αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών από όμορους δήμους. Χρειάζεται μία μελέτη οικολογικής αναβάθμισης, με τρόπους σκίασης του πεζόδρομου, ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να κινείται άνετα το καλοκαίρι με τη μεγάλη ηλιοφάνεια και τις υψηλές θερμοκρασίες, με μπόλικο πράσινο, σιντριβάνια για δροσιά, με στόχο τη μείωση της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας. Σύγχρονο και λειτουργικό φωτισμό, αισθητική διαμόρφωση του πεζόδρομου με μοντέρνα γλυπτά, ώστε να εξιτάρουν τον επισκέπτη, σύγχρονα παγκάκια, ανατομικά, με σωστή τοποθέτηση, ώστε να είναι κάτω από τη σκιά τους θερινούς μήνες. «Χείμαρρος» ο Κώστας για όλα και για όλους.
«Νομίζεις ότι αν αλλάξουν κάποιες πλάκες σπασμένες, φτιαχτούν τα παγκάκια ή αντικατασταθούν τα ξερά λουλούδι και δέντρα λύθηκε το πρόβλημα; Το θέμα είναι να γίνει μία ριζική αναδιαμόρφωση σε όλα. Και ο δήμος να μην έχει χρήματα για να το κάνει, θα πρέπει να κινητοποιηθούν εθελοντικές δυνάμεις, Περιστεριώτες καλλιτέχνες ή αρχιτέκτονες, αλλά και οποιοσδήποτε θα μπορούσε να συμβάλει, όπως ο Εμπορικός Σύλλογος Περιστερίου, ώστε να δημιουργήσουμε έναν πεζόδρομο μοναδικό για όλη την Ελλάδα.»

Σε μία τέτοια κουβέντα δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι παρακάτω προτάσεις και ιδέες από τον Κώστα για το κέντρο του Περιστερίου.

 «Κάτι πρέπει να γίνει με το πάρκινγκ. Και επειδή είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί χώρος για τη δημιουργία οργανωμένου πάρκινγκ, εγώ θα πρότεινα ένα σύστημα ολιγόωρης ανταποδοτικής στάθμευσης, σε συνεργασία με Εμπορικό Σύλλογο και Δήμο. Έναν επανασχεδιασμό της τοπικής συγκοινωνίας και σύνδεση με χώρους πάρκινγκ μακριά από το κέντρο για διευκόλυνση του αγοραστικού κοινού.

Για το πώς μπορεί να στηριχτεί η τοπική αγορά: «Κάρτες προνομίων δημοτών, όπως πολίτες ΑΜΕΑ, άποροι, άνεργοι, που θα μπορούσαν να ψωνίζουν με έκπτωση στα καταστήματα της πόλης. Ενεργοποίηση τοπικών Συλλόγων στα πρότυπα της Ξάνθης, για διοργάνωση εκδηλώσεων καρναβαλικών ή κρυμμένου θησαυρού. OPEN MALL δραστηριότητες για όλη την Εθνικής Αντιστάσεως και κατά προέκταση για όλη το κέντρο και εδώ σε συνεργασία των δημοτικών αρχών και του Εμπορικού Συλλόγου, με στόχο την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της τοπικής αγοράς. Π.χ. επιδείξεις μόδας από τα καταστήματα ή βράβευση βιτρινών από τον δήμο, ούτως ώστε τα ίδια τα καταστήματα να προσπαθούν να φτιάξουν την πιο όμορφη βιτρίνα (το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και τα Χριστούγεννα, με τον πιο όμορφο εορταστικό στολισμό).

Ο Κώστας Μαυροειδής, γέννημα θρέμμα Περιστεριώτης, με αγάπη για το Περιστέρι και ουσιαστική επιθυμία για ανάπτυξη της περιοχής που ζει και εργάζεται, συνέχισε να μου λέει ιδέες για Φεστιβάλ, για Μουσείο Παιδικής φαντασίας, για Ραδιοφωνικό Σταθμό, για Γραφείο Διαμεσολάβησης Διαφορών του δήμου και πολλά άλλα. Όμως το άρθρο αυτό δεν μπορεί να τα περιλάβει όλα. Ήταν στοχευμένο στον πεζόδρομο της Εθνικής Αντιστάσεως, έναν δρόμο που αν ομορφύνει, μπορεί να δώσει περισσότερη ανάπτυξη στο Περιστέρι αλλά και να ομορφύνει την καθημερινότητα όλων μας.