ΧΥΤΑ, Φυλή, Αρσένης Κρίτωνας, ΜΕΡΑ25

Εκείνη και εκείνος που σωπαίνει θα ζει πάντα δίπλα στη χωματερή Φυλής

 

Του Κρίτωνα Αρσένη

Βουλευτή Β΄Αθήνας

 

Στις μέρες μας παίζεται το τελευταίο επεισόδιο του δράματος της διαιώνισης του ΧΥΤΑ Φυλής. Η Δυτική Αθήνα που έχει ζήσει κάτω από τις επιπτώσεις της μεγαλύτερης αυτής χωματερής της Ευρώπης, δεν έχει περιθώριο να παραμείνει αδρανής. Όταν το 1960 ξεκινούσε η ταφή των σκουπιδιών στην Φυλή,  κανένας δεν φανταζόταν ότι αυτό μπορεί να κρατήσει για πάνω από 100 χρόνια. Αν δεν αντιδράσουμε σήμερα στην επέκταση της χωματερής, στην δημιουργία νέου εργοστασίου και ιδιαίτερα στην καύση απορριμμάτων, η Δυτική Αθήνα θα ζει με την χωματερή για τα επόμενα 60 χρόνια.

Είναι όμως ένα αισθητικό θέμα ο ΧΥΤΑ Φυλής; Το πρόβλημα είναι η περιστασιακή δυσοσμία; Δυστυχώς όχι. Αυτά που δεν αντιλαμβανόμαστε είναι τα χειρότερα. Είναι θέμα στοιχειώδους προστασίας της υγείας των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας, της Δυτικής Αττικής αλλά και όλου του λεκανοπεδίου Αθηνών. Ορίστε τι μας λένε οι μελέτες:

  • 2006 Μετρήσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξαν σε βάθος 100 μέτρων, τοξικούς ρύπους, βαρέα μέταλλα και μικροβιακούς οργανισμούς -όλα προερχόμενα από τη χωματερή. Τα δείγματα του υπεδάφους σε απόσταση έως και 15 χλμ. δυτικά της χωματερής βρέθηκαν και αυτά μολυσμένα με αποτέλεσμα αυτό να καθίσταται πλήρως κατεστραμμένο.
  • 2014: Η επιτροπή αναφορών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξε στο συμπέρασμα  ότι «η υποβάθμιση του περιβάλλοντος στη Φυλή πρόκειται να αποτελέσει ένα μνημείο περιβαλλοντικού χάους, ασθενειών και ανθρώπινης δυστυχίας τουλάχιστον για τις επόμενες 3 γενεές που θα ζήσουν στην περιοχή» .
  • 2015:   Ο δήμαρχος Φυλής ανέθεσε στην «ASPROFOS» την εκπόνηση δύο μελετών, τα συμπεράσματα των οποίων ήρθαν στο φως τον Ιανουάριο του 2020 ύστερα  από καταγγελία μου εναντίον του δημάρχου στον συντονιστή της αποκεντρωμένης διοίκησης, αλλά και αναφορά στον Συνήγορο του πολίτη και απαίτηση να μου διαβιβαστεί η μελέτη μέσω της Βουλής. Τελικά ο Δήμαρχος προτίμησε λίγες ημέρες πριν μου παραδοθεί η μελέτη να την δημοσιοποιήσει ο ίδιος. Τι λένε οι μελέτες και γιατί μετατράπηκαν σε εφτασφράγιστο μυστικό: «Οι τιμές των αέριων, εδαφικών ρύπων και ρύπων του υδροφόρου ορίζοντα μετρήθηκαν αναλυτικά και διαπιστώθηκαν μεγάλες και εγκληματικές υπερβάσεις σε σχέση με τα θεσμοθετημένα όρια».
  • 2018: Το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης ΕΔΣΝΑ ολοκληρώθηκε το 2018 και μεταξύ άλλων εντόπισε ιδιαίτερα επικινδύνους ρύπους στα υπόγεια ύδατα. Σε θέσεις με λιμνάζοντα νερά βρέθηκαν τιμές μέχρι και 1.320 φορές από το επιτρεπόμενο όριο για το Νικέλιο, 450 φορές για το Χρώμιο, 1.120 φορές για το Μόλυβδο, 3,6 φορές για τον Υδράργυρο και 312 φορές για το Κάδμιο.

Ο ΧΥΤΑ Φυλής είναι λοιπόν ένα επείγον θέμα Δημόσιας Υγείας.  Κι όμως, αυτή τη στιγμή η Δυτική Αθήνα παραμένει αδρανής και με εξαίρεση την Πετρούπολη,  οι αντιδράσεις είναι υποτυπώδεις, ωσάν το θέμα να μην αφορά υγεία μας τη ζωή μας τα παιδιά μας.

Τώρα, είναι η στιγμή να πάρεις θέση για τον ΧΥΤΑ Φυλής. Έχουμε την ευλογία να έχουμε επιλογή. Η επιλογή σου όμως να αντιδράσεις ή να σωπάσεις θα κρίνει το μέλλον. Και τα παιδιά μας δεν θα έχουν την επιλογή να αντιδράσουν. Θα ζήσουν τα αποτελέσματα της δικής μας δράσης ή αδράνειας. Ας ζήσουν σε έναν τόπο χωρίς τον ΧΥΤΑ Φυλής. Το αξίζουν και το αξίζουμε όλοι.